Katso, kuinka suuri osa suomalaisista ansaitsee sinua enemmän

Vain kolmannes tulonsaajista ansaitsee Suomessa yli 2 500 euroa kuukaudessa

30.10.2017 7:00

Tilastokeskuksen tilastoista selviää, kuinka paljon ihmiset maksavat keskimäärin suoria veroja ansioistaan. Esimerkiksi 2 000 euroa kuukaudessa tienaava maksaa veroja ja muita pakollisia maksuja keskimäärin noin 350 euroa joka kuukausi. Tässä summassa eivät ole mukana vielä välilliset verot, joita ihminen maksaa esimerkiksi arvonlisäverona tai muuten rahaa käyttäessään.

Jos taulukko ei näy, katso se täältä.

Vuosiaineistosta laskettuna keskitulo näyttää erityisen matalalta. Syynä on se, että mukana tilastossa ovat kaikki tulonsaajat, lapset ja muut, jotka saattavat ansaita vain ropoja vuodessa.

– Siellä ovat mukana kaikki, muutamankin euron tulonsaajat, Tilastokeskuksen suunnittelija Pekka Ruotsalainen kertoo.

– Helposti keskitulo on paljon korkeampi, jos tätä katsotaan pelkästään työssäkäyvien osalta, Ruotsalainen pohtii.

Alueelliset tuloerot ovat Suomessa rajut. Joissain kunnissa yli 70 prosenttia tulonsaajista tienaa alle 2 000 euroa, joissain kunnissa tilanne on päinvastainen; reilusti alle kolmannes tienaa alle kahden tuhannen euron kuukausitahtia.

Jos kartta ei näy, saat sen auki tästä.

– Jos kuntaan on keskittynyt taloudellista toimeliaisuutta, niin sehän nostaa keskituloa heti, Ruotsalainen laskee.

– Väestön ikärakenne vaikuttaa paljon. Jos verrataan vaikka Kauniaista ja jotain köyhää pikkukuntaa, niin ihan toisenlainen väestörakennehan niissä on, Ruotsalainen sanoo.

Työssä käyvä, nuori väestö on keskittynyt pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin. Joskus tilanteet töiden suhteen muuttuvat nopeasti ja rajustikin. Esimerkiksi suurten tuotantolaitosten lakkauttamiset ja siitä seurannut muuttoliike on muuttanut monen kunnan tilastoja.

– Joissain kunnissa on esimerkiksi metsäteollisuuden laitoksia sulkeutunut, ja se näkyy taantumana tulokehityksessä, Ruotsalainen kertoo.

Vuoden 2016 verotiedot julkaistaan keskiviikkona 1.11. kello 8. Löydät tiedot eniten tienanneista suomalaisista ja oman maakuntasi tulokärjestä osoitteesta is.fi.

Näin tutkittiin

IS tilasi Tilastokeskukselta verotiedot tulonsaajien mukaan jaoteltuna. Vuosittaiset kokonaistulot jaettiin 12:lla ja nettotuloiksi määriteltiin valtionveron alaiset tulot miinustettuna maksetuilla välittömillä veroilla. Eli mukana ei ole välillisiä, esimerkiksi valmiste- tai arvonlisäveroja. Tilastoissa ovat mukana kaikki vuonna 2015 Suomessa tuloja saaneet 4 654 835 henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?