Mikko aikoo vaihtaa työt hölläilyyn 35-vuotiaana: ”Toisille on todella vaikeaa saada yhtään mitään säästöön” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Mikko aikoo vaihtaa työt hölläilyyn 35-vuotiaana: ”Toisille on todella vaikeaa saada yhtään mitään säästöön”

Jos vantaalaisen Mikko Vikmanin laskelma pitää paikkansa, hän voi jäädä ”eläkkeelle” noin tuhannen päivän päästä, 35-vuotiaana.

Säästämällä tarpeeksi voi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden jo ennen eläkeikää.

27.1.2018 17:31

Tai siis eläkkeelle siinä mielessä, ettei työnteko ole enää pakollista. Vikmanin ei siis tarvitsisi mennä töihin, ellei hän sitä halua.

– Jotkut puhuvat taloudellisesta riippumattomuudesta, mutta minä tykkään puhua eläkkeestä. Kyseessä on enemmän elämäntapa kuin projekti. Tuskin se siihen loppuu, vaikka tavoitteeseen pääsenkin, Vikman kertoo.

Vikman on sijoitusbloggari, joka aloitti P.Ohatta-bloginsa kirjoittamisen lokakuussa 2013. Siellä hän päivittää taloustilannettaan ja taloudellisen riippumattomuuden mahdollistavat sijoituksensa kuukausittain.

 Jotkut puhuvat taloudellisesta riippumattomuudesta, mutta minä tykkään puhua eläkkeestä.

– Tällä hetkellä olen alkuperäisessä aikataulussa, mutta kulut ovat nousseet odotettua korkeammiksi. Olen vähän laiskistunut ja pulskistunut, niin helpostihan siinä lipsahtaa, hän naurahtaa.

Bloggaaminen auttaa tavoitteissa pysymisessä, sillä sitä kautta hän on ikään kuin tilivelvollinen.

– Joka kuukausi laitan numerot sinne ja kirjoittelen muutakin mieleen tulevaan. Minua ilahduttavat viestit, joissa kerrotaan miten blogini on aikaansaanut muutoksen lukijan elämässä. Se ei ollut alkuperäinen tavoite, mutta se on hienoa, Vikman kertoo.

Säästä enemmän kuin kulutat, tuhlaa vähemmän kuin tienaat

Käytännössä matka kohti taloudellista riippumattomuutta on talous- ja it-konsulttina työskentelevän Vikmanin mukaan yksinkertainen: hän säästää enemmän kuin kuluttaa, tuhlaa vähemmän kuin tienaa.

Erotuksen hän sijoittaa lähinnä passiivisiin indeksirahastoihin. Jonkin verran hän on poiminut salkkuunsa myös suoria osakesijoituksia.

 Sysäys tähän oli se, että tajusin sen olevan mahdollista ja moni on siihen pystynyt.

Vikman ei muista, mistä sai ajatuksen tavoitella taloudellista riippumattomuutta. Se ajatus kuitenkin kuulosti todella hienolta.

– Että voi olla täysin taloudellisesti vapaa. Sysäys tähän oli se, että tajusin sen olevan mahdollista ja moni on siihen pystynyt, hän sanoo.

Monilla taloudellista riippumattomuutta tavoittelevilla on mielessään selkeä suunnitelma sen varalle, että suunniteltu vaurastuminen tapahtuu aikataulussa. Monet ajattelevat tekevänsä vähemmän töitä tai muuttavansa ulkomaille oloneuvostelemaan.

Vikman kuitenkin toteaa, että juuri nyt hänellä ei ole mielessään mitään, mitä hän tekisi eri tavalla kuin tällä hetkellä tekee.

– Alun perin ajattelin, että en mene töihin ja muutan johonkin hiekkarannalle asumaan. Toisaalta tämän kautta olen löytänyt rohkeutta tehdä jo nyt sellaisia valintoja, joita olisin tehnyt vasta eläkkeellä. Konkreettisena esimerkkinä irtisanouduin aiemmasta työstäni ja sain työn, josta oikeasti pidän, hän sanoo.

 Olen löytänyt rohkeutta tehdä jo nyt sellaisia valintoja, joita olisin tehnyt vasta eläkkeellä.

Onko taloudellinen riippumattomuus sitten kaikkien saavutettavissa? Tästä Vikman kertoo usein kiistelevänsä tyttöystävänsä kanssa.

– Pystyykö kuka tahansa vaurastumaan ja saavuttamaan riippumattomuuden? Tykkään ajatella, että hyvin moni, mutta eivät kaikki. Toisille se on vaikeampaa kuin toisille. Minulle se on tullut vähän kuin itsestään, toisille on todella vaikeaa saada yhtään mitään säästöön, nuori sijoittaja sanoo.

Vikman ei kuitenkaan halua kertoa kenellekään miten pitäisi toimia.

– Säästääkö vai kuluttaako? Molemmat ovat oikeita valintoja riippuen siitä, miltä ihmisestä itsestään tuntuu. Täytyy kuitenkin tietää, että mahdollisuus säästämiseen on olemassa ja valinnanvapaus siihen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?