Turkissa talvehtivat Irmeli ja Olavi kehottavat varovaisuuteen – ”Asuntoa ei pidä ostaa taksikuskilta”

Turkin Alanya on turvallinen paikka asua, mutta asuntokaupoissa suomalaisten pitää olla varuillaan, eläkeläispari neuvoo.

Eläkkeellä olevat Olavi ja Irmeli Leinonen löysivät toisensa uudestaan Turkin Alanyassa.

21.1.2018 9:54

Joskus ikävät asiat, kuten paha kaatuminen tai avioero, johtavat uuteen alkuun ja elämään. Näin Olavi ja Irmeli Leinoselle, jotka ovat asuneet talvikaudet suomalaisten suosimassa Alanyassa, Turkissa reilut kymmenen vuotta.

Eläkkeellä oleva pariskunta nauttii yhteiselosta, jonka Turkki viritti uudelleen.

Olavi Leinonen, 74, teki työuransa ulkotöissä Helsingin kaupungilla maanmittauksessa. Kun eläkeikä koitti, hän muutti Saloon lasten lähelle, mutta haaveili lämpimästä.

– Sain ihan tarpeekseni Helsingin talvista, ja se on syy, miksi olen täällä miellyttävämmässä ilmastossa.

Muun muassa lastenhoitajana toiminut Irmeli Leinonen, 72, muutti myös aikanaan Saloon.

– Ikävä sattuma johdatti minut sitten tänne (Alanyaan). Kaaduin jäällä kotiovella, ja jouduin tapaturmaeläkkeelle kyynärpäävamman takia. Tulin ensin lomalle, ja yksi asia johti toiseen.

Lomakotien kysyntä vilkastumassa

Alanyassa viettää suurimman osan vuodestaan noin 500 suomalaista, mutta asuntoja täällä on varmasti ainakin 3 000 henkilöllä. Näin arvioi myyntipäällikkö Sari Syrjälä kiinteistönvälitysyhtiö 2Basesta.

Hänen mukaansa pari viime vuotta olivat hiljaisia asuntokaupassa, mutta nyt näyttää jo ”todella lupaavalta”. Tyypillinen asiakas on noin 40–50-vuotias ja etsii perheelle lomakotia. Kolmio on kysytyin asuntotyyppi, ja toiveena on meren läheisyys tai uima-allas.

– Olen kovasti rakastunut Turkkiin. Vuosia sitten minulla oli negatiivinen käsitys jostain syystä Turkista, en osaa sanoa miksi. Hyvin nopeasti huomasin, kuinka ystävällisiä ihmiset täällä ovat, ja suomalaisista erityisesti tykätään, Irmeli Leinonen sanoo.

Leinosten asunto sijaitsee kaupungin keskustassa, vajaan kilometrin päässä rannasta. Talosta puolet on hotellia ja puolet omistusasuntoja.

Vuosien varrella suomalaisyhteisö on kasvanut, ja toiminta monipuolistunut. Suomi-yhdistykset auttavat muuttohaluisia, ja moni paikallinen osaa suomea. Leinoset osaavat turkkia auttavasti, ja tulkkausapua on helppo saada.

Suomalaiset ovat hyväuskoisia

Turkissa tapana on maksaa asunnosta käsiraha ja lisää rahaa vaiheittain asunnon valmistuessa. Näin teki myös Leinonen. Hän painottaa, että yleensä parasta on vuokrata ensin asunto ja tutustua rauhassa alueeseen, yrittäjiin ja paikalliseen kulttuuriin.

Kolme kuukautta voi asua ilman oleskelulupaa.

– Asuntoa ei pidä ostaa kaverilta, taksikuskilta, nahkatakkikauppiaalta tai ravintolan baarimikolta. Kannattaa mennä alueella pitkään toimineeseen yritykseen, jolla on oma toimisto ja luvat kunnossa, Syrjälä sanoo.

– Asuntohuijauksia on ollut useita täällä. Me suomalaiset uskomme usein liian herkästi ihmisiin. Turkissa on erilainen kulttuuri, kannattaa varoa mihin panee nimensä, Olavi Leinonen sanoo.

 Asuntoa ei pidä ostaa kaverilta, taksikuskilta, nahkatakkikauppiaalta tai ravintolan baarimikolta.

Syrjälä kehottaa tekemään aina kauppakirjan omalla äidinkielellä. Vaikka teksti olisi englanniksi ja sitä tulkattaisiin, termit voivat olla vaikeita ja harva pystyy painamaan mieleensä, mitä jännittävässä kauppatilanteessa sanotaan.

Leinoset ovat yhä kirjoilla Suomessa. Eläke tulee Suomeen, josta siirretään paikallisen pankin tilille.

Asunto on vakuutettu paikallisessa vakuutusyhtiössä, myös maanjäristyksen varalta. Matkavakuutukset ovat Suomesta.

– Vakuutuksista keskustellaan täällä aika vilkkaastikin välillä. Vakuuttamisen kirjo on laaja, ja aina kaikki ei ole niissä selvää.

Leinoset kehuvat elämänmuutosta

Olavi Leinonen sanoo töissä haaveilleensa, että kun jää eläkkeelle, hän muuttaa lämpimään. Alanyassa on helppoa elää ja suomalaisten yhteistoimintaa on paljon, hän kertoo.

– En tiedä johtuuko se siitä, että tänne tulee avoimempia ihmisiä, mutta sosiaalinen elämä on ihan toista kuin Suomessa. Aina löytyy juttuseuraa ja apua, jos on ongelmia.

Leinoset katsovat, että ovat maassa vieraita. Siksikin hienotunteisuus on paikallaan. Turkissa elo on laajentanut elämänkatsomusta. Leinonen kertoo suomalaisyhdistyksen vierailleen moskeijassakin.

 Turkki yhdisti!

– Se on avartanut silmiä huomaamaan, että kyse on samanlaisesta jumalanpalveluksesta kuin meillä. Tavat ovat toiset, mutta henkinen ilmapiiri verrattavissa suomalaiseen.

Alanyan alue on toisaalta rauhallinen, mutta poliittinen tilanne mietityttää.

– Tiedämme, että ei tämä mikään lintukoto ole kaikille. Ei kannata ruveta isosti asioista huutelemaan ja puhumme Iso-Erkistä (presidentti Recep Tayyip Erdoğanista).

Alanyan Kleopatra-ranta.

Leinoset erosivat vuonna 1994. Eron jälkeen pariskunta pysyi silti ystävinä. Kun Olavi Leinonen suunnitteli pojanpoikansa kanssa Turkkiin matkustamista ja uuden asunnon kalustamista, hän tuumi, että nelivuotiaan lapsen kanssa siitä tulee vaikeaa.

– Kysyin, että mitäs jos tulisin mukaan. Yksi asia johti toiseen, ja Olli sanoi sitten, että kyllä sinäkin voisit täällä asua. Kun käsi meni myöhemmin vielä rikki, ovet aukesivat kokonaan, Irmeli Leinonen kertoo.

– Turkki yhdisti!

– Joo, me tässä lämmitellään vanhoilla päivillämme, Olavi Leinonen komppaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?