Tällaisia tuntipalkkoja eri ammateissa tienataan – katso lista

Tuntipalkkaisten työntekijöiden kovin keskipalkka yksityisellä sektorilla on lääkäreillä.

17.8.2018 14:20

Tilastokeskuksen tietojen mukaan yksityisen sektorin tuntipalkkaisten palkansaajien säännöllisen työajan keskiansio oli vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä keskimäärin 15,99 euroa tunnilta.

– Tässä tilastossa ovat nimenomaan ne, joiden työsuhde on tuntipalkkainen, yliaktuaari Harri Nummila Tilastokeskuksesta kertoo Taloussanomille.

– Joukossa on siis esimerkiksi niin sanottuja keikkalääkäreitä. Luvut olisivat erilaisia, jos tilastossa näkyisivät sekä tuntipalkkaiset että kuukausipalkkaiset, hän sanoo.

Ammattiluokitusten mukaan kärjessä ovat ylilääkärit ja erikoislääkärit. Heidän säännöllisen työaikansa keskiansio on 53,83 euroa tunnissa. Toisena ovat lääkärit, joiden tuntiansio on 53,31 euroa.

Kolmanneksi suurimmat ansiot tuoreessa tilastossa on terveydenhuollon erityisasiantuntijoilla. Heidän säännöllisen työaikansa keskiansio on 37,18 euroa.

Keskiarvo nousi vain yhdellä sentillä eli 0,1 prosenttia edellisestä vuodesta, koska palkkojen sopimuskorotuksia oli hyvin vähän viime vuonna ja työaikaa pidennettiin kilpailukykysopimuksen myötä. Kuukautta kohden lasketut säännölliset ansiot nousivat kuitenkin 1,2 prosenttia ja kokonaisansiot 1,8 prosenttia vuonna 2017.

– Moni ammatti puuttuu tilastosta, koska niissä on vain kuukausipalkkaisia palkansaajia. Sekä tunti- että kuukausipalkkaisten palkansaajien tiedot julkaistaan palkkarakennetilastossa, jossa on kaikkien palkansaajien tuntipalkat ja kaikkien kokoaikaisten palkansaajien kuukausipalkat. Tuorein palkkarakennetilasto on vuodelta 2016, Tilastokeskuksen Nummila kertoo.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Yleisimmät tuntiansiot olivat 14–16 euron välillä

Alle kymmenen euron tuntipalkat ovat entistä harvinaisempia.

Yksityisen sektorin tuntipalkkaisilla yleisimmät tuntiansiot olivat 14–16 euroa. Mediaanituntipalkka eli suuruudeltaan keskimmäinen tuntipalkka oli 15,67 euroa vuonna 2017.

Taulukoiden suurimpien ja pienimpien keskiansioiden erot ovat silti suuret. Matkaoppaiden säännöllisen työajan keskiansio on 9,61 euroa tunnissa, avustavien puutarhatyöntekijöiden puolestaan 9,41 euroa tunnissa.

Kilpailukykysopimuksella palkkoja laskeva vaikutus

Vuodesta 2017 alkaen vuosittaista työaikaa pidennettiin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta niillä aloilla, jotka ovat mukana kilpailukykysopimuksessa. Tällä arvioidaan olleen noin 1,3 prosentin negatiivinen vaikutus yksityisen sektorin säännölliseen tuntiansioon.

Tilasto kuvaa noin 326 000 palkansaajan tietoja, joista noin 63 prosenttia oli teollisuuden ja rakennusalan työntekijöitä. Tilaston palkansaajista miehiä on 79 prosenttia ja naisia 21 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?