2,5 päivän työnteosta tuli painajainen – ei muita tuloja 2 kuukauteen

Kolme työtöntä purkaa turhautumista aktiivimallin ensimmäisen jakson lopulla.

29.3.2018 12:30

Vuodenvaihteessa voimaan tulleen aktiivimallin kolmen kuukauden seurantajakso päättyy suurella osalla työttömiä maaliskuun lopussa.

Kelan ennakkotietojen mukaan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavista työttömistä 46 prosenttia oli täyttänyt niin sanotun aktiivisuusehdon. Loppujen tuki pienenee huhti–kesäkuulta 4,65 prosenttia.

Kelan tilastoihin eivät sisälly ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavat, joiden maksusta huolehtivat työttömyyskassat. Ansiosidonnaista saa noin 40 prosenttia kaikista työttömistä.

Taloussanomat keräsi aktivoitavien kokemuksia ensimmäiseltä jaksolta. Kehujia ei löytynyt: aktiivimallin ehtojen mukaista koulutusta tai työtä ei tunnu löytyvän, eikä malli toisaalta jousta oman aktiivisuuden palkitsemiseen.

”Lopputulemana yöunien menetys”

Länsisuomalainen nainen joutui irtisanotuksi tuotannollisista ja taloudellisista syistä reilu vuosi sitten työskenneltyään koko ikänsä saman yrityksen asiakaspalvelussa.

Eläkeikää lähenevä nainen kertoo, että on alkuvuonna saanut töitä 2,5 päiväksi.

– Tämän johdosta jouduin odottamaan päivärahojani, jotka yleensä maksetaan neljän viikon välein, yli kaksi kuukautta. Jouduin siis olemaan ilman mitään tuloja parin päivän palkkaa lukuun ottamatta.

Työttömyyskassa ei maksa päivärahaa ennen kuin saa viipeellä tulevat palkkalaskelmat ja -todistukset.

 Jouduin siis olemaan ilman mitään tuloja parin päivän palkkaa lukuun ottamatta.

– Lopputulemana yöunien menetys rahattomana olemisesta ja seuraavien kolmen kuukauden päivärahojen leikkaus, koska en täyttänyt aktiivimallin vaatimuksia, hän kertoo.

– Kaksi kuukautta oli tosi niukkaa elämistä ja ruoasta tinkimistä. Laskut sain maksettua, mutta jouduin loppuvaiheessa turvautumaan luottotiliin selviytyäkseni. Tämä ei ole mielestäni inhimillistä toimintaa työtöntä kohtaan.

Osaamisen päivittäminen ei kelvannut aktiivisuudeksi

Aika on ollut helsinkiläiselle Kristiinalle, 45, turhauttava. Hän on aiemmin tehnyt töitä markkinoinnissa ja sovelluskehityksessä. Tällä hetkellä hän saa ansiopäivärahaa.

Hän sanoo, ettei omalla alalla löydy keikkatöitä. Koska pätkätöitä ei ole, nainen ilmoitti Uudenmaan te-toimistolle halukkuutensa osallistua koulutukseen. Vastauksena oli, että koulutukset on buukattu täyteen toukokuun puoleen väliin saakka.

– Ilmoitin, että laittakaa minut sitten seuraavalle kurssille. Sain vastauksen, että kursseja ei järjestetä toukokuun lopussa, kesäkuussa, heinäkuussa, eikä ilmeisesti elokuussakaan.

– Joku vielä luuli, että Etelä-Suomessa olisi parempi tilanne kuin maaseudulla.

Aktiivimallissa on osoitettava aktiivisuutta, kuten oltava viisi päivää te-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa, jotta välttää 4,65 prosentin leikkauksen työttömyysetuuteen.

 Sain vastauksen, että kursseja ei järjestetä toukokuun lopussa, kesäkuussa, heinäkuussa, eikä ilmeisesti elokuussakaan.

Kristiina ajatteli kuitenkin päivittää osaamistaan työväenopiston taitto-ohjelma- ja Java-kursseilla. Niistä olisi aitoa hyötyä työnhaussa omalla alalla. Kurssit maksoivat yhteensä 200 euroa, ja tunteja oli yhteensä 40.

– No, nämä käymäni kurssit eivät Sipilän aktiivisuusmalliin sovellu, vaan ansiosidonnainen tippuu ensi kuusta alkaen. Ja kun se tippuu, eipä ole enää varaa kehittää itseään oma-aloitteisesti.

Vaatii sitkeyttä kestää torjuntaa

Päivi Tanninen, 50, on ollut Sampo-palvelussa, jota te-toimisto tarjoaa ostopalveluna yli 50-vuotiaille työnhakijoille. Tanninen kuvaa palvelua monipuoliseksi, sillä mukana on valmennusta, vertaistukea, webseminaareja, erilaisia rekrytointitapahtumia ja haastatteluita.

Sitkeyttä vaaditaan, että jaksaa kohdata "ei oota" jatkuvasti, hän sanoo.

– Rekrytointitilaisuudet voivat olla todella raskaita. Joudut kuuntelemaan small talkia, sanahelinää ja annetaan turhaa toivoa. Luvataan työtä vaikka ensin päiväksi, mutta lopulta se ei pidäkään paikkaansa. Se turhauttaa ja väkisinkin vaikuttaa minäkuvaan.

Tanninen miettii myös niitä ihmisiä, joilla ei ole voimavaroja käydä sellaisia valmennusprosesseja tai kursseja läpi, joita aktiivimalli edellyttää.

 Luvataan työtä vaikka ensin päiväksi, mutta lopulta se ei pidäkään paikkaansa.

Tanninen saa toistaiseksi pitää työttömyyspäivärahansa. Tärkein eli työ puuttuu silti. Hän ei ole saanut tuntityötä tai edes palkkatukityötä. Työnhaun ohessa hän bloggaa ja tekee vapaaehtoistyötä vertaistukiohjaajana. Tanninen uskoo, että ikä, 50 vuotta, vaikeuttaa työnsaantia media-alalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?