Juristi kertoo perintöriidoista: Nuori leski lukitsi vanhan herran tavarat autotalliin – joskus kiusataan huutokaupassa

Peritty irtaimisto varastoon tai pesänjako huutokaupalla. Suomalainen perintöahneus on laamanni Liisa Vehmaksen mielestä loputonta.

4.11.2017 14:38

Laamanni Liisa Vehmaksella on testamenteista selkeä mielipide. Niiden pitää olla yksilöllisiä. Syykin on selkeä.

– Nykysukupolvet tuppaavat olemaan äärettömän itsekkäitä, Vehmas pamauttaa.

Pitkän uran oikeuslaitoksessa tehnyt Vehmas onkin tullut kokemuksen myötä siihen lopputulokseen, että lakiosat pitäisi perinnöistä poistaa ja ”jokaisen hankkia jukolauta itse omaisuus”.

– Suosittelen myös ihan reippaasti ihmisiä harkitsemaan lahjoittamista jo elinaikana. Jos vaikka ei käytä mökkiä, miksi sitä pitää tyhjillään rapistumassa. Ja eläessä ihmisellä on vapaa tahto omaisuutensa suhteen, vaikka se monelle on epäselvää. Minullakin on käynyt asiakkaita kysymässä neuvoa, että voi kauheaa, äiti on lahjoittamassa minun perintöosaani. Siinä pitää sitten selvittää ihmiselle, ettei ketään voi periä, ennen kuin hän kuollut.

Moni vanhus elää nuukasti säästääkseen rahaa lapsilleen.

Nuori leski varastoi irtaimiston autotalliin

Jokainen perinnönjako on omanlaisensa, niin myös niistä kumpuavat mahdolliset riidat. Ne saattavat olla hyvinkin periaatteellisia.

Vehmas haluaa kyseenalaistaa perillisten puolisoiden asemaa perinnönjaossa. Puolisot ovat hänen kokemuksensa mukaan kylväneet monia perintöriitoja. Siksi heidät Vehmaksen mielestä kannattaa sulkea pois perinnönjaosta.

– Olen törmännyt tapauksiin, jossa vanhat herrat ovat löytäneet nuoremman uuden kumppanin. Kerran tällainen nuori leski varastoi kuolinpesän irtaimiston autotalliin. Sitä eivät rintaperilliset saaneet myydä, eivät käyttää eivätkä jakaa.

 Siellä sitten muutama huusi kovempaa hintaa sellaisille tavaroille, joista tiesivät jonkun muun perillisen olevan kiinnostunut.

Ahneus saa Vehmaksen mielestä hyvin moninaisia muotoja. Joskus riidellään niin kauan, ettei jää enää juuri mitään jaettavaa juristimaksujen jälkeen.

– Olin kerran avustajana perinnönjaossa, jossa irtaimisto huutokaupattiin perillisten kesken. Juristi toimi huutokaupassa meklarina. Siellä sitten muutama huusi kovempaa hintaa sellaisille tavaroille, joista tiesivät jonkun muun perillisen olevan kiinnostunut. Oli se aikamoinen sirkus!

Riidat raatelevat ihmissuhteita

Testamentti on suomalaisille Vehmaksen mielestä jotenkin pelottava asia. Ihan kuin sitä pohdittaessa voisi kuolla heti parin päivän sisällä. Siksi testamentit ja niiden sisällöt harvoin yltävät pöytäkeskusteluihin ja saattavat siksi tulla myös perilliselle aikamoisena yllätyksenä.

– Perintöriidoissa riidellään usein paljon muustakin kuin rahasta. Usein myös siitä, ketä on rakastettu eniten.

Suomessa tosin perilliset riitelevät keskenään perinnöistä hyvin paljon enemmän kuin oikeussaleissa.

– Se on hullunkurista. Sen sijaan, että juristi pistäisi melko nopeasti riidan poikki, tapellaan kuusi vuotta keskenään. Siinä menee poikki ihmissuhteita, jotka usein katsotaan pientä rahatukkua arvokkaammiksi, Vehmas toteaa.

Tasapuolisuutta ei saavuteta koskaan

Miten sitten välttää perintöriidat? Liisa Vehmas ei näe muita mahdollisuuksia kuin melko yksityiskohtaisen ja yksilöllisen testamentin laadinnan. Testamenttaajan ei kannata olla perillistensä suhteen turha idealisti.

– Aivan hirveitä ovat esimerkiksi yhteismökit, jotka jäävät sisarusten hallintaan. Tuttavapiirissäni kävi juuri näin. Yli sata vuotta suvun hallussa ollut huvila myytiin kolme vuotta sen jälkeen, kun se oli siirtynyt sisarusten yhteisomistukseen.

 Yli sata vuotta suvun hallussa ollut huvila myytiin kolme vuotta sen jälkeen, kun se oli siirtynyt sisarusten yhteisomistukseen.

Tasapuolisuutta Vehmaksen mukaan ei kuitenkaan koskaan saavuteta, ei edes testamentilla.

– Testamentin tekijän ehkä kannattaa ottaa se riski, ettei hänestä enää kuoleman jälkeen niin tykätä, se voi helpottaa perinnönjakoa.

Verot kuuluvat perintöön

Verotusasiat tekevät perinnönjaot ja testamentit erityisen monimutkaisiksi. Vehmas on sitä mieltä, että niitä pohditaan jo ihan liikaa. Samoin lahjoituksia miettiessä.

– Ajattelen perintöverotusta niin, että perintöhän saadaan ikään kuin ilmaiseksi, joten eikö siitä voi jotain poiskin antaa.

 Haluamme pitää hyvinvointivaltion, mutta emme maksaa siitä, vaikka perinnön verotus on yksi oikeudenmukaisimmista tavoista veloittaa.

Liisa Vehmaksen mielestä Suomessa on hyvin kohtuullinen perintöverotus, kun vertaa moneen muuhun maahan.

– Oikeastaan käsityksemme verotuksesta on ihan sairas. Haluamme pitää hyvinvointivaltion, mutta emme maksaa siitä, vaikka perinnön verotus on yksi oikeudenmukaisimmista tavoista veloittaa. Emmehän me kaupoistakaan saa mitään ilmaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?