Suomessa voi olla jopa satoja­tuhansia työ­paikkoja piilossa – 7 vinkkiä, joilla löydät ne

Julkisen haun ulkopuolella voi lymytä jopa satojatuhansia työpaikkoja. Niiden löytäminen voi vaatia pientä salapoliisin työtä tai olemista oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

27.8.2018 6:12

Jos haluat laajentaa ja jouduttaa työnhakuasi, töitä kannattaa etsiä piilosta.

– Asiakkaistani 90 prosenttia saa paikan jotain muuta kautta kuin vastaamalla työpaikkailmoitukseen, valmennusyritys Montevistan toimitusjohtaja Riikka Pajunen kertoo.

  • Katso jutun alusta videolta 6 yleistä vinkkiä työnhakijalle

InCoachingin valmentaja Pilvi Nybom arvioi, että piilotyöpaikkojen osuus on tätä pienempi, mutta Sitran muutama vuosi sitten tekemä arvio saattaa pitää yhä paikkansa. Sen mukaan tuolloin täyttämättä oli 360 000 työpaikkaa, joista 270 000 eli kolme neljäsosaa oli piilotyöpaikkoja.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tutkimusjohtaja Heikki Räisänen huomauttaa, että julkisestikin haetaan paljon väkeä ja arvioi, että piilotyön osuus ei ole noin suuri. Työnantajat ilmoittivat viime vuonna julkisessa työnvälityksessä yli 617 000 avoimesta työpaikasta. Julkisen työnvälityksen markkinaosuus toimipaikan ulkoisesta työvoiman hankinnasta oli 46 prosenttia.

Lue lisää: Tällaisia tuntipalkkoja eri ammateissa tienataan – katso lista

Joka tapauksessa paljon työtä on piilossa. Rekrytoinnit tyssäävät Nybomin ja Pajusen mukaan usein esimiesten kiireisyyteen tai siihen, että prosessi ilmoitteluineen on työläs ja kallis. Hakijoita saattaa olla toista sataa ja hyvien kandidaattien seulominen vie aikaa.

Perusteltu yhteydenotto sopivaan saumaan voi säästää yritykseltä paljon vaivaa ja rahaa.

– Keskeistä on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Nybom sanoo.

  • Katso jutun lopusta kuvio, joka kertoo, mistä ihmiset ovat töitä löytäneet

Montevista on koonnut 300 piilotyöpaikan saaneen tarinaa. Yksi työttömänä ollut kertoo miettineensä, mikä olisi unelmien työpaikka.

– Otin yhteyttä ja ilmoitin olevani valmis tulemaan töihin ilman palkkaa työelämävalmennukseen. Kerkisin olla kolme kuukautta, kun pääsin hoitamaan sijaisuutta. Lopulta työskentelin siellä neljä vuotta.

Toinen näki mahdollisuutensa oikealla hetkellä.

– Olin kuuntelemassa erään yrityksen esitystä, esitin kysymyksiä ja esiintyjän pois lähtiessä juoksin perään ja esitin kiinnostukseni tulla heille töihin. Sain kehotuksen lähettää CV:n. Kahden viikon aikana allekirjoitin työsopimuksen.

Lue alta Nybomin ja Pajusen neuvot, miten piilotyöpaikkoja voi löytää.

1) Katso sisäänpäin

Kaikki lähtee siitä, mitä itse haluat ja osaat. Mieti, mitkä ovat vahvuutesi. Pohdi elämääsi laajasti; älä jumiudu siihen, mitä olet opiskellut tai tehnyt aikaisemmin.

– Osaamista voi aina kehittää. Jos on intohimoa, työtä kannattaa hakea, Pajunen sanoo.

2) Kuka hyötyisi taidoistasi?

Tee salapoliisityötä ja selvitä, millaisia tehtäviä työpaikoilla on. Etsi rohkeasti työtä myös vähemmän tuntemiltasi aloilta tai yrityksistä.

Jollet tiedä, mitä jonkin nimike tarkoittaa, voit ottaa yhteyttä johonkin samalla tittelillä työskentelevään ja kysyä.

Seuraa uutisia. Monella kasvuyrityksellä on työtä enemmän kuin tekijöitä, mutta muutkin muokkaavat toimintaansa jatkuvasti. Erilaiset murroskohdat voivat avata tarvetta uudenlaiselle osaamiselle.

Lue lisää: ”Jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole hiljaa” – lääkärin 7 hyvää vinkkiä riitelytilanteeseen työpaikalla

3) Älä väheksy julkisia hakuja

Avoimen paikan hakeminen voi kannattaa, vaikka heti ei tärppäisikään.

– Työnantajan on helppo soittaa jo haastattelussa olleelle myöhemmin ja kysyä, kiinnostaisiko häntä toinen tehtävä, Nybom sanoo.

Joskus kannattaa tyytyä ensin vähempään. Vuokra- tai osa-aikatyö, harjoittelu tai projekti voivat poikia jatkopestin.

4) Verkostoidu ja puhu

TEMin Työvoiman hankinta toimipaikoissa vuonna 2017 -raportista ilmenee, että yli puolet rekrytoinneista työpaikoista teki henkilökunnalleen suunnatun ilmoituksen ja vajaa puolet otti yhteyttä entisiin työntekijöihin.

Montevistan koosteessa suurin osa kertojista on saanut töitä ystävien, perheenjäsenten, harrastuskavereiden tai entisten työkavereiden vihjeiden perusteella tai aiemmista työpaikoista.

Jos työn kysyminen suoraan tuttavalta tuntuu kiusalliselta, kannattaa Nybomin mielestä kysyä vinkkiä. Vinkkaaminen ei tunnu niin juhlalliselta ja kysymys on helppo ujuttaa arkiseen keskusteluun.

5) Hyödynnä sosiaalista mediaa

Yli viidennes työnantajista käytti viime vuonna rekrytoinneissa sosiaalista mediaa. Sen käyttö vaihtelee kuitenkin paljon aloittain.

Ammattilaiset suosivat etenkin LinkedIniä. Sinne kannattaa Nybomin mielestä luoda hyvä profiili ja kasvattaa verkostoa.

Paitsi LinkedInissä, myös esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa jaetaan tietoa myös työpaikoista, jotka eivät välttämättä ole julkisessa haussa. Vaikka niitä täytettäisiin ensisijaisesti sisäisesti, niihin saatetaan palkata ulkopuolisia tekijöitä.

Lue lisää: Näihin töihin voit päästä heti ilman koulutusta – ”Uusi työntekijä voi saada 30 000 euroa vuodessa”

6) Mene messuille

Ota yhteyttä rekrytointiyrityksiin, ja käy tilaisuuksissa alasi messuilla.

– Etenkin pienemmistä yrityksistä on usein toimitusjohtajat paikalla ja odottavat karkkien kanssa, että joku tulisi juttelemaan, Pajunen sanoo.

Nybom painottaa, että yritys etsii motivaatiota. Työnhaku on paljolti oman osaamisen myymistä ja markkinointia. Siksi kannattaa miettiä valmiiksi parin lauseen innostava esittely.

– Jos kerron, että olen 38-vuotias kasvatustieteilijä Espoosta, minulla on kymmenvuotias lapsi ja etsin uusia haasteita rekrytointialalla, ketään ei kiinnosta. Jos sanon, että olen rekrytoinnin rautainen ammattilainen ja minulla on teille uusia ideoita, tilanne on toinen, Pajunen huomauttaa.

7) Tarjoa hyötyä

Työnantaja haluaa hyötyä. Yhteyttä ottaneen on helpompi päästä tapaamaan yrityksen edustajaa, jos hänellä on tarjota ajatuksia.

– Auta, sinua autetaan, kiinnostu, sinusta kiinnostutaan ja usko, niin sinua uskotaan, Pajunen sanoo.

Lue lisää: Halutulla ammattilaisella on nyt neuvottelun varaa – voi tehdä töitä vaikka Thaimaasta käsin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?