Vain harva työnantaja palkkaa uusia työntekijöitä sokkona – ”Prosessi on kohtuuttoman työläs” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Vain harva työnantaja palkkaa uusia työntekijöitä sokkona – ”Prosessi on kohtuuttoman työläs”

Sokkorekrytoinnit ovat toisinaan kaatuneet teknisiin hankaluuksiin.

Julkaistu: 18.8.2018 10:30

Sokkorekrytointi pakottaa työnantajan keskittymään hakijan osaamiseen. Silti vain harva käyttää menetelmää.

Kuitukankaita valmistava Suominen rekrytoi toisella tapaa kuin useimmat työnantajat. Se käyttää sokkorekrytointia, mikä tarkoittaa, että palkkaava esimies ei tiedä muun muassa hakijan nimeä, ikää, sukupuolta tai etnistä taustaa.

Henkilöstöjohtaja Hannu Sivula kertoo, että yhtiö haluaa toimia työnhaussa mahdollisimman objektiivisesti mahdollisimman pitkälle.

– Ihmisillä on tiedostettuja tai tiedostamattomia ennakko-oletuksia, jotka vaikuttavat ja niistä halutaan eroon.

Sivulan mielestä tämä terävöittää prosessia. Kun työnantaja ei voi tarkastella ihmistä, hänen pitää keskittyä olennaiseen.

– Ensin täytyy miettiä, mitä työntekijän pitäisi osata ja mikä kokemus auttaa häntä pärjäämään tehtävässä.

Hakijoista aletaan hakea näitä ominaisuuksia. Haastattelussa toki persoonakin vaikuttaa.

Suominen on rekrytoinut anonyymisti nelisen vuotta. Sivulan mielestä he ovat saaneet hyvää väkeä. Yhtiöön on palkattu kaikenikäisiä naisia ja miehiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

– Vaikea sanoa, onko käytännön ansiosta kirjo laventunut, mutta ainakaan se ei ole haitannut, Sivula miettii.

Halutaan tutustua persoonaan

Rekrytointiyhtiö ManpowerGroupin markkinointi- ja viestintäjohtaja Mika Wilén kertoo, että heidän asiakkaansa eivät ole sokkorekrytointia kyselleet.

Monessa työssä vuorovaikutus on keskeistä ja työnantajat haluavat osaamisen lisäksi tutustua persoonaan. Moni käyttääkin esimerkiksi LinkedIniä tai suosii kuva- tai videohakemuksia.

– Hakijat osaavat tehdä erittäin hyviä hakemuksia. Rekrytoijan on joskus vaikea tehdä eroa niiden perusteella, Wilén huomauttaa.

Yksi syy sokkorekrytoinnin harvinaisuuteen on tekninen. Etenkin suuret työnantajat käyttävät verkkolomakkeita, jotka vaativat henkilötiedot.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin sokkorekrytointikokeilu on lopahtanut osin meneillään olevan organisaatiouudistuksen vuoksi, osin siksi, että järjestelmä ei tue sitä.

– Prosessi on nyt kohtuuttoman työläs, rekrytointipäällikkö Riitta Hellman Helsingin kaupunginkansliasta kertoo.

Käytännössä henkilöstöhallinnon väki on joutunut mustaamaan tiedot, joista voi selvitä hakijan nimi, ikä, sukupuoli tai taustat.

Nimetöntä työnhakua on kokeiltu monessa muussakin kaupungissa, mutta Mari Yli-Kivistön Vaasan ammattikorkeakouluun tekemästä opinnäytetyöstä ilmenee, että niissä on ollut vastaavia ongelmia. Suomisen Sivulan mielestä tällaiset pulmat on kuitenkin ratkaistavissa.

Haastattelu ei takaa työtä

Helsinki on hakenut vajaa kymmenen työntekijää anonyymisti. Määrän pienuuden takia Hellman ei pysty arvioimaan tavan vaikuttavuutta.

Kaupungissa halutaan yhä edistää tasapuolista rekrytointia. Noin vuoden kuluttua käyttöön otettava uusi järjestelmä saattaa mahdollistaa jonkinlaisen nimettömän hakijaraportoinnin.

Sokkorekrytointi voi ainakin alussa vähentää tiedostamatonta syrjintää. Wilén arvioi, että se voi havahduttaa rekrytoijan tarkastelemaan ennakkokäsityksiään. Toinen asia on, mitä tapahtuu, kun hän tapaa hakijan.

Yksi Helsingin sokkona rekrytoimista arvioi, että järjestelyllä tarkoitetaan hyvää, mutta se ei poista oletuksista syntyvää rakenteellista vinoumaa.

– On hyvä askel, jos pääset haastatteluun, mutta se ei todellakaan takaa, että saat paikan, hän sanoo.

Sokkona rekrytoitu haluaa pysytellä nimettömänä. Kutsun häntä Pekaksi, joka ei ole hänen oikea nimensä. Pekka työskentelee romanien kanssa ja kertoo, että jo erilainen puhetapa voi vaikuttaa.

– Onnistuakseen työnhaussa pitää olla tietoinen kulttuurisesta piiristä. Ihminen, jolla on toisenlainen tausta, ei välttämättä tiedosta pieniä nyansseja, hän sanoo.

Työnantaja voi pelätä erilaisuutta

Suomessa on pulaa osaajista. ManPowerin Wilénin mukaan henkilöstön monimuotoisuudesta on etua liiketoiminnalle.

– Yritysten pitäisi hakea erilaisuutta ja erilaisia näkökulmia, hän sanoo.

Usein tiimiin etsitään silti sen muita jäseniä muistuttavaa henkilöä.

– On aika hämmästyttävää, miten paljon olen viime vuosina nähnyt epävarmuutta erilaisuuden käsittelyssä. Töihin haetaan ihmisiä, jotka ajattelevat tai edustavat samaa kuin rekrytoija itse, sokkorekrytoitu Pekka kertoo.

– Kestävin polku on, että kehitetään rekrytointiin liittyvää ajattelua ja osaamista, Hellman arvioi.

Aikanaan Wilén on yrittänyt vaikuttaa työnantajien asenteisiin vammaisten, vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämishankkeissa.

– Asennemuutos on hyvin hidas, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?