Katso, yllätkö keskiluokkaan – tässä ovat uusimmat tulorajat - Oma raha - Ilta-Sanomat

Katso, yllätkö keskiluokkaan – tässä ovat uusimmat tulorajat

Suomalaisista peräti 68 prosenttia kuuluu keskiluokkaan. Keskiluokan tulohaitari on kuitenkin laaja.

29.5.2018 10:49

Olivatko kuukausittaiset palkkatulosi toissa vuonna ennen veroja 1 900 ja 6 400 euron välillä? Jos näin on, kuulut keskiluokkaan, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta.

Keskiluokkaan kuuluvat käyvät pääsääntöisesti töissä. EVAn mukaan yksinasuvan palkansaajan ansiot ylittävät keskiluokan rajan melkein kaikissa ammateissa kokopäivätöissä. Keskiluokkaan voi pudota ja sieltä voi myös nousta.

Esimerkiksi ylempiin keskituloisiin kuuluvista noin joka toinen vaihtaa EVAn mukaan tuloluokkaa. Myös alemmista tuloluokista noustaan.

– Kaikkein alimmastakin kymmenyksestä 48 prosenttia vaihtaa tulokymmenystään kolmessa vuodessa ylöspäin, osa jopa ylimpiin kymmenyksiin, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Alemman keskiluokan mediaanitulo vuonna 2016 oli 1 875 euroa, keskimmäisen keskiluokan 2 565 euroa ja ylemmän keskiluokan 3 402 euroa.

Matalatuloisten mediaanitulo jäi 1 227 euroon kuussa, korkeatuloiset puolestaan pääsivät 4 930 euroon.

EVAn mukaan keskiluokkaan kuuluvien käytettävissä olevat tulot ovat nousseet joka vuosi keskimäärin yli kaksi prosenttia 20 vuoden ajan vuodesta 1995 vuoteen 2016.

Keskiluokan tulot kasvoivat näinä vuosina yhteensä 45 prosenttia, korkeatuloisten 49 prosenttia ja matalatuloisten 36 prosenttia. Rikkaat siis ovat rikastuneet keski- ja matalatuloisia enemmän.

Suomen keskiluokka on yksi Euroopan suurimmista, kun siihen kuuluu peräti 68 prosenttia suomalaisista, eli 3,7 miljoonaa ihmistä. Ruotsin keskiluokka on suunnilleen samankokoinen kuin Suomessa, Virossa keskiluokkaan kuuluu 58 prosenttia väestöstä.

EVA käyttää analyysissään OECD:n määritelmää keskiluokasta. Sen mukaan keskiluokkaan kuuluvat kotitaloudet, joissa käytettävissä olevat tulot ovat yli 75 prosenttia, mutta alle 200 prosenttia väestön mediaanitulosta.

Jutun pääkuvana olevalla videolla EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto kertoo, miten määritellään suurituloinen.

Juttua on täydennetty 29.5. kello 16.45. Ensimmäiseen lauseeseen on lisätty tieto siitä, että kyse on kuukausituloista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?