Paljonko perheelläsi jää rahaa käteen? Katso taulukosta, oletteko köyhiä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Paljonko perheelläsi jää rahaa käteen? Katso taulukosta, oletteko köyhiä

Taloussanomien kokoamasta taulukosta näet, ylittävätkö sinun ja perheesi käteen jäävät tulot köyhyysrajan.

8.3.2018 16:07

Yksinasuva suomalainen on köyhä, jos kuukaudessa jää verojen jälkeen käteen alle 1 203 euroa. Yksinhuoltajan ja kahden alle 14-vuotiaan lapsen perheessä raja kulkee 1 924 eurossa.

Yhteensä Suomessa oli vuonna 2016 noin 623 000 pienituloiseksi laskettavaa henkilöä, kertoi Tilastokeskus viime viikolla.

Pienituloisten määrä on ollut hienoisessa laskussa viime vuosina, ja samaan aikaan nuorten osuus pienituloisista on noussut.

Pienituloisiksi lasketaan henkilöt, joiden kotitalouden käytettävissä oleva rahatulo kulutusyksikköä kohti on alle 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta.

Määritelmän vuoksi pienituloisuuden raja vaihtelee perheen koostumuksesta riippuen.

Esimerkiksi yksinhuoltajan köyhyysraja on korkeampi kuin yksin asuvan, koska yksinhuoltajan katsotaan tarvitsevan enemmän rajaa arjen pyörittämiseen.

Vastaavasti kahden aikuisen taloudessa asuvien katsotaan voivan selvitä pienemmillä menoilla, joten köyhyysraja henkeä kohden on alhaisempi kuin yksin asuvalla aikuisella.

Oheisesta taulukosta näet, mikä oli pienituloisuuden raja erilaisissa perheissä vuonna 2016.

Luvut ovat perhekohtaisia, joten kahden aikuisen perheissä keskimääräisen pienituloisuusrajan yhtä aikuista kohden saa jakamalla luvun kahdella.

Jos taulukko ei näy laitteellasi, katso se tästä.

Leipätekstin ensimmäisen lauseen luvut korjattu klo 16.23.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?