4 vinkkiä – tällainen sijoittaminen sopii lottoajalle, raaputtajalle, veikkaajalle ja vedonlyöjälle

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo, millainen sijoittaminen voisi sopia Lotto-ihmiselle, raaputusarpojen ystävälle tai vedonlyöjälle.

Pelasitpa sitten lottoa, rahapelejä tai veikkaamista urheilussa, voisit soveltaa strategiaasi myös sijoittamiseen.

6.3.2018 16:02

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri rinnasti rahapelaamisen ja osakesijoittamisen Kauppalehden kolumnissaan maanantaina ja osoitti, että sijoitussäästämistä voisi lähestyä kuin rahapelejä. Hänen mukaansa sijoittaminen voi olla jopa hauskaa ja yhteisöllistä yhtä lailla kuin veikkaaminen ja urheilujoukkueiden seuraaminen porukalla.

Mutta kuinka sijoittaminen voisi antaa vastineen erilaisille rahapeleille? Lounasmeri antaa muutaman vinkin.

1. Lottopelit

Loton ystävät voivat koota lottoporukan kaltaisen piirin, joissa sijoituksia tehdään ja seurataan yhdessä keskustellen. Lisäksi lottoajien tapoja poimia riveihin numerot voi hyödyntää sijoituskohteiden valinnassa.

Lottoamisessa rivit laaditaan tyypillisesti joko antamalla koneen arpoa numerot tai poimimalla ne vaikkapa tärkeistä päivämääristä, kuten syntymäpäivistä. Koneen arpomia valmiita rivejä voivat vastata pankkien suositus- tai mallisalkut, itse valittuja rivejä oman mieltymyksen mukaan valitut pörssiyhtiöt.

– Ei kannata ajatella liian tiukkapipoisesti. Kohde voi olla esimerkiksi ensimmäinen työpaikka, hyvän ystävän työpaikka tai jokin muu kiinnekohta, Lounasmeri sanoo.

2. Raaputusarvat ja kolikkopelit

Raaputusarpoja vastaa parhaiten rahan siirtäminen indeksirahastoihin, joista palautetta saa nopeasti. Myös kolikkopelit puolestaan ovat paitsi hyvin nopea myös paikkaan sidottu pelitapa, jonka sujumisesta palaute tulee heti. Sillekin Lounasmeri keksii sijoitusmarkkinoiden vastineen.

– Sellaiseen rahastot sopivat kaikkein parhaiten. Nykyisin niihin voi sijoittaa hyvinkin pieniä summia kerrallaan.

Erilaisten älypuhelinssovellusten avulla rahastoihin voi tehdä sijoituksia nopeasti aina kolikkopelien houkutellessa, ja niistä voi seurata myös rahastojen kehitystä eli sijoitusten onnistumista. Usein esimerkiksi vihreät nuolet merkitsevät arvonnousua eli voittoa, punaiset arvonlaskua eli tappioita.

3. Vedonlyönti- ja hevospelit

Vedonlyönnin harrastajat voivat seurata urheilijoiden ja joukkueiden sijasta pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia sekä hallitusten puheenjohtajia ja jäseniä ja veikata voittajaa eli sijoittaa niihin yhtiöihin, joiden ratkaisuntekijöihin uskovat.

Lounasmeren mukaan sellaiset, jotka eivät koe olevansa hyviä numeroiden kanssa, voisivat hyvin seurata tiimien ja yksilöiden suoriutumista. Huomio kiinnittyy silloin myös siihen, mitä yritys tekee.

– Numerot unohtamalla voi hyvin löytää ihmisiä, jotka ovat mielettömän hyviä ja toiseen työpaikkaan siirtyessään saavat homman vetämään hyvin, koska he ovat niin taitavia.

4. Ottelutulosten veikkaaminen

Vaikkapa Pitkävedon ja Tulosvedon pelaaja voisi lähestyä sijoittamista perehtymällä yhtiöihin huolellisesti ja kilpailemalla tuloksia ennustavia analyytikoita vastaan. Se tarjoaa haasteita ja voi olla myös hyvin numeerista.

– Siinä voisi tehdä ikään kuin oman tulosennusteen ja tavallaan lyödä vetoa analyytikoiden näkemystä vastaan tekemällä sijoituksia omien arvioidensa mukaisesti.

Jännittävimmät hetket tulosanalyysien laatijoilla on yleensä tuloskausien aikaan, sillä pörssiyhtiöt raportoivat tuloksistaan yleensä neljä kertaa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?