Sijoittajakonkarin 3 vinkkiä nuorille: Näin saat kesätyörahaa säästöön ja poikimaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Sijoittajakonkarin 3 vinkkiä nuorille: Näin saat kesätyörahaa säästöön ja poikimaan

Kesätyöllä ansaitun rahan sijoittamista kannattaa harkita.

Julkaistu: 9.4.2018 15:55

Moni nuori siirtyy parin kuukauden kuluttua koulunpenkiltä töihin joko osaksi kesää tai koko kesäloman ajaksi. Tuleville tienesteille saattaa olla jo suunniteltuna kohde, mutta ehkä kaikkea ei kuitenkaan kannata tuhlata.

Kesätyöt ovat monelle nuorelle oiva tilaisuus aloittaa säästäminen ja sijoittaminen, koska vanhempien luona asuessa kulut eivät ole ehtineet kasvaa suuriksi. Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri vinkkaa, että asiaa kannattaa pohtia jo nyt.

Alkuun pääsemiseksi ei tarvita suuria summia.

– Monella on sellainen käsitys, että sijoittaa voi vain, jos rahaa on paljon. Kustannukset ovat kuitenkin laskeneet siinä määrin, että pienemmilläkin summilla voi alkaa sijoittaa, Lounasmeri muistuttaa.

Lounasmeren mukaan oleellista on ymmärtää rahan aika-arvo.

– Kun sijoitat rahan, se kasvaa korkoa. Ja kun sijoittaa saamansa osingot aina uudelleen, potti kasvaa entisestään. Sitten lopulta alkuperäisen sijoituksen osuus on pienempi kuin siitä saatu tuotto.

1. Tee suunnitelma

Pitkäjänteinen suunnitelma on tärkeä asia sijoittamisessa, Lounasmeri sanoo.

– Etukäteen kannattaa miettiä, miten hiljalleen kesätöistä tai lahjaksi saaduista rahoista lähtee keräämään ja säästämään.

Säästämisen onnistumista pitkällä tähtäimellä helpottaa, kun on etukäteen päättänyt, että esimerkiksi kolmannes jokaisesta kesätyöstä saadusta palkasta menee säästöön.

Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeri.

– Nyt kannattaa selvittää rakenteet, tehdä päätökset ja sijoittaa heti, kun palkka tulee tilille. Sitten se tulee tehtyä.

Jos raha ei turhia polttele, toinen vaihtoehto on kerätä pääomaa ja sijoittaa pienempiä summia kerran kuukaudessa.

2. Hanki arvo-osuustili

Lounasmeri sanoo, että ehkä helpoin tapa päästä alkuun on mennä siihen pankkiin, jonka asiakas jo on ja kysyä sieltä erilaisia vaihtoehtoja.

– Tai sitten voi katsoa netistä välittäjän, jonka palveluja käyttää.

Netissä toimivia välittäjiä käytettäessä sijoittamiseen tarvittava arvo-osuustili avataan itse. Alaikäinen tarvitsee siihen huoltajiensa suostumuksen. Lisäksi tarvitaan normaali pankkitili ja pankkitunnukset.

3. Päätä kohde

Sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla indeksirahastoista tai yksittäisistä osakkeistakin.

– Monella palveluntarjoajalla on meneillään erilaisia kampanjoita, joiden aikana sijoittamisesta perittävät palkkiot ovat pienempiä kuin normaalisti, Lounasmeri vinkkaa.

Tärkeää on muistaa hajauttaa riittävästi.

– Kaikkia rahoja ei kannata laittaa yhteen paikkaan. Rahasto on helppo tapa aloittaa. Siinä hyvää on se, että se on jo valmiiksi hajautettu, koska rahaston sisällä sijoitetaan erilaisiin kohteisiin.

Toinen tärkeä asia on ottaa huomioon rahaston vuotuiset kulut, jotka ilmoitetaan prosentteina.

– Jos noudatetaan tosi karkeaa peukalosääntöä, niin rahastossa vuosittaisen palkkion pitäisi olla mielestäni alle prosentin. Lisäksi pitää huomioida, onko muita kustannuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?