Älä mene halpaan ostaessasi käytettyä pyörää – ”Kauppakirja on ostajan oikeusturva” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Älä mene halpaan ostaessasi käytettyä pyörää – ”Kauppakirja on ostajan oikeusturva”

Polkupyöriä ja pyöränosia on varastettu vuoden 2018 alusta tähän päivään lähes 9000 kappaletta.

Polkupyöriä ja pyöränosia on varastettu vuoden 2018 alusta tähän päivään lähes 9000 kappaletta.

Julkaistu: 24.7.2018 10:52

Polkupyörävarkaudet yleistyvät Suomessa erityisesti kesäaikaan, kun pyöräilykausi on aktiivisimmillaan. Kuluvan vuoden aikana pyöriä on vohkittu noin 40 kappaletta päivässä.

Myydään käytetty, mutta kunnoltaan varsin moitteeton polkupyörä. Ostajan toivotaan löytyvän pian, sillä ylimääräisestä tavarasta on tarve hankkiutua eroon ennen muuttoa. Tämän tarkempia tietoja myytävästä pyörästä ei kerrota. Hinnalla menopeliä ei kuitenkaan olla pilattu.

Pitkälti tällaista kaavaa noudattelee varastetun pyörän myynti-ilmoitus käytetyn tavaran nettikaupassa.

Anastetusta pyörästä tahdotaan päästä nopeasti eroon. Niinpä sitä myydään polkuhinnalla ja myyntiä kiirehditään vetoamalla sellaisiin syihin, kuten lähestyvä muutto, tilanahtaus tai uuden pyörän ostoaie.

Joku saattaa myös kertoa harrastavansa käytettyjen pyörien kunnostamista ja niiden jälleenmyyntiä, jos myynti-ilmoituksia on useita.

Polkupyöriä ja pyöränosia on varastettu yhteensä lähes 9 000 kuluvan vuoden aikana. Karkeasti arvioituna varkauksia tapahtuu siis päivittäin noin nelisenkymmentä.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Jyrki Ahon mukaan luvusta on kuitenkin mahdoton eritellä myyntiin menevien pyörien määrää. Yhtä lailla hankalaa on arvioida pyörävarkauksista saatavia myyntivoittoja.

– Kokonaisuutena kyse on varmasti huomattavasta laittoman talouden alueesta. Anastettujen pyörien määrä on tämänkin vuoden aikana noussut moniin tuhansiin, Aho sanoo.

Vuoden 2017 aikana pyörävarauksiin liittyviä rikosilmoituksia tehtiin poliisille kaikkiaan yli 19 000 kappaletta.

Pyörävarkauksien määrä on silti vähentynyt jo muutaman vuoden ajan. Määrä on laskenut yli neljällä tuhannella vuodesta 2014, jolloin Suomessa varastettiin kaikkiaan 23 700 polkupyörää.

Jos yllä oleva tilasto ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos ostokuittia ei ole, kannattaa vähintäänkin tehdä kauppakirja

Kuluttajille suunnatulla Tori.fi-kauppapaikalla on tällä hetkellä myynnissä lähes 16 000 polkupyörää. Ostoilmoituksia on hieman yli 700.

Halpa hinta, niukat tiedot pyörän ominaisuuksista ja myyntiperusteeksi kerrottu muutto eivät toki automaattisesti tarkoita, että kyseessä olisi varastettu pyörä.

Pyörän ostokuitin pyytäminen myyjältä kannattaa kuitenkin aina. Näin ostaja voi luottaa siihen, että on tekemässä rehellisiä kauppoja. Myös pyörän runkonumero on hyvä tarkastaa.

– Vähintäänkin pyöränostosta olisi laadittava kauppakirja, josta selviää myyjän henkilöllisyys. Kauppakirja nimittäin on ostajan oikeusturva, jos pyörä paljastuu varastetuksi, poliisitarkastaja Aho sanoo.

Mikäli ostettu pyörä paljastuu varastetuksi, ostaja menettää pyörän lisäksi myös rahansa. Huonoimmassa tapauksessa hänelle saatetaan määrätä sakkorangaistus kätkemisrikkomuksesta.

Miljoonien eurojen korvaukset

Pyörävarkauksia tapahtuu Suomessa eniten huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana, kun pyöräilykausi on aktiivisimmillaan. Kesäaikaan pyöriä varastetaan kuukausittain jopa useita satoja.

Pyörävarkaiden suosima merkki niin ikään on edelleen Jopo.

– Pelkästään viime toukokuussa tehdyistä rikosilmoituksista Jopo mainittiin yhteensä 261 ilmoituksessa, Aho kertoo.

Varastettujen pyörien vakuutuskorvaukset nousevat vuosittain miljooniin euroihin. Vuonna 2017 vakuutusyhtiöt jakoivat korvauksia noin 5 000 varastetusta pyörästä.

Pyörävarkauksien korvattavuuden edellytyksenä luonnollisesti on, että pyörä on ollut lukittuna varastamishetkellä. Vakuutusyhtiölle pitää myös pystyä selvittämään, miten pyörä oli lukittu.

Tuoreimmat osastosta