Mytty kaapissa olikin 150 000 euron arvoinen – perinnön voi hassata hätiköinnillä

Kuolinpesästä löytyvien tavaroiden joukossa voi olla aarteita. HTT-tavarantarkastaja Mari Wilenius kertoo, että välillä eteen tulee superlöytöjä.

Kuolinpesistä voi löytyä aarteita.

24.7.2018 14:12

Vanha pariskunta oli kuollut ja heidät perinyt poika pyysi asiantuntijan arvioimaan heidän Helsingin Kruununhaassa sijainneen huoneistonsa irtaimistoa.

Antiikkiin, taiteeseen ja koruihin erikoistunut HTT-tavarantarkastaja Mari Wilenius kertoo, että siellä oli pääosin tavanomaista tavaraa. Yhden huoneen kulmassa oli hauska kaappi, jossa oli kaikenlaista tavaraa. Esineiden joukossa makoili lakanaan kääritty iso esine.

– Kääröstä paljastui valtava, melkein metrin korkuinen hopeinen uurna, jossa oli venäläisen Carl Fabergén leima.

Moisen aarteen löytyminen tuntui Wileniuksesta aivan epätodelliselta. Parin poika oli adoptoitu, eikä ollut kovin hyvin perillä perheen taustasta. Ilmeni, että isoisoisä oli työskennellyt Pietarissa tsaarin ratsuväen palveluksessa ja saanut uurnan lahjaksi.

Kun mytyn sisältö kymmenisen vuotta sitten huutokaupattiin, hinta nousi ennätykselliseen 151 000 euroon.

– Siitä tuli arvokkain yksittäinen esine, joka oli myyty huutokaupassa Suomessa, Wilenius kertoo.

Särö voi romahduttaa arvon

Wilenius on työskennellyt sekä Bukowskin että Helanderin huutokaupoissa ja toimii nyt yrittäjänä. Hänen mukaansa on tavallista, että perillisillä, jotka eivät ole keräilijöitä, ei ole käsitystä esineitten todellisesta arvosta.

Toisinaan perheessä on ymmärretty esimerkiksi design-esineitten arvo ja asiasta on kerrottu lapsillekin. Välillä niitä on pidetty vain pyttyinä pyttyjen joukossa.

– Esimerkiksi lasimaljakko saattaa yllättää. Hyvin säilyneen signeeratun esineen arvo voi nousta kymmeniintuhansiin euroihin.

Keskeistä on virheettömyys. Pieni särö tai kolhu voi romahduttaa arvon. Wilenius kertoo nähneensä spiraalimaljakon, jota omaiset pitivät kuolinpesän hienoimpana esineenä. 40 senttiä korkea maljakko vaikutti hänestäkin ensi näkemältä jopa 50 000 euroa arvoisena.

Kun hän käänteli sitä, hän huomasi, että lasiin oli tullut jännite ja se oli haljennut sisältä.

– Maljakolla ei ollut enää rahallista arvoa, vain tunnearvo.

Muoti vaikuttaa hintaan

Vanhojen esineitten markkinoilla paitsi kunto myös kysyntä määrittelee arvon. Kysyntää säätelevät muoti ja trendit.

Esimerkiksi 2000-luvun alkupuolella harva kiinnostui 1960-luvun tummista tiikkihuonekaluista. Ilmari Tapiovaaran suunnittelemia ruokapöydän kalustoja ja tuoleja oli ollut vähän joka kodissa, eikä niitä pidetty erityisessä arvossa. Liki parissakymmenessä vuodessa tilanne on muuttunut.

– 2000-luvun alussa Mademoiselle-tuolin saattoi saada sadalla eurolla. Viisi vuotta sitten se otettiin uustuotantoon ja alkuperäisten hinnat moninkertaistuvat. Nyt ne voivat maksaa 1 500 euroa, Wilenius kertoo.

Myös Tapiovaaran Pirkka-ruokapöytäkalusto on kokenut vastaavan hinnannousun.

Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle-tuoli.

Wileniuksen mukaan kevyt tyyli kuten kustavilaisuus ja funktionalismi ovat nyt muotia. Muut huonekalut liikkuvat sen sijaan kehnosti ja etenkin massiiviset kalustot ovat vaikeita myytäviä.

– En tiedä, milloin tulisi hyvä myyntiaika raskaille huonekaluille, hän sanoo.

Siihen voi mennä jopa vuosikymmeniä, mutta ennustaminen on vaikeaa.

Aina ei tarvitse odotella vuosikausia. Riittää, että miettii vuoden kiertoa ja sen vaikutusta käyttäytymisen.

– Meriaiheista antiikkia on hyvä myydä keväällä, jolloin ihmiset miettivät mökkiensä sisustuksia, ja kynttilänjalkojen myynti on hyvä ajoittaa joulun alle, Wilenius vinkkaa.

Kesällä ja varsinkin helteellä ostajat sen sijaan ovat harvassa.

Hätiköimällä voi menettää rahaa

Wilenius suosittelee, että kuolinpesää ei tyhjennetä liian kovalla kiireellä. Koko irtaimiston myyminen könttähintaan voi olla rahallisesti kehno vaihtoehto.

– Hätiköinnin sijaan kannattaa vähän kartoittaa tilannetta.

Käsitystä esineitten arvosta voi saada käyttämällä verkon hakukoneita ja vierailemalla osto- ja myynti- ja huutokauppasivustoilla ja kysymällä ammattilaisilta.

Jo viikossa saa paljon aikaan, kun ryhtyy toimeen ja sopii arvioijan ja asianosaisten kanssa ajan, jolloin kaikki pääsevät paikan päälle. Selvityksen perusteella voi tehdä myynti- tai odottelupäätöksiä.

Yksi syy kutsua ulkopuolinen arvioija on perintöriitojen välttäminen. Wilenius selvitti äskettäin iäkkääksi eläneen miehen jäämistöä hänen toisen vaimonsa ja ensimmäisestä avioliitosta syntyneiden lastensa pyynnöstä.

– He halusivat arvion esineiden arvosta, jotta voisivat jakaa ne tasapuolisesti.

Ilta-Sanomien Kotisi aarteet -erikoislehti on myynnissä lehtipisteissä. Lue lisää tästä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?