Tullimaksu voi yllättää tylysti: nettisivulla edullisempi saattaa tulla reilusti kalliimmaksi – 3 esimerkkiä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tullimaksu voi yllättää tylysti: nettisivulla edullisempi saattaa tulla reilusti kalliimmaksi – 3 esimerkkiä

Kuvituskuva
Julkaistu: 19.11.2017 9:04

Ulkomaisten verkkokauppojen tarjoukset vaikuttavat usein houkuttelevilta. Taloussanomat laski kolme esimerkkiä siitä, miten eri maista tilatuille lenkkikengille käy tullissa.

Ensi perjantaina 24. marraskuuta vietetään suosittua ”Black Friday” -nimellä kulkevaa ostospäivää. Tuolloin moni verkkokauppa ja yritys myy tuotteitaan alennuksella. Etenkin Yhdysvalloissa liikkeet tarjoavat tuntuvia alennuksia, ja myös suomalainen saattaa tarttua kiusaukseen.

Tietokoneen ruudulla tai kännykän näytöllä moni tarjous vaikuttaa houkuttelevalta. Ennen kuin tekee netissä kaupat, kannattaa kuitenkin ottaa selvää myös muista mahdollisista kuluista. Näitä ovat EU-alueen ulkopuolelta tilattaessa mm. arvonlisävero ja mahdollinen tullimaksu.

Tulli käy läpi postipaketteja ja kirjeitä. Suuresta osasta nettiostoksia voi omaan postilaatikkoon tai sähköpostiin ilmestyä saapumisilmoitus, joka täytyy tullata.

Tulli käy läpi postipaketteja ja kirjeitä. Suuresta osasta nettiostoksia voi omaan postilaatikkoon tai sähköpostiin ilmestyä saapumisilmoitus, joka täytyy tullata.

Taloussanomat laski arvonlisäveron ja tullimaksujen vaikutuksen kolmessa esimerkkitapauksessa.

Jos taulukko yllä ei näy, voit katsoa sen tästä.

Esimerkki 1

Adidas Pure Boost Xpose -juoksukengät

Ellos.fi tarjoaa hintaan 149,95 euroa. Ebayssa kanadalainen myyjä kauppaa samoja kenkiä hintaan 99,49 euroa.

Kanadan hintaan lisätään postikulut 31,33 euroa. Koska hinta on alle 150 euroa, kengistä ei peritä tullimaksua. Arvonlisävero (24 prosenttia) lisätään kuitenkin hintaan kaikissa niissä ostoksissa, joissa hinta on yli 22 euroa. Näin ollen kengät maksavat lopulta postituksineen ja postikuluineen 162,22 euroa.

Esimerkki 2

Nike Lunarepic Flyknit -juoksukengät

Stadium.fi myy lenkkareita 198 eurolla. Ebayssa yhdysvaltalainen myyjä on laittanut hinnaksi 151,68 euroa.

Ebayssa myyjä perii ostajalta postikulut kaikkialle Eurooppaan (25,50 euroa). Suomessa hintaan lisätään vielä arvonlisävero (24 prosenttia) sekä tullimaksu (16,9 prosenttia). Kun arvonlisäveroa ja tullimaksua lasketaan, otetaan huomioon myös postikulut.

Ensin lisätään tullimaksu (16,9 %), koska tuotteen hinta on yli 150 euroa: 177,18 € + (177,18 * 0,169) = 207,12 €

Tämän jälkeen lisätään arvonlisävero (24 %): 207,12 € + (207,12 * 0,24) = 256,83 €

Ostajalle kengät tulevat maksamaan yli 100 euroa enemmän kuin ruudulla ostohetkellä näkynyt hinta.

Esimerkki 3

Asics Gel-Nimbus 19 W -juoksukengät

Intersportissa Suomessa hinta on 189 euroa. Amazon.co.uk (Britannia) tarjoaa samaa tuotetta 128,61 eurolla. Amazonin mukaan postikulut Suomeen ovat 7,91 euroa.

Koska Britannia on Brexit-äänestyksestä huolimatta yhä osa EU:ta, tullimaksua ei peritä. Arvonlisävero on maksettu niin ikään Britanniaan, joten sitäkään ei Suomessa peritä uudelleen. Näin ollen tuotteen lopullinen hinta ostajalle on 136,52 euroa.

Mikäli olet aikeissa ostaa netistä, Tullin verkkosivuilta löytyvällä laskurilla voit katsoa etukäteen, kuinka paljon hankinta todellisuudessa kustantaa.

Laskutoimitusta korjattu 20.11. kello 9.05: Esimerkissä kaksi oli arvonlisävero ja tullimaksu laskettu väärässä järjestyksessä. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut loppusummaan.

Tuoreimmat osastosta