Minna, 36, valittiin sokkona työhaastatteluun – työnantaja ei tiennyt muuta kuin osaamisen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Minna, 36, valittiin sokkona työhaastatteluun – työnantaja ei tiennyt muuta kuin osaamisen

Anonyymisti työhön otettu Minna Päällysaho iloitsee, että hänet valittiin ammattitaidon perusteella. Nimetön rekrytointi parantaa hänen mielestään työnantajakuvaa.

–Tämä on tosi tasavertainen tapa tehdä rekrytointeja. Se vaikutti mielikuvaani työnantajasta, Minna Päällysaho kiittelee.

18.8.2018 13:42

Kun Minna Päällysaho meni työhaastatteluun kuitukankaita valmistavaan Suominen-yritykseen, hänet vastaanottava esimies ei tiennyt, astuuko ovesta nainen vai mies. Hän ei myöskään tiennyt mistä maasta, minkä ikäinen tai näköinen hakija on.

– Hän ei tiennyt minusta mitään muuta kuin sen, mitä osaan ja mitä olen tehnyt aikaisemmin, Päällysaho kertoo.

Hänestä lähtökohta oli hyvä.

– Oli kiva tunne, että nyt oikeasti arvioidaan ammattitaitoa ja osaamista; sitä mitä kerron itsestäni hakemuksessa.

Sokkoprosessista kerrottiin jo ilmoituksessa, mutta Päällysaho olisi hakenut paikkaa muutenkin, koska se oli hänestä erittäin kiinnostava. Hakutapa oli hänestä silti plussa yritykselle.

– Tämä on tosi tasavertainen tapa tehdä rekrytointeja. Se vaikutti mielikuvaani työnantajasta.

Päällysaho tuli valituksi ja aloitti Suomisessa yritysvastuuasiantuntijana toukokuun lopussa. Hänen tapauksessaan hakutapa tuskin ainakaan vaikutti negatiivisesti.

Päällysaho on 36-vuotias, ja ajattelee olevansa hyvässä työiässä. Toisaalta joku työnantaja saattaisi karsastaa hänen ikäistään mahdollisen äitiysloman pelossa. Nuorempaa tai iäkkäämpää saatetaan toisaalta yhtä lailla vieroksua joko kokemattomuuden tai eläkeiän lähestymisen varjolla.

Mihin työnantaja tarvitsee kuvaa?

Moni työnantaja pyytää kuvaa hakemuksen yhteyteen. Vaikka Päällysaholla on normaalisti kuva CV:ssään, hän pitää sen pyytämistä vähän kummallisena, sillä eihän ulkonäöllä pitäisi olla merkitystä osaamisen kannalta.

– Kuvallisuutta on perusteltu sillä, että hakija jää paremmin mieleen, mutta sehän on ihan väärä tapa lähteä liikkeelle, hän sanoo.

Päällysaho työskenteli aikaisemmin konsulttina Gaia Consultingissa. Kun työpaikan vaihdos alkoi tuntua ajankohtaiselta, hän haki muitakin paikkoja. Niihin etsittiin väkeä tavalliseen tapaan. Päällysaho ei muista yhtään muuta yritystä, jossa väkeä haettaisiin anonyymisti. Hän ihmettelee sitä.

– Tämä on hyvä käytäntö. On kummallista, että se ei ole normi, hän pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?