Ampiaiset, muurahaiset ja kuoriaiset piinaavat nyt tavallista enemmän – lämpö ajaa torakoitakin koteihin

Helle on aktivoinut muitakin kuin ampiaisia.

Muurahaisyhdyskunnat saattavat lämpimänä kesänä kasvaa tavallista suuremmiksi.

12.8.2018 9:45 | Päivitetty 12.8.2018 10:31

Tämä kesänä on rakenneltu jos jonkinlaista ampiaisansaa, ja pistiäiset ovat pitäneet ammattilaisetkin kiireisinä.

Tavallisena kesänä Tuholaistorjunta Täystuhon väki hoitaa 3–5 ampiaispesää päivässä, tänä kesänä 20–25. Kalenteri on lähes täynnä ampiaiskeikkoja, vaikka teknikot painavat pitkää päivää, Täystuhon myynti- ja markkinointivastaava Sanna Oinonen kertoo.

Kiireisimpänä aikana heinäkuussa ampiaispesän tuhoamista sai odottaa kaksikin viikkoa. Nyt jonoa on viikon verran.

Makeat herkut houkuttelevat ampiaisia pihalle, Reima Leinonen varoittaa.

Tuholaistorjujia ovat työllistäneet tavallista enemmän myös muurahaiset. Ne ovat lämpimällä säällä aktiivisempia, Kainuun Ely-keskuksen hyönteisasiantuntija Reima Leinonen sanoo.

– Mitä lämpimämpää, sitä enemmän ne touhuilevat. Aivan kuten ampiaisilla, niiden yhteiskunnatkin voivat kasvaa isommiksi.

Sisätiloihin muurahaisia saattaa ajaa yksinkertaisesti se, että ulkona alkaa olla liiankin kuuma ja sisältä löytyy ravintoa, Leinonen arvelee.

Kyläilemässä kuoriainen

Vyöihrakuoriaisia ja turkiskuoriaisia on niitäkin ollut tavallista enemmän pitkin kesää. Kuoriaisten toukat voivat nakertaa reikiä vaatteisiin.

Jonkin verran havaintoja on Nousiaisen mukaan tehty myös metsätorakasta. Suomessa luonnonvarainen metsätorakka on yleensä harmiton otus eikä hakeudu sisälle tai elintarvikkeisiin.

– Nyt niitä on havaittu kellareissa ja autotalleissa, kun ulkona on liian kuumaa ja kuivaa niille, Nousiainen sanoo.

Seinälude eli lutikka on huomattavasti ikävämpi vieras, ja niitä on saatu hätistellä vakituisten asuinrakennusten lisäksi mökeiltä.

Tyypillisin syypää mökin lutikkaongelmiin on lepakko, sillä lutikat voivat kulkeutua lepakoiden mukana paikasta toiseen. Lutikka voi imeä verta sekä lepakoista että ihmisistä.

Lepakko on hyödyllinen hyönteissyöjä ja Suomessa rauhoitettu. Lepakoiden pääsyä sisään voi ennaltaehkäistä tukkimalla kulkuaukot talven aikana ja rakentamalla niille omia asuinpönttöjä.

Juttuun on haastateltu myös Joni Rouvista Suomen Pointex Oy:stä ja Vesa Toiviaista nimeään kantavasta Tehopuhdistus Vesa Toiviaisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?