Oma raha

Sähkön puhelinmyynnistä useita valituksia – tarjous onkin sopimus, joka pitää erikseen purkaa

Julkaistu:

Kahden sähköyhtiön nimi nousee esiin useissa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saamissa kanteluissa. Sähkösopimusten telemarkkinointi on ollut harhaanjohtavaa ja kuluttajansuojalain vastaista, toteaa viraston lakimies.
– Puhelun alussa puhutaan halvemmasta tarjouksesta, mutta puhelun edetessä myyjä alkaa vältellä sanaa tarjous ja siirtyy puhumaan sopimuksesta. Missään vaiheessa ei ole selvää, että halutessaan nähdä halvemman hinnan kirjallisena sitoutuu todellisuudessa jo sähkösopimukseen.

Vastaavanlainen kertomus toistuu useissa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saamissa sähkön myyntiin liittyvissä valituksissa.

Ihmiset kertovat saaneensa postissa sähkösopimuksen, vaikka eivät ole sellaista mielestään tehneet. Samalla heille on saatettu soittaa vanhasta sähköyhtiöstä ja ilmoitettu, että heidät on nyt siirretty toisen yhtiön asiakkaiksi.

Hetken mietittyään ihmiset muistavat, että joitakin viikkoja sitten heille tosiaan soitti sähkönmyyjä, joka puhui jotakin halvoista hinnoista. Sopimusta ei puhelimessa syntynyt, mutta myyjän pyyntö saada lähettää tarjous hyväksyttiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarjous on kuitenkin johtanut sopimukseen, ellei sitä ole peruutettu kahden viikon aikana.

– Jos tarjoukseen ei ole vastattu kahden viikon kuluessa, he katsovat sopimuksen syntyneen, yhdessä valituksessa todetaan.

Lisäksi on sellaisia tapauksia, joissa myyjä on esiintynyt kokonaan toisen kuin edustamansa yhtiön nimissä.

– Sähkönmyyjä esiintyi pari viikkoa sitten Kuopion energian nimissä ja myi edullisemman sähkösopimuksen. Asia selvisi myöhemmin, kun otin yhteyttä Kuopion energiaan ja kerroin tapauksesta. Siellä kerrottiin, ettei tapaus ollut ainoa.

Valitukset koskevat Fortumin tytäryhtiötä Kotimaan Energiaa.

Edullista sähköä myyvästä yhtiöstä on tänä vuonna kanneltu Kilpailu- ja kuluttajavirastolle yhteensä 117 kertaa. Tämä on enemmän kuin muilla sähköyhtiöillä. Valituksista kaikki eivät liity pelkästään telemarkkinointiin.

Valitusten määrä on pieni suhteutettuna yhtiön nimissä soitettujen puhelujen määrään, Kotimaan Energian myyntijohtaja Petteri Kaijasilta korostaa.

– Esimerkiksi viime vuonna soitimme yli neljä miljoona puhelua, joista syntyi reilu 100 yhteydenottoa Kuluttajaneuvonnalle.

Sähköyhtiöitä koskevia kanteluita Kilpailu- ja kuluttajavirasto on vastaanottanut tänä vuonna jo yhteensä 293. Viime vuonna kanteluiden kokonaismäärä oli 369.

”Jokainen palaute on liikaa”

Kotimaan Energian sähkönmyynnistä on valitettu Kilpailu- ja kuluttajavirastolle aiemminkin. Viraston seurantalistalla yhtiö niin ikään on ollut jo tovin.

Petteri Kaijasilta ja Kotimaan Energian toimitusjohtaja Kenneth Hedman puolestaan ovat toistuvasti vakuuttaneet, että puhelinmyynnissä tapahtuviin ylilyönteihin puututaan.

– Jokainen palaute on liikaa. Pyrimme kaikin mahdollisin tavoin siihen, että myyntipuhelumme olisivat niin yksiselitteisiä, ettei yhtäkään väärinkäsitystä tulisi, Kaijasilta kommentoi yhtiön tiedotteessa vuonna 2016.

Myyntitapa ei kuitenkaan vaikuta juuri muuttuneen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Hertta Hartikainen kertoo, että uusin huomautus Kotimaan Energialle on annettu heinäkuussa.

– Siinä korostuvat samat ongelmat kuin aikaisemmissakin huomautuksissa. Yhtiön sähkösopimusten telemarkkinointi on ollut harhaanjohtavaa ja kuluttajansuojalain vastaista.

Tänä kesänä puhelinmyyntiin liittyvät ongelmat ovat näkyneet myös Kotimaan Energian kenttämyynnissä.

Helsingin Sanomat uutisoi kaksi viikkoa sitten sähköyhtiötä edustavista ”feissareista”, jotka ovat kummastuttaneet kadunkulkijoita erikoisilla myyntipuheillaan.

Katukauppiaat olivat muun muassa väittäneet vastaantulijoille, että Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen olisi myyty ulkomaille, vaikka näin ei ole.

– Jos tällaista on tapahtunut, siihen ilman muuta puututaan. Lähtökohtaisesti asiakkaat ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä meihin. Esimerkiksi kenttämyynnistä kesän aikana annettu asiakaspalaute on ollut erittäin positiivista, Kaijasilta sanoo Taloussanomille.

Sähkönmyyntiä ikäihmisille

Kotimaan Energia ei ole ainoa edullista sähköä myyvä yhtiö, jonka puhelinmyynnistä on kanneltu Kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

Lakimies Hartikainen kertoo, että myös norjalaisomisteisen GNP Energyn myynnistä on tällä hetkellä vireillä selvityspyyntö.

– GNP Energyn kohdalla kyse on lähinnä ikäihmisiin kohdistuneesta sähkönmyynnistä. Ongelma on ollut siinä, että yhtiö on lähettänyt tilausvahvistuksen niin myöhään, ettei ihmisillä ole ollut riittävästi aikaa peruuttaa sopimusta.

 

Äidilleni (87 v.) oli hänen kielloistaan huolimatta lähetetty sopimusvahvistus. Jos sopimusta ei peruuta kahden viikon aikana, alkaa tulla laskuja. Peruuttaminen on tehty tietenkin tosi hankalaksi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston saamissa kanteluissa kerrotaan muun muassa seuraavaa:

– Äitini teki puhelimessa sähkösopimuksen 11.6.2018. Hän tuli kuitenkin toisiin aatoksiin hetken päästä, ja yritti soittamalla peruuttaa tekemänsä sopimuksen. Numeroon ei saatu yhteyttä. Tilausvahvistus tuli postitse 25.6. Hän (äiti) yritti perua sopimuksen 29.6. sähköpostitse, mutta sopimuksen purkuun ei suostuttu, koska se tapahtui liian myöhään.

Sama kuvio toistuu myös toisessa valituksessa:

– Äidilleni (87 v.) oli hänen kielloistaan huolimatta lähetetty sopimusvahvistus. Jos sopimusta ei peruuta kahden viikon aikana, alkaa tulla laskuja. Peruuttaminen on tehty tietenkin tosi hankalaksi. Firman sivuilta löytyy peruutuslomake, joka ei kuitenkaan aukea eikä mene mihinkään kohtaan, jossa voisi peruuttaa sopimuksen.

GNP Energyn maajohtaja Herkko Malin mukaan yhtiö noudattaa kaikessa toiminnassaan voimassa olevia lakeja.

– Yhtiömme lähettää vuosittain useita tuhansia tilausvahvistuksia kuluttajille. Mikäli vahvistuksen myöhäinen perilletulo on johtunut yhtiömme toimista ja asiakas on yhtiöömme asiasta yhteydessä, puramme tehdyn sopimuksen asiakkaan niin halutessa.

Yhdistäviä tekijöitä

Jatkuvasti tappiolliset tilikaudet ja kannattavuusongelmat leimaavat useita halpasähköyhtiöitä.

Esimerkiksi Kotimaan Energian liikevaihto oli viime vuonna noin 30 miljoonaa euroa, mutta yhtiön tilikausi jäi kuitenkin yli kolme miljoonaa euroa tappiolle.

Myös yhtiön kannattavuus oli heikkoa. Kannattavuuden keskeinen tunnusluku, sijoitetun pääoman tuottoprosentti, oli Kotimaan Energialla noin -106 prosenttia. Tämä on selvästi alempi kuin toimialan mediaani, joka on 3,4 prosenttia.

Lisäksi halpasähköyhtiöitä yhdistävät toistuvat nimenvaihdokset.

Kotimaan Energia tunnettiin aiemmin Suomen Energiayhtiönä. GNP Energy taas on ollut aiemmin Finkraft ja sitä ennen Market Energia Sähkönmyynti.

Halpasähköyhtiöillä ei ole omaa tuotantoa, vaan ne ostavat sähköä tuottajilta ja myyvät sitä kuluttajille. Tähän tarvitaan käytännössä vain puhelin ja tietokone.

Yhtiöiden rakennetta keventää myös henkilökunnan vähyys. Siinä missä perinteisissä sähköyhtiöissä työskentelee satoja ihmisiä, halpasähköyhtiöiden palkkalistoilla on vain muutamia kymmeniä työntekijöitä.

Myös sähkösopimusten myynti ja markkinointi on yhtiöissä usein ulkoistettu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yandexin data­keskuksen hukka­lämpö lämmittää Mäntsälää – kauko­lämpö­asiakkaiden lasku pieneni merkittävästi

  2. 2

   Italia ei taivu EU:n tahtoon –  varapääministeri ilmoitti, ettei budjetti muutu

  3. 3

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  4. 4

   Budjettikapinaan noussut Italia näytti uhmaavan EU:ta viimeiseen asti

  5. 5

   Näillä paikkakunnilla tinkaaminen kannattaa asuntokaupoilla

  6. 6

   Venäläinen hakukoneyhtiö perusti suuren datakeskuksen Mäntsälään – toimii vain 17 työntekijän voimin

  7. 7

   Jamilla Heiskanen, 24, kokoaa laajaa sijoitussalkkua – näihin hän pistää rahansa

  8. 8

   Jan Hurrin näkökulma: Pettymyksistä kumpuava protestipolitiikka ei ole syy kansalaisten ongelmiin – se on oire

  9. 9

   POP Pankissa väärinkäytösepäily: Pankkiliiton hallituksen puheenjohtajalle potkut

  10. 10

   Yrittäjä ajoi ravintolansa konkurssiin nostamalla 9 500 euron palkkaa – tuomio lyheni hovioikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  2. 2

   Yrittäjä ajoi ravintolansa konkurssiin nostamalla 9 500 euron palkkaa – tuomio lyheni hovioikeudessa

  3. 3

   Näillä paikkakunnilla tinkaaminen kannattaa asuntokaupoilla

  4. 4

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  5. 5

   ”Firman piikkiin!” – Kuuluuko alkoholi pikkujouluihin?

  6. 6

   POP Pankissa väärinkäytösepäily: Pankkiliiton hallituksen puheenjohtajalle potkut

  7. 7

   Dieselveron poistamisesta kansalaisaloitteen tehnyt Tuulikki mykistyi ideansa suosiosta: ”Tämä on aivan uskomatonta”

  8. 8

   OP:n yt-neuvottelut ohi – 700 tehtävää katoaa, yli 1000 syntyy

  9. 9

   Jan Hurrin näkökulma: Pettymyksistä kumpuava protestipolitiikka ei ole syy kansalaisten ongelmiin – se on oire

  10. 10

   Diesel­veron poistamisesta tehty kansalais­aloite rikkoi 50 000 alle­kirjoituksen rajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso, mikä on kuntasi keskieläke

  2. 2

   Asukas tuhosi vuokrayksiön teippaamalla ikkunat muovilla

  3. 3

   Juha ei ollut uskoa silmiään kun ajoi huoltoasemalle Kirkkonummella – bensan ja dieselin hinnassa näkyy nyt harvinainen ilmiö

  4. 4

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  5. 5

   Padasjokelaisen omakotitalon hinnalla saisi 13 neliötä Helsingin kalliilta alueelta – ”On mahdotonta hyväksyä, ettei löydy ostajaa”

  6. 6

   Näillä alueilla asuntoja myydään pitkään – ei pelkkiä syrjäseutuja

  7. 7

   Hommia tarjolla heti ilman koulutusta – muuttaisitko 517 kilometrin päähän saadaksesi töitä?

  8. 8

   Halkaisiko räjäytystyö uuden talon rungon? Osakkeenomistajat vaativat rakennuttajalta reiluja korvauksia

  9. 9

   Näin tienasivat eläkeläiset maailmalla – Pekka, 71, Portugalin eläkkeistä: ”Kuva on erilainen, kun vuorineuvosten eläkkeet irrotetaan”

  10. 10

   Dieselveron poistamisesta kansalaisaloitteen tehnyt Tuulikki mykistyi ideansa suosiosta: ”Tämä on aivan uskomatonta”

  11. Näytä lisää