Ulkomaisten verkkokauppojen 3 sudenkuoppaa – Tulli ohjeistaa: Älä haksahda näihin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ulkomaisten verkkokauppojen 3 sudenkuoppaa – Tulli ohjeistaa: Älä haksahda näihin

Maahantuontiveron maksuvelvollisuus ei riipu siitä, missä maassa verkkokauppa toimii. Ulkomaisista verkkokaupoista tilaavalta kuluttajalta vaaditaan valveutuneisuutta, Tullista sanotaan.

Tiedätkö varmasti, mistä maasta tilaamasi tuote lähetetään kotiosoitteeseesi?­

22.11.2017 11:15

Aina ei ole yhtään selvää, täytyykö ulkomaisesta verkkokaupasta tilattu tavara tullata. Maahantuontiverojen maksuvelvollisuus ei nimittäin riipu siitä, missä maassa verkkokauppa toimii, vaan siitä, mistä tavara tilaajalle toimitetaan. Esimerkiksi saksalainen verkkokauppa voi toimittaa tavaransa suoraan varastosta, joka sijaitsee EU:n tullialueen ulkopuolella, jolloin tilaaja maksaa yleensä maahantuontiverot.

Harhaan voi mennä myös arvonlisäveron maksamisessa. Varasto voi sijaita esimerkiksi EU:n tullialueella Jerseyn saarella tai Kanarian saarilla, jotka ovat kuitenkin EU:n veroalueen ulkopuolella. Tällöin lähetys on yleensä tullattava ja siitä pitää maksaa arvonlisävero.

Suomen tullin tulliylitarkastaja Nadja Painokallio sanoo, että monelle kuluttajalle nämä koukerot tulevat yllätyksenä ja he joutuvatkin maksamaan tilaamistaan tuotteista odottamattomia kuluja.

Painokallion mukaan verkkokaupat eivät suinkaan aina kerro sivuillaan riittävän selvästi, mistä maailman kolkasta he tuotteensa asiakkailleen toimittavat.

– Pääsääntö on, että tavaran toimitustiedot pitäisi löytyä myyjän verkkosivuilta. Kun tavara toimitetaan EU:n ulkopuolelta tullaamattomana, asiakkaan pitäisi löytää tieto siitä yrityksen verkkosivuilta. Jos tietoa ei löydy, asiakkaan pitää selvittää se kysymällä myyjältä. Tämä on sudenkuoppa, johon asiakkaat saattavat monta kertaa haksahtaa.

Painokallion mukaan ihmisiltä saatujen tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että monet verkkokaupat myyvät tuotteitaan edullisin hinnoin, mutta eivät riittävän selkeästi kerro asiakkaalle, mistä tavara toimitetaan ja pitääkö tuotteesta maksaa maahantuontiveroja.

Lähetyksestä kannetaan tullia, jos tavara toimitetaan EU:n tullialueen ulkopuolelta ja sen arvo on yli 150 euroa. Tavaran tulliarvo riippuu sen tullinimikkeestä. Osasta tuotteista kannettava tulli on 0 % eli ne ovat tullittomia. Kannattaa myös huomioida, että tullausarvoon kuuluu ostohinnan lisäksi mm. kuljetuskustannukset, koska se vaikuttaa maksettaviin verojen määrään.

Arvonlisäverotuksessa verottoman lähetyksen arvoraja on 22 euroa, joskin poikkeuksiakin on.

– Pienin kannettava arvonlisäveron määrä on tällä hetkellä 5 euroa, mutta tämä saattaa tulevaisuudessa muuttua siten, että tämä minimikanto saattaa poistua kokonaan, Painokallio kertoo.

Posti lähettää tilaajalle saapumisilmoituksen tulliselvitettävästä postilähetyksestä.

Painokallion mukaan joskus voi käydä niin, että esimerkiksi Kiinasta tilatut paketit toimitetaan suoraan vastaanottajalle, vaikka niiden oikea arvo ylittää 22 euron rajan.

– Silloin asiakkaan pitäisi tullata tuote jälkikäteen, hän sanoo.

Tullauksen voi hoitaa verkossa tullin Tuonti-ilmoituspalvelussa.

22 päivää aikaa

Ulkomailta lähetetyt tullausta vaativat postilähetykset jäävät Helsinki-Vantaan Postin varastoon odottamaan, kunnes asiakas on tullannut lähetyksen. Posti lähettää postipaketista asiakkaalle saapumisilmoituksen, kun postilähetys on saapunut ja se on tullattavissa.

Tulli kehottaa seuraamaan lähetyksen kulkua Postin sähköisten seurantapalvelujen avulla. Saapumisilmoitus voi nimittäin päätyä lojumaan Netpostiin, jonka olemassaolo on saattanut jo unohtua. Paperisen ilmoituksen kulku laatikkoon voi taas kestää päiväkausia.

– Lähetys on tullattavissa heti, kun Postin lähetysseurantapalveluun tulee teksti, jossa kerrotaan, että lähetys on saapunut tullivarastoon ja asiakkaalla on saapumispäivästä lukien 20 päivää aikaa hoitaa tulliselvitys. Tullauksen pystyy tekemään tullin nettisivuilla Tuonti-ilmoituspalvelussa 24/7.

Jos tullausta ei ole tehty ja verot eivät näy 20 päivän aikana tullin tilillä, Posti lähettää paketin takaisin lähettäjälle.

Varo tätäkin: Tulli käyttää omia valuuttakurssejaan

– Lähetyksen arvoa euroiksi muuntaessaan tulli käyttää kuukausittain vahvistettavaa valuutanmuuntokurssia. Kurssi on siis voimassa käytännössä koko kuukauden, ellei merkittäviä muutoksia tule, kertoo Painokallio.

Jos kuluttaja tilaa vaikkapa lenkkarit Yhdysvalloista ja niiden arvo sen hetkisen markkinoiden määrittämän valuuttakurssin mukaan on juuri himpun verran alle 150 euroa, voi yllätys olla ikävä.

– Tullin käyttämä kurssi on aina vähän eri kuin nämä yleiset valuutan muuntokurssit. Tullin käyttämät kurssit ovat aina kuukauden voimassa ja ne julkaistaan tullin nettisivuilla. Tullausilmoituksen hyväksymispäivä määrää kurssin, jota käytetään.

Eli jos kuluttaja muuntaa tuotteen arvon dollareista euroiksi tilauspäivänä vaikkapa Suomen Pankin sivuille päivittyvän kurssin mukaan ja saa lenkkareiden arvoksi 149,90 euroa, riski joutua maksamaan tullia on suuri.

Tullaushetkellä voimassa olevan tullin käyttämän valuuttakurssin mukaan lenkkareiden arvo voi nimittäin nousta yli 150 euron rajan.

Painokallio neuvookin valitsemaan nettikaupoista sellaiset tuotteet, joiden hintaan jää muutama euro pelivaraa jo siitäkin syystä, että kuukausi voi vaihtua ja tullin käyttämä kurssi päivittyä uuteen sinä aikana, kun tavara matkaa Suomeen.

Painokallion mukaan valuutan muuntamiseen tullausarvon määrittämiseksi käytetään Euroopan keskuspankin kunkin kuukauden viimeistä edellisenä keskiviikkona julkaisemaa valuuttakurssia.

– Jos valuutan arvossa toiseen nähden tapahtuu merkittävä muutos, tulli päivittää tiedot uudelleen. Lähtökohtaisesti ne ovat kuitenkin aina kuukauden voimassa.

Lahjalähetyksissä piilee kolmas sudenkuoppa

Oma proseduurinsa on tapauksissa, joissa ulkomailla asuva tuttava lähettää lahjan Suomeen. Kovin kallista lahjaa ei kannata lähettää, koska yli 45 euron arvoisista lahjoista pitää maksaa alv. Ja yli 150 euron arvoisista kannetaan tullia.

– Jos lahjan arvo on enintään 45 euroa ja sen on lähettänyt yksityinen henkilö, eikä lahja ole alkoholia, tupakkaa, hajuvettä tai vastaavaa, se on tulliton ja arvonlisäveroton. Mutta jos tilaa netistä lahjan toiselle ja se toimitetaan suoraan vastaanottajalle, se on kuin normaali verkkokauppaostos, Painokallio huomauttaa.

– Lahjalähetykset saattavat olla hankalia asiakkaille, koska saaja harvoin tietää, mitä lahja on ja mikä sen arvo on. Tullausta varten nämä tiedot kuitenkin lähtökohtaisesti tarvitaan. Asiakas joutuu tässä ikävään tilanteeseen. Näissä tapauksissa lähettäjältä pitää pyytää selvitys, hän sanoo.

Painokallio laskee, että jos hän saisi lahjaksi vaikkapa Kanadasta 200 euron arvoisen takin, hän joutuisi maksamaan siitä 24 euroa tullimaksua (12 %) ja lisäksi noin 53,80 euron alvin (24 %).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?