Näin osittainen vanhempainvapaa vaikuttaa tuloihin, kun toinen tienaa 2500 ja toinen 3500 e/kk - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin osittainen vanhempainvapaa vaikuttaa tuloihin, kun toinen tienaa 2500 ja toinen 3500 e/kk

Vain noin 100–150 perhettä pitää vuosittain osittaista vanhempainvapaata. Veronmaksajat laski, miten se vaikuttaa perheen tulotasoon verrattuna tilanteeseen, jossa molemmat ovat töissä tai toinen vanhemmista pitää koko vanhempainrahakauden.

Osittaisessa vanhempainvapaassa isät ja äidit voivat olla osa-aikaisesti töissä ja viettää aikaa vuorotellen vauvan kanssa kotona.­

2.3.2018 7:15

Harvassa perheessä äitiysrahakauden jälkeinen vanhempainvapaa jaetaan niin, että molemmat vanhemmat ovat osa-aikaisesti töissä ja vuorotellen kotona vauvan kanssa. Silloin molemmat vanhemmat saavat Kelasta myös osittaista vanhempainrahaa.

Osittaisen vanhempainrahan edellytyksenä on, että molemmat vanhemmat tekevät työnantajiensa kanssa sopimuksen osa-aikatyöstä vanhempainrahakaudella vähintään yhtäjaksoiseksi kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Kelan mukaan vuosittain vain noin 100–150 perhettä jää osittaiselle vanhempainvapaalle. Viime vuonna 132 perhettä piti osittaista vanhempainvapaata.

Kaikkiaan vanhempainrahaa maksettiin viime vuonna liki 75 000 perheelle. Tämä tarkoittaa, että osittaiseen vanhempainvapaaseen tarttui vain noin 0,18 prosenttia niistä perheistä, joille maksettiin vanhempainrahaa.

Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola laski Taloussanomille, miten osittainen vanhempainvapaa vaikuttaa perheen vuosituloihin, kun toinen vanhemmista tienaa 2 500 euroa kuukaudessa ja toinen 3 500 euroa kuukaudessa.

Jutun lopussa näkyvästä taulukosta selviää, että jos vanhemmat jäävät osittaiselle vanhempainvapaalle, bruttotulot tippuvat vuoden aikana yhteensä runsaat 5 300 euroa, mutta käteen jäävä tulo putoaa vain runsaat 2 100 euroa.

– Verotus helpottaa siis selvästi tulojen pudotusta, Kirkko-Jaakkola sanoo.

Lisäksi osittainen vanhempainvapaa leikkaa tuloja vain runsaat 250 euroa koko vuonna siihen verrattuna, että pienempituloisempi pitäisi koko vanhempainrahakauden. Tässä kuitenkin tulotasojen valinta vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen.

Kela maksaa vanhempainrahaa yhteensä 158 arkipäivää eli noin puoli vuotta. Laskennassa perhe pitää koko vanhempainrahakauden osittain ja molemmat tekevät koko tämän ajan puolikasta työviikkoa. Loppuosan vuotta he käyvät töissä täysiaikaisesti.

Osittaista vanhempainvapaata on laskelmassa verrattu tilanteeseen, jossa molemmat ovat täysiaikaisesti töissä sekä tilanteeseen, jossa toinen vanhemmista pitää koko vanhempainrahakauden ja toinen on täysiaikaisesti töissä.

Jos et näe taulukkoa laitteellasi, voit katsoa sen täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?