Karista, 62, tulee Suomen ensimmäinen työuraeläkeläinen – huhtikuussa takana 47 vuotta raskasta työtä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Karista, 62, tulee Suomen ensimmäinen työuraeläkeläinen – huhtikuussa takana 47 vuotta raskasta työtä

Työuraeläkkeelle? Uusi eläkemuoto astuu voimaan, mutta ehdot ovat tiukat ja alkuvaiheen kannustin heikko.

Kuva Outokumpu Oy:n Kotalahden kaivoksesta on vuodelta 1974. Työuraeläkkeelle päässyt Kari aloitti työnsä samassa kaivoksessa vuonna 1971 vasta 16-vuotiaana.

5.12.2017 6:45

Ensi vuoden alusta voimaan astuu uusi eläkemuoto, työuraeläke. Sellaiselle voi päästä ennen virallista eläkeikää 63-vuotiaana, jos takana on vähintään 38 vuoden työura raskaissa ja kuluttavissa töissä.

Kari, 62, on työeläkeyhtiö Varman mukaan Suomen ensimmäisen myönteisen työuraeläkepäätöksen saanut henkilö.

Kun eläkeuudistusta valmisteltiin vuonna 2014, yksi suurimpia kiistakysymyksistä oli, miten niin sanotut ”työn sankarit”, pitkän ja raskaan työuran tehneet suomalaiset pääsevät eläkeiän noususta huolimatta arvokkaasti vanhuuseläkkeelle. Ratkaisuksi kehitettiin paljon huomiota saanut työuraeläke.

Kari, joka haluaa esiintyä pelkälle etunimellä, on tehnyt kaivosalalla sähköasentajan töitä vuodesta 1971 – kaikkiaan 47 vuotta. Ura alkoi jo 16-vuotiaana oppisopimusharjoittelijana Outokummulla, silloisella Kotalahden nikkelikaivoksella Pohjois-Savossa.

Minään ”työn sankarina” hän ei silti halua itseään kutsuttavan, vaikka ehkä olisi syytä: 47 vuotta raskastakin työtä, päivystyksiä, kolmivuoroja, kaivoskoneiden sähköistyksiä ja kunnossapitoa maan alla jopa 700 metrin syvyydessä. Muutto töiden perässä toiselle paikkakunnalle.

Kolmen kuukauden etu

Karilta työt loppuvat jo helmikuussa, kun hän jää lomille. Eläkkeelle hän pääsee huhtikuussa täyttäessään 63 vuotta – vain kolme kuukautta ennen normaalia eläkeikää, joka on ensi vuonna 63 vuotta ja kolme kuukautta. Mikään erityinen etu työuraeläkkeelle pääseminen ei sinänsä Karille olekaan, mutta muoto sopi hänen elämäntilanteeseensa.

– Kolmen kuukauden etu on pelkkää pilkunviilausta.

Varmassa ei tällä hetkellä ole käsiteltävänä muita työuraeläkehakemuksia. Syynä lienee se, että Karin tapaan 1955 syntyneillä ero vanhuuseläkkeeseen on vain kolme kuukautta.

Kari oli seurannut eläkekeskustelua jo pitempään. Työuraeläke kiinnitti hänen huomionsa ja hän totesi, että ehdot täyttyvät reippaastikin. Työkyky on heikentynyt, mutta mitään varsinaisia sairauksia ei ole, ja kunto olisi ollut ’liian hyvä’ työkyvyttömyyseläkkeelle.

 Olo on vähän hämmentynyt, että päätös meni kumminkin läpi.

Eläkepäätöksestä on ristiriitaisiakin tuntemuksia, mutta päällimmäisenä kuitenkin tyytyväisyys.

– Olo on vähän hämmentynyt, että päätös meni kumminkin läpi, kun puhutaan että työuraeläkkeelle on vaikea päästä. Tässä on tietysti mittakaavaa työvuosissani.

– Rehellisesti sanoen, kun niitä on näin paljon, ei tässä ainakaan mitään haikeutta enää ole. Onhan tämä yhden ajanjakson loppu, mutta mitta tuli täyteen.

Tältä Outokummun kuparisulatto ja rikkihappotehdas Harjavallassa näyttivät vuonna 1986.

Järvimaisemat kutsuvat takaisin

Vuonna 1987 kaivos suljettiin, ja Kari joutui perheineen muuttamaan kotikulmilta Leppävirralta Harjavaltaan, jossa Outokummulla oli kuparia ja nikkeliä jalostavat tehtaat.

– Kauneus ei elätä, sinne oli mentävä missä on töitä.

Uudessa työssä kahden lapsen isä joutui hyppäämään kolmivuorotyöhön. Se oli raskasta aikaa perheelle.

– Muut olivat vapaalla ja itse töissä, ja päinvastoin. Toisaalta lasten pienenä ollessa siitä oli hyötyäkin.

Harjavallassa Kari teki töitä 30 vuotta, ensin Suurteollisuuspuiston tehdasalueella sähköpäivystäjänä, ja viimeiset 13 vuotta Harjavalta Bolidenin rikkihappotehtaalla.

Mukaan mahtuu myös yksi työtapaturma 1990-luvun taitteessa. 10 kilovoltin katkaisijan valokaari osui kasvoihin, ja poltti otsan ja kädet. Kari putosi istumaan, vaatteet paloivat, mutta suojasivat kuitenkin pahemmilta palovammoilta. Jos Kari olisi nojannut metalliin, hengenlähtö olisi ollut mahdollinen. Sairauslomaa tuli kaksi kuukautta.

– Tälli ei tuntunut miltään, ei yhtään miltään. Ei se jäänyt mitenkään uniinkaan.

Aikanaan työt karkasivat Leppävirralta Harjavaltaan, mutta kauemmas ehti karata myös eläkeikä.

– Kun olin maanalaisessa työssä, 50 prosentin eläkeikä oli 47. Kun siirryin maan päälle, se oli vähän päälle 50. Kun tulin päivävuoroon, se siirtyi taas. Eläkeikä on koko ajan juossut edellä.

Kun Kari jää eläkkeelle, hän aikoo ulkoilla ja harrastaa. Hiihtoa, keilaamista, matkailua. Lapsia on kaksi, ja lapsenlapsia kolme. Suunnitelmissa on muutto takaisin Kallaveden rannalle.

– Siinähän niitä on. Olen viimeiset kymmenen vuotta oleskellut Espanjassa lyhyempiä ja pitempiä aikoja talven aikana. Katsotaan nyt. Kun kaikki tämä loppuu, aion ottaa rauhallisesti, ei suunnitelmia liian pitkillä askelilla.

Mikä työuraeläke?

  • Työuraeläkkeen voi saada aikaisintaan 1. helmikuuta 2018 alkaen, jos on 63-vuotias, tehnyt raskasta työtä vähintään 38 vuotta ja sairaus alentaa työkykyä.

  • Vuonna 2018 työuraeläkkeen hakijan on pitänyt tehdä rasittavaa työtä päätoimisesti ainakin vuodesta 1980 lähtien.

  • Rasittavan työn tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi lihasrasitus, hankalat työasennot ja väkivallan uhka.

  • Työuraeläke on hieman pienempi kuin työkyvyttömyyseläke, koska työuraeläkkeeseen ei lasketa aikaa eläkkeen alkamisesta eläkeikään.

  • Eläkeyhtiö Varmassa arvioidaan, että lähivuosina työuraeläkkeen merkitys kasvaa, kun esimerkiksi vuonna 1962 syntyneen alin eläkeikä on 65 vuotta ja työuraeläkkeelle voi jäädä kaksi vuotta ennen vanhuuseläkeikää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?