Vantaalainen perheenäiti Sanna Spårman, 40, asteli neljä vuotta sitten pankkiin ja oivalsi, miten lyödä rahoiksi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Vantaalainen perheenäiti Sanna Spårman, 40, asteli neljä vuotta sitten pankkiin ja oivalsi, miten lyödä rahoiksi

Sanna Spårman, 40, aloitti asuntosijoittamisen neljä vuotta sitten. Hän kokee, että vastuun ottaminen oman varallisuuden kasvattamisesta on ollut hänen kohdallaan tavattoman voimaannuttavaa.

Julkaistu: 8.4.2018 7:50

– Elämässäni on ollut myös aikoja, jolloin olen elänyt kädestä suuhun ja lyhentänyt luottokorttivelkoja, Sanna Spårman kuvailee.

Vantaalainen perheenäiti Sanna Spårman, 40, aloitti asuntosijoittamisen neljä vuotta sitten.

– Lähdin pankkiin vähän takki auki neuvottelemaan sijoitusasunnosta äidiksi tulon myötä. Ensimmäinen sijoituspäätökseni ei välttämättä ollut paras mahdollinen, mutta innostuin kovasti ja aloin selvittää, mistä tässä on kyse.

Spårmanin oma elämä, perhe tai muu tukiverkosto eivät mahdollistaneet sijoittamista, mutta hänen oma kiinnostuksensa oli niin kova, että sijoittajaksi ryhtyminen nollasta tuntui hyvältä.

– Olen aina ollut hirveän kiinnostunut asunnoista samalla tavalla kuin monet ovat kiinnostuneita kengistä tai laukuista.

 Vaikka olen aina ollut suhteellisen hyvätuloinen, elämässäni on ollut myös aikoja, jolloin olen elänyt kädestä suuhun ja lyhentänyt luottokorttivelkoja.

Spårman oli haaveillut sijoitusasunnosta jo pidempään, mutta koki, että elämäntilanne ei ollut suosiollinen sen hankkimiselle.

– Olin ihan samassa tilanteessa kuin moni muukin sijoittamisen suhteen. Vaikka olen aina ollut suhteellisen hyvätuloinen, elämässäni on ollut myös aikoja, jolloin olen elänyt kädestä suuhun ja lyhentänyt luottokorttivelkoja, Spårman kuvailee.

Omaa tietotaitoaan kartuttaakseen Spårman liittyi Terhi Majasalmen Vauras nainen -ryhmään Facebookissa. Ryhmässä on tätä nykyä 28 000 naista.

– Päätin, että haluan hypätä tähän kelkkaan ja tulla hyväksi. Yhteisö on ollut isoin innoittajani. Sen kautta olen verkostoitunut muiden sijoittajanaisten kanssa ja saanut ympärilleni ihmisiä, joiden kanssa voi puhua avoimesti rahasta.

– Kun sain lisää tietoa, ostin velkavipua hyödyntämällä lisää sijoitusasuntoja ja parkkipaikkoja. Minulla on myös sijoituksia myös rahastoissa ja yrityksissä.

 Yhteisö on ollut isoin innoittajani. Sen kautta olen verkostoitunut muiden sijoittajanaisten kanssa ja saanut ympärilleni ihmisiä, joiden kanssa voi puhua avoimesti rahasta.

Spårman laittoi taloudelliset tavoitteensa jääkaapin oveen, jossa ne olivat nähtävissä joka päivä. Vaikka metodi tuntui aluksi naivilta, Spårman on tavoittanut jokaisen listaamansa tavoitteen. Niistä merkittävin tuli eteen vuodenvaihteessa, jolloin Spårman jäi pois palkkatöistä luotuaan itselleen sijoitustoiminnasta ammatin.

– Tämä oli itselleni iso henkinen askel, sillä olen aina haaveillut yrittäjyydestä, Spårman kertoo.

Hän on perustanut myös yrityksen, joka vuokraa kalustettuja asuntoja.

– Yritys tukee sijoittamistani. Sijoitan eteenpäin kaiken sen rahan, joka sen kautta tulee.

Spårman kokee, että vastuun ottaminen oman varallisuuden kasvattamisesta on ollut hänen kohdallaan tavattoman voimaannuttavaa.

– Tykkään haastaa itseäni ja asettaa itselleni tavoitteita. Ja tämähän on hirveän jännää – sijoitustoiminnassa voi mennä monella tavalla hyvin ja yhtä monella tavalla huonosti. Toiset tykkäävät laskuvarjohyppäämisestä, mutta minulle tämä on se jännittävä harrastus, josta saa endorfiineja.

1. Oli elämäntilanteesi mikä hyvänsä, älä anna sen lannistaa. Mieti, miten voisit onnistua sen sijaan, että listaisit syitä, miksi et voisi onnistua. Vaurastumisessa on monta palasta, ja usein kestää hetken, että vaurastumista alkaa tapahtua.

2. Kirjoita paperilla 20 ajatusta rahasta. Tämä auttaa sinua huomaamaan, jos psykologiasi ei tue vaurastumistasi. Usein rahaan liittyvät pinttyneet ajatustavat ja uskomukset eivät ole totta. Myös itsetunto-ongelmat ovat tyypillisiä vaurastumisen jarruja.

3. Tunne omat numerosi eli tiedä tulosi ja menosi: mistä saat palkkaa ja mihin se raha menee. Näin tiedät, onko sinulla mahdollisuutta säästää.

4. Aina on oikea aika säästää tai sijoittaa. Elämässä on toisinaan vaiheita, jolloin säästäminen ei onnistu, mutta usein ainakin jotain on tehtävissä.

5. Luo muutaman sadan euron puskurirahasto elämän yllättävien tilanteiden varalle, jotta sairastuessa tai jääkaapin rikkoutuessa ei tarvitse turvautua luottokorttiin.

6. Kilpailuta vakuutukset, sähköliittymä, nettiliittymä ja asuntolaina. Näin voit säästää satoja tai jopa tuhansia euroja vuodessa.

7. Iso osa perheen varoista kulkeutuu ruokakauppaan. Kun suunnittelet ostoksesi, säästät jopa satasia kuussa. Myös aika on rahaa. Sen sijaan, että juokset kaupasta toiseen etsimässä edullisinta kahvipakettia, voit myös tilata ruuat suoraan kotiovelle.

8. Älä tingi asioista, jotka tuovat sinulle iloa. Elämästä pitää saada nauttia, eivätkä säästäminen ja sijoittaminen tarkoita sitä, että kaikesta pitäisi tinkiä. Esimerkiksi puhtaaseen luomuruokaan sijoittaminen voi tarkoittaa säästämistä lääkärikuluissa.

9. Mieti, mistä voisit saada lisää tuloja, älä pelkästään sitä, mistä voisit säästää.

10. Lähde tavoittelemaan unelmiasi ja paljon hyvää seuraa perässä. Kun asetat itsellesi taloudellisia tavoitteita, niiden mukana nousee paljon muitakin mahdollisuuksia. Moni haaveilee esimerkiksi yrittäjyydestä, mutta taloudellinen tilanne ei tue sitä. Haave kannattaakin kiteyttää sellaiseksi, että sen voi tavoittaa.

+ Kerää ympärillesi itseäsi viisaampia ihmisiä, joilta voit ottaa oppia. Verkostoidu, esimerkiksi netissä on lukuisia yhteisöjä, joihin voi rohkeasti astua mukaan. Lue myös aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, seuraa vlogeja ja podcasteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?