Tuomas, 29, alkoi sijoittaa kesätyörahoja osakkeisiin ja tuplasi salkkunsa arvon viidessä vuodessa

”Ensimmäisissä sijoituksissani luotin täysin pankkien antamiin suosituksiin. Niistä osa oli onnistuneita ja osa ei”, Tuomas Timonen kertoo.

–Perusvarma sijoittaja, ihan vaan oppimismielessä sijoitan. Jatkossa voisi harkita jonkin verran riskin lisäämistä, Tuomas Timonen kertoo.

27.8.2018 15:30

Oululainen Tuomas Timonen, 29, on viidessä vuodessa kaksinkertaistanut osakesalkkunsa arvon, jonka alkupääoma koostui omista kesätyösäästöistä.

Timonen on yksi niistä sijoittajista, jonka osakevälittäjä Nordnetin Shareville-yhteisö on rankannut kolmen tähden sijoittajaksi. Luokituksen saa, jos salkku kuuluu parhaimpaan kymmenykseen tuotoilla mitattuna.

– En ole todellakaan mikään ammattilainen. Pysyypähän mielenkiinto yllä, kun joutuu seuraamaan omienkin rahojen takia taloutta ja markkinoita, hän sanoo.

Pois turha vaatimattomuus. Viimeisen vuoden aikana Timonen ja muu kymmenys saavuttivat 49,5 prosentin tuoton.

Lue myös: Lääkäriopiskelija Sami, 29, sijoitti 15 000 euron opintolainan – nyt hänellä on oma asunto ja 100 000 euron säästöt

Osakesalkkujen pärjäämistä mittaava, riskikorjattu tuottoa mittaava Sharpen luku oli 4,8, kun OMX Nordic 120 GI -indeksissa luku oli 0,7. Pohjoismaiset osakkeet olivat 5,9 prosenttia plussalla.

Mitä isompi Sharpen luku, sitä paremmin osakkeet ovat tuottaneet suhteessa niiden riskiin.

– Niillä rahoilla olen sijoittanut, joita olin kesätöistä pikkuhiljaa kerännyt ja opiskelun ohella töistä saanut säästettyä, Timonen kertoo.

 Pysyypähän mielenkiinto yllä, kun joutuu seuraamaan omienkin rahojen takia taloutta ja markkinoita.

Timonen on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi ja tehnyt töitä pankissa ja Stockmannin kiireapulaisena kesäisin ja opiskeluiden ohessa. Valmistuttuaan hän on tehnyt töitä digitaalisen markkinoinnin parissa.

Töistä ansaitsemiaan rahoja Timonen alkoi sijoittaa vuonna 2013.

– Ensimmäisissä sijoituksissani luotin täysin pankkien antamiin suosituksiin. Niistä osa oli onnistuneita ja osa ei. Yhdysvaltalainen energiasijoitus oli yksi epäonnistunut. Onneksi ajankohta oli kuitenkin sellainen, että talous kasvoi ja aloittelevakin sijoittaja pystyi tekemään voittoa hajauttamalla.

Salkussa on perinteisiä suomalaisia pörssiyhtiöitä, kuten Fortum, Amer Sports ja Huhtamäki. Timonen omistaa myös Nordeaa ja Nokiaa, ja lisänä on teknojättejä, kuten Netflix ja Facebook.

– Näiden lisäksi luottokorttiyhtiö American Express on tuottanut ihan hyvin, samoin diabetes-lääkkeistä tunnettu Novo Nordisk, mies kertoo.

Nokia on Timosen salkussa lähes nollilla, koska ensimmäinen osto oli turhan kallis. Huhtamäkikin on miinuksella, mutta esimerkiksi Fortum plussalla lähes 50 prosenttia. Nesteen Timonen myi pois lähes viisinkertaisella voitolla.

Hajauttamista hän on tehnyt Nordnetissa kahteen indeksirahastoon Suomeen ja Vietnamiin.

– Perusvarma sijoittaja, ihan vaan oppimismielessä sijoitan. Jatkossa voisi harkita jonkin verran riskin lisäämistä.

Timonen suhtautuu uusiin osakeostoihin tällä hetkellä varauksellisesti. Hän on miettinyt vaihtoehdoksi asuntosijoittamista, vaikka siinäkin ajoituksen pitää osua oikeaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?