Tuottoisista kirpputorikaupoista pitää kertoa verottajalle – ”Lähtökohta on, että asiakkaat ilmoittavat tulonsa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tiesitkö tulorajat? Näin paljon saat tienata kirppiksellä maksamatta veroja

Kirpputorikauppojenkin voitoista voi joutua maksamaan veroa. Mitä ammattimaisemmin toimit, sitä matalampi verotusraja on.

Mitä ammattimaisempaa kirpputorikauppa on, sitä pienemmistä voitoista pitää ilmoittaa verottajalle.

28.8.2018 16:42

Kirpputorimyynnillä voi tienata suuriakin summia. Alan harrastaja Elisa Tikkanen kertoi äskettäin Ilta-Sanomille ansainneensa 5 000 euroa vajaassa vuodessa. Käteen hänelle jäi 3 000 euroa.

Kiivaasta myyntirupeamasta syntyi kirja Kirppareiden kuningatar – Näin teet rahaa vaatekaappisi aarteilla (Atena Kustannus 2018).

Tuhansien eurojen tulot kiinnostavat jo verottajaakin, mutta ihan heti niitä ei tarvitse ilmoittaa.

Omassa ja perheen käytössä olleiden tavaroiden kuten vaatteiden, astioiden, harrastusvälineiden tai huonekalujen myynnistä saadut voitot ovat verottomia, kun ne alittavat 5 000 euroa vuodessa. Voitoksi lasketaan myynti- ja ostohinnan erotus.

Jos voittoa tulee tuota enemmän, rajan ylittävästä osasta on maksettava luovutusvoittoveroa.

– Kirpputoritoiminnan idea on, että myydään vanhoja tavaroita, joista saadaan vähemmän kuin on maksettu, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Minna Palomäki.

Veroraja muuttuu, jos kauppaat muita kuin perheesi käytössä olleita tavanomaisia tavaroita eli myyt vaikkapa kirpputoreilta löytämiäsi tuotteita suoraan eteenpäin. Tällöin myyntivoitosta on maksettava veroa, jos yhteenlasketut myyntihinnat ylittävät tuhat euroa. Myyntivoittoa verotetaan pääomatulona.

Sekä luovutusvoiton että pääomatulon veroprosentti on tänä vuonna 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja sen yli menevästä osasta 34 prosenttia.

Kirpputorikauppiaasta yrittäjäksi

Jos myynti on suunnitelmallista ja jatkuvaa, sitä voidaan verottaa yritystoimintana.

– Tällöin ei enää pyöritä luovutusvoittomaailmassa, vaan tulot on ilmoitettava ensimmäisestä eurosta lähtien elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, Palomäki sanoo.

Jos myytyjen tavaroiden arvo ylittää 10 000 euroa, myyjän tulee rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi.

Palomäki huomauttaa, että taide-esineiden, antiikin, autojen ja veneiden kauppa ei ole kirpputorimyyntiä. Tällaisen muun kuin tavanomaisen koti-irtaimiston myynnistä samana vuonna saaduista voitoista on maksettava veroa, jos myyntihinnat ovat yhteensä yli 1 000 euroa.

Perinteisten torien ja hallien sijaan yhä useammat myyvät tavaroitaan verkossa sosiaalisessa mediassa tai erilaisilla kauppapaikoilla.

Verotuksen kannalta myyntipaikalla ei ole merkitystä. Samat säännöt pätevät niin perinteisillä kirpputoreilla kuin vaikkapa Facebookin ryhmissä ja huutokauppasivustoillakin myytyihin tavaroihin.

Verkko-ostoksista jää jälki

Verotus perustuu luottamukseen.

– Lähtökohta on, että asiakkaat ilmoittavat tulonsa ja toimivat oikein, Palomäki sanoo.

Yksityisten ihmisten kirpputorikaupassa ei yleensä kuitteja jaella, mutta verkko-ostoksista jää jälkiä. Epäilyttävissä tapauksissa verottaja voi tutkia näitä.

Jos myyjän toiminnassa ilmenee puutteita, hänelle voidaan määrätä sanktioita kuten veronkorotus.

Kirppistuottojen verotuksesta kertoi aiemmin Savon Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?