Kohta tiedät, paljonko tienasit tänä vuonna – katso, jäitkö alle köyhyysrajan

Taulukosta voit myös katsoa, mihin tulokymmenykseen sijoitut käteen jäävillä tuloillasi.

30.12.2017 13:17

Vuosi on tulossa päätökseensä, ja suomalaiset voivat ynnäillä yhteen kuluneen vuoden tulojaan. Taloussanomien kokoamasta taulukosta voit katsoa, mihin tulokymmenykseen yllät.

Tiedot perustuvat joulun alla julkaistuun Tilastokeskuksen tuoreimpaan, vuoden 2016 tulonjaon kokonaistilastoon.

Luvut kuvaavat verojen jälkeen käteen jääviä nettotuloja eli niin sanottuja käytettävissä olevia rahatuloja. Tuloihin lasketaan niin palkkatulot, omaisuustulot kuin eläkkeiden ja työttömyysetuuksien kaltaiset tulonsiirrotkin.

Ylimpään kymmenykseen eli suurituloisimman kymmenen prosentin joukkoon ylsi vuonna 2016 tasan 3 500 euron kuukausittaisilla nettotuloilla.

Alimpaan kymmenykseen taas jäi alle 1 150 euron käteen jäävillä kuukausituloilla. Koko väestön keskimmäinen eli mediaanitulo oli reilut 2 010 euroa.

Jokaiseen tulokymmenykseen kuuluu noin 537 000 henkilöä.

Missä meni köyhyysraja?

Pienituloisuusraja oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 1 210 euroa kuussa. Kyse on käteen jäävistä tuloista. Pienituloisia oli tämän tilaston mukaan noin 637 000.

Pienituloisiksi lasketaan henkilöt, joiden kotitalouden käytettävissä oleva rahatulo kulutusyksikköä kohti on alle 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta.

Tilastokeskus on laskenut tulot yhtä kulutusyksikköä kohden. Yhden aikuisen kotitalous muodostaa yhden kulutusyksikön. Muut kotitalouden aikuiset lasketaan 0,5 kulutusyksiköksi ja lapset 0,3 kulutusyksiköksi.

Jos taulukko ei näy laitteellasi, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?