4 tapaa törttöillä kesäaskareissa – ”Haki kirveen ja iski hamaralla naapurin vaimoa” - Oma raha - Ilta-Sanomat

4 tapaa törttöillä kesäaskareissa – ”Haki kirveen ja iski hamaralla naapurin vaimoa”

Pidä huoli siitä, ettet kaada puita naapurin tontilta.

Pidä huoli siitä, ettet kaada puita naapurin tontilta.

Julkaistu: 11.6.2018 15:19

Liikennevakuutus voi olla tapaturmavakuutusta parempi vakuutus, kun loukkaa itsensä esimerkiksi ruohonleikkuussa.

Kesällä tapahtuu, mutta myös sattuu. Kun kesälomalainen on onnellisesti unohtanut työasiat, hän saattaa havahtua siihen, että tehtävää riittää myös kotona ja mökillä.

Pihapiiri vaatii työstämistä. Mökille taas olisi tarkoitus lähteä lepäämään, mutta sinne mennäänkin tekemään töitä.

Kesällä mieli on kuitenkin virkeä ja energiaa riittää kaikenlaiseen. Tuumasta on helppo ryhtyä toimeen.

Taloussanomat kokosi asioita, jotka on hyvä muistaa ennen kuin suuntaa kesälaitumien ja mökkimaiden työmaille.

1. Vaali naapurirauhaa niin kotona kuin mökillä

Omakotiliiton asiantuntija, asianajaja ja laamanni Harri Kontturi muistaa yhden poliisiasiaksi edenneen kärhämän naapureiden kesken. Se alkoi harmittomista mökkipuuhista.

– Eräs kesämökkiläinen päätti kerran lähteä metsälle harvennustöihin ja samalla polttopuita keräämään. Hän ei tohtinut kysyä naapurilta, missä hänen rajansa päättyy ja naapurin alkaa. Niinpä tämä sitten eteni rajan yli ja oli hyvään tahtiin kaatamassa metsää jo naapurin mailta.

Naapurille niin ikään selvisi pian, mitä oli tapahtumassa. Tilanne kärjistyi.

– Hän haki kirveen ja iski hamaralla naapurin vaimoa. Vakavalta loukkaantumiselta onneksi selvittiin, mutta syyttäjällehän asia lopulta meni. Kannattaa aina puhua naapurin kanssa, jos päättää ryhtiä suuriin ulkotöihin. Muistissa on myös tapauksia, joissa pihakoivu on kaadettu naapurin katolle, Kontturi kertoo.

2. Kuvauskopteri voidaan tulkita salakatseluksi

Kaikille mökkireissu ei tarkoita työmatkaa. Useimmiten mökille lähdetään hakemaan rauhaa kaupungin melskeestä.

Ilta-Sanomat kertoi viime kesänä miehestä, joka ampui haulikolla kuvauskopterin alas taivaalta. Kuvauskopteri oli pörrännyt 60-vuotiaan miehen kesäasunnon yllä hyvän tovin ja mies oli kokenut sen häiritseväksi. Kopterin ampunutta miestä epäiltiin hetken aikaa vahingonteosta, mutta sittemmin hän ja kopteria kauko-ohjannut mainoskuvaaja sopivat asian kahden kesken.

Kontturi muistuttaa, että yksityisalueiden rajat kannattaa painaa mieleen, kun kauko-ohjaa kuvauskopteria alueella, jossa on paljon kesäasuntoja.

– Joku voi tulkita sen salakatseluksi, kun tontin yllä pörrää kuvauskopteri. Silloin kyse on vakavasta asiata.

3. Katso, että vakuutukset ovat kunnossa ja riittävän kattavat

Vakuutusyhtiö Ifin viestintäpäällikkö Outi Kärkkäinen kertoo, että tapaturmien osalta kesä on talveen verrattuna hiljaisempaa aikaa vakuutuspuolella.

Omaisuusvahingoissa kesälomakausi sitä vastoin on vuoden vilkkainta aikaa.

– Yleisenä trendinä voi todeta, että erilaiset koti- ja matkatavaravakuutuksista korvattavat omaisuusvahingot lisääntyvät kesällä, kun ollaan irti arkisista rutiineista, tehdään erilaisia asioita ja liikutaan paljon, Kärkkäinen sanoo.

Harri Kontturi suosittelee erityistä tarkkaavaisuutta, kun mökillä paljon aikuisia ja lapsia. Hän kehottaa kiinnittämään huomiota etenkin kahteen asiaan.

– Kuvitellaan vaikkapa tilanne, jossa vanhemmat seurustelevat kahvipöydän ympärillä ja lapset keksivät lähteä heittämään tikkaa. Jossain kohtaa vanhempien huomio saattaa lipsua ja yksi lapsista erehtyy menemään tikkataulun lähelle. Toinen heittää tikkaa ja osuu taulun luona seisovaan lapseen. Pahimmassa tapauksessa tikka osuu silmään ja siitä ikävyydet sitten alkavat. Jos vastuuvakuutusasiat eivät ole kunnossa, vanhemmille voi langeta syyte valvonnan laiminlyönnistä ja he joutuvat vastuuseen vahingonkorvauksista.

– Hyvin yleinen tilanne on sellainen, että mökillä on päältäajettava ruohonleikkuri, jonka ajamisesta etenkin lapset kisailevat. Tiedän joitakin tapauksia, kun ruohonleikkuri on kaatunut ajettaessa ja ohjainpyörää kääntänyt lapsi on jäänyt koneen alle. Tällaisissa tapauksissa rajallinen tapaturmavakuutus ei välttämättä kata paljoakaan, jos sattuu pahasti. Parhaiten tilanteesta selviää, jos liikennevakuutukset ovat kunnossa, Kontturi sanoo.

4. Älä edes tissuttele kesäaskareiden lomassa

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan viestintäpäällikkö Kyösti Knuuttila mainitsee ensimmäisenä alkoholin, kun häneltä kysyy kesällä sattuvista tapaturmista ja vahinkojen korvaamisesta.

– Alkoholin käyttö on osallisena myös tapaturmissa kesällä. Esimerkiksi monien töiden tai harrastusten kohdalla kannattaa pohtia, lähteekö niitä tekemään hiprakassa tai humalassa.

Knuuttilan mukaan vakuutusten korvauksissa arvioidaan myös sitä, onko henkilö omalla käytöksellään myötävaikuttanut vahingon syntyyn.

– Jos kesämökillä tekee kattotöitä voimakkaassa humalatilassa ja niihin liittyen putoaa katolta ja loukkaa tapaturmaisesti itsensä, vakuutusyhtiö voi harkita maksettavan korvaussumman pienentämistä.

Taloussanomat kertoi aiemmin tänään, että painepesurilla voi saada tuhoja aikaan.

Lue lisää: Näin voit tuhota omaisuutesi painepesurilla – vakuutus ei korvaa vääränlaista käyttöä

Tuoreimmat osastosta