Hyvä työhakemus - 6 vinkkiä työnhakijalle - Oma raha - Ilta-Sanomat

6 ohjetta työnhakuun: ei jaarittelua, unohda ”sosiaalinen, ahkera, tiimipelaaja” -luettelot

Julkaistu: 7.11.2017 6:45

Haetko kiivaasti töitä mutta ei ole vieläkään tärpännyt? Kysyimme asiantuntijoilta, mitkä ovat työnhaun pahimmat sudenkuopat.

Työmarkkina on piristynyt, mutta monilla aloilla hakijat kilpailevat jopa satoja hakijoita vastaan. Taloussanomat selvitti, mitkä ovat ammattirekrytoijien mielestä työnhaun pahimmat sudenkuopat.

1. Räätälöi jokainen hakemus

Moni työnhakija lähettää jopa kymmeniä hakemuksia ennen kuin saa sutaista puumerkkinsä työsopimukseen. Useiden hakemusten kirjoittaminen on työlästä ja vie paljon aikaa. Asiantuntijoiden mukaan yksilöllinen hakemus on ehdoton pakko, sillä kokenut rekrytoija hoksaa tusinahakemukset heti.

– Joissain hakemuksissa on jopa viittauksia muihin hakuihin. Headhuntereiden kanssa tällaisia ongelmia ei yleensä ole, sillä headhunter keskustelee ensin mahdollisen hakijan kanssa puhelimessa ja pyytää sen jälkeen tekemään hakemuksen juuri kyseiseen tehtävään. On olemassa valtava määrä työnhakijoita, jotka hakevat sopivia työpaikkoja aina niiden auettua. Siellä on sellaista väsymisen ongelmaa: Kun ei tärppää, niin hakija ei enää jaksa räätälöidä hakemusta ja ansioluetteloa eri paikkoihin. Silloin sisältö voi olla hyvinkin ylimalkainen, Inhunt Groupin toimitusjohtaja Kari Juutilainen sanoo.

2. Älä liioittele – edes vahingossa

Hyvin harva työnhakija valehtelee tietoisesti, mutta moni haluaa korostaa haussa hyviä puoliaan. Kun jotain paikkaa oikein kovasti haluaa, voi vahingossa maalata osaamisestaan todellisuutta ruusuisemman kuvan.

 Luotamme paljon LinkedIniin, koska siellä on vahva sosiaalinen kontrolli.

– Oli kyse sitten hakemuksesta, ansioluettelosta tai työhaastattelusta, niin asioiden pitää perustua aina tosiasioihin. Hyvä lähtökohta on, että kollega tai oma esimies voi tunnistaa hakemuksesta tai ansioluettelosta, että osaaminen vastaa todellisuutta. Luotamme paljon LinkedIniin, koska siellä on vahva sosiaalinen kontrolli, MPS Careerin toimitusjohtaja Elina Koskela sanoo.

  3. Vältä kliseet

Moni on sosiaalinen, ahkera, dynaaminen, positiivinen ja iloinen tiimipelaaja. Mutta mitä se kertoo hakijasta?

– Tällaiset tyhjien adjektiivien luettelot eivät oikein kerro mitään. Niiden käyttäminen ei ole kenenkään etu. Näitä kliseitä on erityisen paljon myynnin ja markkinoinnin paikkoihin tehtävissä hakemuksissa, Kari Juutilainen sanoo.

Osa hakijoista kuvaileekin hakemuksissa jonkinlaista ihannetyöntekijää eikä itseään. Silloin listat jäävät vaille merkitystä.

– Ehkä asiaa voisi pohtia omien, erottavien vahvuuksien kautta? Mitkä ovat niitä erottavia tekijöitä, ei tällaisia yleisiä hyveitä, Elina Koskela sanoo.

4. Älä jaarittele

Hakemuskirjettä ei kannata aloittaa työhistorian latelulla tai oppiarvon kertomisella. Hakemuskirje kannattaa muutenkin pitää tiiviinä, ehdoton maksimi on yksi A4.

– Hakemuskirjeen alusta pitää näkyä helposti, mitä osaamista hakija tuo tullessaan ja miksi hän hakee juuri tätä työpaikkaa. Omaa CV:tä ei saa toistaa, vaan omasta osaamisesta pitää kertoa omin sanoin ja oman persoonan kautta, HR4:n rekrytointiliiketoiminnasta vastaava Lotta Lehtipuu sanoo.

 Pitkistä hakemuksista tulee helposti tunne, että hakija ei osaa hahmottaa ajatuksiaan.

Omasta työstä ja kokemuksesta kannattaa kertoa mahdollisimman selvästi ja ymmärrettävästi. Rekrytoija ei todennäköisesti tunne edellisen työpaikkasi organisaatiokaaviota, jolloin oma roolisi siinä kannattaa avata selvällä suomen kielellä.

– Yleisin ongelma hakemuksissa on jaarittelu. Pitkistä hakemuksista tulee helposti tunne, että hakija ei osaa hahmottaa ajatuksiaan, Juutilainen sanoo.

5. Jätä pelivaraa palkkatoiveeseen

Osassa hakuilmoituksista pyydetään palkkatoive jo hakuvaiheessa, vaikka haettavasta paikasta ei olisi paljonkaan tietoa. Inhunt Groupin Kari Juutilainen neuvoo, että palkkatoive kannattaa laittaa riittävän laveaksi haarukaksi ja laittaa vielä perään sulkuihin sana neuvoteltavissa.

– Palkkatoive on aina suuntaa-antava. Jos hakija on laittanut korkeahkon toiveen, niin on vain hyvä, että rekrytoija varmistaa palkkatoiveen henkilöltä. On huonoa rekrytointia, jos hyvällä taustalla ja motivaatiolla varustettu työntekijä putoaa hakemusten lukuvaiheessa korkean palkkatoiveen vuoksi. Tällöin on reilua ja ammattimaista keskustella hakijan kanssa asiasta.

6. Päivitä LinkedIn kuntoon

Moni suomalainen on aikoinaan liittynyt LinkedIniin, mutta profiilin päivitys on jäänyt puolitiehen. Työtä hakevan kannattaa pitää oma LinkedIninsä terässä, sillä ansioluetteloon lähetetyt LinkedIn-profiilit katsotaan aina.

– Osa hakijoista tiivistää CV:tä ja pitää LinkedIn-profiilin runsaampana. Katson sen aina, kun se on liitetty ansioluetteloon, Lotta Lehtipuu sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?