TE-toimisto tarjosi Mikolle erikoista paikkaa: diplomaatiksi Yhdysvaltoihin – työkokemus ei lähelläkään vaadittua

TE-palvelut tarjosi espoolaismiehelle lehdistö­virkamiehen paikkaa Yhdysvalloista, vaikka miehellä ei ole työhön vaadittavaa kokemusta ja vaimolla vakituinen työpaikka Suomessa.

TE-toimisto kehotti hakemaan työpaikkaa Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystöstä.

31.10.2017 6:30

Lehdistövirkamies, Washington DC. Viime perjantaina espoolainen työtön työnhakija Mikko yllättyi. Hän avasi TE-toimistosta saapuneen kirjeen, jossa kerrottiin että hänen olisi haettava lehdistövirkamiehen paikkaa Yhdysvalloista.

Antamiesi työnhakutietojen perusteella TE-toimisto on arvioinut, että ammattitaitosi ja osaamisesi vastaavat alla mainitun tehtävän vaatimuksia, alkoi kirje.

– Kaikella kunnioituksella, mutta työhistoriani ei millään lailla vastaa tarjottua työpaikkaa! Olen valtiotieteen maisteri, mutta työurani olen tehnyt lähinnä ja projektitöissä erilaisissa järjestöissä, Mikko toteaa.

Erikoiseksi mahdollisen Yhdysvaltain-komennuksen tekisi myös perhesyyt: Mikolla on kolmevuotias lapsi sekä vaimo, jolla on vakituinen, koulutusta vastaava työ pääkaupunkiseudulla.

– Täytyy myöntää, että aika kaukaa työpaikkaa tarjotaan.

Mikko voisi kuitata kirjeen huumorilla, mutta se ei käy päinsä. Hänen on haettava TE-palveluista tarjottuja työpaikkoja, jotta hänen työttömyysetuutensa jatkuvat.

Turhaa työtä monille

Ulkoministeriön viestinnän apulaisosastopäällikkö Johanna Kotkajärvi on Mikon tavoin yllättynyt. Hän ei ole aiemmin kuullut, että ulkoministeriön työpaikkoja tarjottaisiin kirjeitse työttömille työnhakijoille.

– Kyllähän tämä on aika outoa. Tämä kyseinen tehtävä on erittäin vaativa ja edellyttää useamman vuoden viestinnän alan työkokemusta sekä Yhdysvaltain politiikan ja median tuntemusta, toki jokaisen hakukriteerit täyttävän hakijan hakemukset ovat tervetulleita, Johanna Kotkajärvi toteaa.

 Tämä kyseinen tehtävä on erittäin vaativa ja edellyttää useamman vuoden viestinnän alan työkokemusta.

Mikko on huolissaan myös siitä, että hänen turhan työnsä lisäksi täysin sopimattomat hakemukset työllistävät työnantajia.

– Kun TE-palvelut velvoittavat lähettämään turhia hakemuksia, niin se voi johtaa siihen, ettei avoimia työpaikkoja enää ilmoiteta mol.fi-sivuille, sillä turhat hakemukset työllistävät liikaa työnantajia.

Mikko on saanut TE-palveluista myös ihan järkeviä ilmoituksia, mutta kaikki työpaikkansa hän on saanut muuta kautta. Myös kerran aiemmin hän on saanut hieman erikoisemman ehdotuksen.

– Minulle ehdotettiin työpaikkaa ilmailualalta, ja työssä vaadittiin ilmailualan kokemusta. Ei auttanut muu kuin laittaa hakemukseen, että ilmailualan kokemukseni rajoittuu lentokoneessa matkustamiseen.

Vain yksi viestipohja

Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Tuula Nevalainen ei voi ottaa yksittäisen asiakkaan tilanteeseen kantaa. Hänen mukaansa työpaikkoja seulotaan työnhakijoille TE-palveluissa pohjoismaisen ammattinimikejärjestelmän avulla sekä asiakkaan määrittelemän hakuammatin ja toiveitten mukaan.

– Kaikki lähettämämme työtarjoukset eivät automaattisesti aiheuta työttömyysturvaseuraamusta. Tehtäviä voidaan tarjota myös Suomen ulkopuolelta, vaikka ne työttömyysturvalain näkökulmasta eivät olisi velvoittavia, Nevalainen toteaa.

Mikon saama kirje kuitenkin päättyy virkkeeseen: Tarjotusta työstä kieltäytyminen voi johtaa työttömyysetuuden menettämiseen. Se kuulostaa aika velvoittavalta.

– Meillä on valitettavasti tietojärjestelmässä vain yksi, velvoittava työtarjouskirjeen pohja. Tällaisissa ulkomaan paikkaa koskevissa tapauksissa asiakkaan onkin hyvä ottaa yhteyttä omaan TE-toimistoonsa ja keskustella asiasta, Nevalainen neuvoo.

Ei edessä laukkujen pakkaamista

Mikko tietää, ettei hänellä ole työkokemuksen ja osaamisensa puolesta mitään edellytyksiä saada lehdistövirkamiehen paikkaa, joten muutto Yhdysvaltoihin ei varmasti ole ajankohtainen.

– Silti tämän on mielestäni hyvä esimerkki siitä, kuinka huonosti TE-palvelut hoitavat työttömien ”aktivointia”. Olen valmistunut kymmenen vuotta sitten ja hakenut ahkerasti töitä ja saanutkin niitä. Viimeisin työpaikkani päättyi, kun rahoitusta ei saatu jatkettua. Olen varmasti osoittanut, että osaan ja haen jatkuvasti töitä.

Mikon mielestä TE-palveluiden pitäisikin keskittyä hänen kaltaistensa aktiivisten työnhakijoiden sijaan nuoriin, joilla ei ole koulutusta eikä työkokemusta ja ovat siksi syrjäytymisvaarassa.

Työttömän työnhakija Mikon nimi on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?