Siivooja, sairaanhoitaja, opettaja, poliisi... Tavalliset suomalaiset paljastavat, kuinka paljon he oikeasti tienaavat

rac

Julkaistu:

Ilta-Sanomat kysyi tavallisilta ihmisiltä, kuinka paljon he tienaavat.

Nina Pulkkinen, sairaanhoitaja, Haapajärvi. Kuukausipalkka bruttona noin 2 600 euroa.

Olen dialyysisairaanhoitaja terveyskeskuksessa. Lisäksi teen ja koulutan tarvittaessa haavanhoitoa. Pääsääntöisesti teen aamuvuoroa, mutta myös satunnaisia iltavuoroja ja lauantaitöitä.

Käteen jää kuussa 1 800–1 900 euroa. Palkan kannalta olen nyt urani huipulla, sillä 25 vuotta kestäneen urani aikana olen saanut jo molemmat työehtosopimuksessa mainitut ikälisät, viiden ja kymmenen työvuoden kohdalla.

Puolet alan ihmisistä tekee töitä aamuvuorossa. Vuorotöillä saisi paremman tulotason, mutta pidän työstäni, joten olen tehnyt tällaisen kompromissin. Sen mahdollistaa työssäkäyvä puoliso. Kun lapsemme olivat pieniä, meillä oli tiukempaa, sillä harrastuksista ja muusta oli maksettava.

Onneksemme asumme paikkakunnalla, jossa esimerkiksi asumisen kulut ovat pienempiä kuin isoissa kaupungeissa. Yksinasuvilla tilanne voi olla tiukempi. Aika moni tekeekin lisäkeikkaa vapaapäivinään. Itse koulutan vapaa-ajallani ja myyn luentoja eri tahoille silloin, kun perustyön palkka ei riitä.

On tavallista, että oma huono palkka suhteessa hankittuun koulutukseen jopa hävettää. Itse olen reteästi aina kehuskellut, kuinka vähän saan. Ihmiset eivät koskaan usko, että palkkamme ovat näin matalia.

Usein alalla puhutaan 3 500 euron keskipalkoista, mutta tuntuu, että sellaisia ei ole kukaan nähnytkään. Ja sitten kun toivomme lisää, meidät leimataan ahneiksi. Pikkuisen pöljä pitää olla, että näillä palkoilla tekee. Se taitaa olla sitä kutsumusta.

Tapio Rajaniemi, ylikonstaapeli, Oulu. Kuukausipalkka bruttona noin 4 050 euroa.

Teen kolmivuorotyötä liikenneryhmän ryhmänjohtajana. Henkilöstövähennysten vuoksi meille tulee myös paljon kenttävuoroja, joissa teemme hälytyskeskukseen tulevia tehtäviä. Etusijalla ovat kiireelliset henkeen ja terveyteen liittyvät tehtävät. Kasvukeskuksiin riittää poliiseja, mutta joudumme joskus soittamaan pienempien taajamien ihmisille, että sinne ei ole nyt mahdollista tulla.

Käteen jää kuussa 2 800 euroa. Palkassa ovat mukana vaarallisen työn olosuhdeosa, kokemusosa, henkilökohtainen suorituslisä sekä vuorolisät, yhteensä noin 400 euroa kuukaudessa. Toimintaympäristö on muuttunut siitä, mitä se oli 80-luvun lopulla, kun aloitin poliisina. Työn vaarallisuus on lisääntynyt, mutta palkkaus ei ole pysynyt mukana.

Koska poliisilla on henkilöstövajausta, joudumme tekemään ylitöitä. Niihin on vaikea saada väkeä, sillä henkilöstö on henkisesti niin väsynyttä, että palautuminen menee lisäansioiden edelle.

Työvuoron aikana pitää olla varautunut kaikkeen. Oulussakin on viime aikoina ollut monta poliisille hengenvaarallista tilannetta. Ihmiset ovat muuttuneet arvaamattomimmiksi, johtuen esimerkiksi huumausaineista. Kuvioon on tullut myös terrorismi, jonka vaatimat kalustosatsaukset tulevat samasta budjetista, joka voisi mennä palkkoihin.

Tuija Kreivi-Lohiniva, luokanopettaja, Kempele. Kuukausipalkka bruttona noin 3 600 euroa.

Opetan kolmatta luokkaa, 5.-luokkalaisten käsitöitä ja vedän matikkakerhoa 1.–3.-luokkalaisille. Lisäksi työhön kuuluu kehittämistyötä. Esimerkiksi uuden opetussuunnitelman käyttöönotto tuo paljon lisätyötä.

Suunnittelen omien tuntieni lisäksi työtä myös 1.–3.-luokkalaisten tiimini kanssa. Lisäksi suunnittelua on myös kolmasluokkalaisten oman tiimin kanssa. Olen myös koulukiusaamisen vastaisessa KiVa-tiimissä.

Luokassani on aika paljon tehostetun tuen oppilaita ja se tarkoittaa, että myös moniammatillinen yhteistyö vie aikaa. Siihen kuuluu asiakirjojen laatimista, tuen järjestämistä ja sen antamista oppituntien aikana. Lisäksi olen päivittäin yhteistyössä oppilaideni vanhempien kanssa.

Välituntisin järjestellään asioita. Aikaa menee myös sellaisiin asioihin, jotka eivät kuulu opettajan työhön, kuten bussien varaamisiin ja mahdollisten koulutusten aiheuttamiin matkalaskuihin.

Palkka vaihtelee vuosittain riippuen vastuutehtävistä, tuntimäärästä ja muiden luokkien opetustunneista. Nyt käteen jää kuussa 2400 euroa, ja se on laitettava riittämään. Usein tulee kyllä mieleen, että saman ansion voisi saada helpommallakin, sillä palkkaus ei ole tasapainossa työn vaativuuden kanssa.

Luokanopettajan työ on hyvin intensiivistä, eikä rauhallisempia hetkiä tule, sillä opetustavoitteet ovat kovat. Suunnittelulle ja työn kehittämiselle annettu aika ei riitä, sillä opetuksen ulkopuolista työtä on niin paljon.

Marco Monthan, Lidlin vuoropäällikkö, Espoo. Kuukausipalkka bruttona noin 2 700 euroa.

Vuoropäällikkönä vastaan tarvittaessa työvuoron johtamisesta. Näissä vuoroissa hoidan töiden jakamisen, työntekijöiden tauot ja olen vastuussa myymälän myynnistä.

Työpäivän rytmi riippuu siitä, onko aamu- vai iltavuoro. Aamuvuoro alkaa kuudelta, ja silloin myös puretaan tuorekuormat hyllyihin ennen myymälän avaamista. Avaamisen jälkeen purku jatkuu kuivatuotteilla.

Päivät ovat erilaisia, sillä kaikki tekevät kaikkea: yhtenä päivänä sitä on paistopisteellä, toisena kassalla, kolmantena purkamassa ja neljäntenä hoitamassa pullohuonetta. Monipuolisuus on työn suola.

Iltavuorossa tehdään töitä vikkelämmin kuin aamuvuorossa, koska asiakkaitakin on enemmän. Silloin kassakoneet laulavat ja työssä keskitytään tuoreuteen, asiakaspalveluun ja siisteyteen. Tavoitteeni on, että työntekijä ja asiakkaat lähtisivät tyytyväisinä kotiin. Jos asiakkaiden kanssa tulee ongelmatilanteita, pyrin vuoropäällikkönä hoitamaan ne niin, että asiakkaalle jäisi hyvä mieli.

Minusta töissä on ihanaa! Meillä on positiivinen joukko, ja joskus itkettää onnesta, että on päässyt tällaiseen yhteisöön, jossa jotkut ihan odottavat, että tulen töihin.

Palkasta jää käteen noin 2 000 euroa. Raha ei ole minulle työnteon motiivi, mutta täytyy sanoa, että olen hurjan yllättynyt siitä, miten paljon rahaa tulee. Asun yksin, joten maksan tuloistani vuokran ja lyhennän autoani 400 eurolla kuussa. Palkka riittää menoihini loistavasti.

Tino Halmela, palveluohjaaja, Tampere. Kuukausipalkka bruttona noin 2 000 euroa.

Olen työskennellyt nyt puoli vuotta siivousalalla palveluohjaajana. Minulla on liiketalouden perustutkinto ja työn ohessa suoritan siivousohjaajan erityisammattitutkintoa, josta saan lisäpohjaa työtehtävieni hoitamiseen. Työ on vastannut hyvin odotuksiani.

Palkkani koostuu palveluohjaajan peruspalkasta ja sen päälle tulevista vastuu- ja koulutuslisistä. Haastavinta työssä on työskenteleminen niin erilaisten ihmisten kanssa. Minulla on lähes viisikymmentä alaista. Alaisten ikähaarukka on suuri ja kansallisuuksia useita, joten työssä tarvitaan myös kielitaitoa. Itse olen 19-vuotias.

Palkka riittää elämiseen varsin hyvin. Säästöönkin jää kuukausittain jonkin verran rahaa. Suurimmat kuluerät ovat asuminen ja auto. Tampereen ydinkeskustassa vuokraan menee melko paljon rahaa.

Olen iloinen siitä, että siivousalan palkat ovat viime vuosina nousseet lähelle kaupan alan tasoa. Tämä on osaltaan myös parantanut alamme arvostusta. Monella voi olla se käsitys, että siivoustyö on alipalkattua ja huonopalkkaista, mutta ansiokehitys on viime vuosina ollut hyvä.

Pirjo Perkiökangas, rakennusmaalari, Helsinki. Kuukausipalkka bruttona noin 2 600–2 700 euroa.

Nuoruudessani kokeilin mallipukineiden valmistajan töitä ja harkitsin myös kouluttautumista käsityöopettajaksi. Lopulta valitsin isäni jalanjäljissä rakennusmaalarin ammatin.

Polvien nivelrikoista huolimatta pystyn edelleen työskentelemään, vaikka työ onkin fyysistä. Onneksi olen ollut sillä lailla hyvässä kunnossa, että ”habaa” riittää vielä. Ei meitä kovin montaa ole, jotka tämän ikäisenä vielä näitä hommia tekevät.

Haasteita rakennusmaalarin työhön tuovat etenkin vanhat pinnat, joiden käsittelyssä pitää olla erityisen tarkka. Maalarin pitää tietää, minkä päälle maalaa.

Olen suorittanut maalarimestarin erikoisammattitutkinnon ja toimin myös työsuojeluvaltuutettuna. Kuukausipalkkani on bruttona noin 2 600–2 700 euroa, mikä on lähellä maalarien keskipalkkaa. Palkkapäivä on kahdesti kuussa.

Ensimmäinen palkkaerä kuluu vuokranmaksuun ja se jälkimmäinen on sitten elämiseen. Kyllä sitä melkein kädestä suuhun elelee. Ja tiedän, että kun puolentoista vuoden päästä jään eläkkeelle, niin ei siinäkään hurraamista ole, kun tulot tippuvat puoleen.

Vielä 90-luvulla maalarina tienasi paremmin. Alan muutokset, etenkin ulkomaalaisen työvoiman lisääntynyt käyttö, ovat vaikuttaneet palkkoihin laskevasti.

Saara Paukku, siivooja, Jyväskylä. Kuukausipalkka bruttona noin 1 900 euroa.

Pärjään palkallani ihan kohtuullisesti, mutta ylimääräistä siitä ei jää käteen. Minulla on sillä tavalla hyvä tilanne, että on parempituloinen mies, jonka kanssa jaamme talouden kustannukset. Tekee pahaa miettiä, miten yksinasuvat tai yksinhuoltajat pärjäävät tällä palkalla.

Viihdyn töissä toistaiseksi ihan hyvin, mutta en lopun ikääni. Työ on fyysisesti todella raskasta, mutta fyysistä rasitusta raskaampaa ovat epäystävälliset kohtaamiset. Niistä tulee aina kurja olo. Ystävällisyys ja kiitokset taas ilahduttavat aina, mutta niitä ei kuule niin usein.

Suurin osa ihmisistä on ystävällisiä, mutta melkein joka päivä tulee vastaan ihmisiä, jotka käyttäytyvät siivoojia kohtaan alentavasti tai epäystävällisesti. He kohtelevat jollain tapaa alempiarvoisena ihmisenä. Jotkut eivät vastaa siivoojan tervehdykseen tai valittavat turhasta. Siivoojan auto ja välineet ovat aina tiellä, eikä siivooja muutenkaan saisi näkyä tai kuulua. Imuroida pitäisi, mutta imuri ei saisi kolista tai pitää muutakaan ääntä, eikä siivooja muutenkaan saisi näkyä tai kuulua. Niin tai näin, aina väärinpäin.

Parhaita puolia työssä on se, että tuloksen näkee välittömästi. Työasiat voi jättää työpaikalle, eikä vaivata niillä päätään enää kotona. Työssä jaksamisessa auttaa työnantaja, joka mielestäni pitää työntekijöistään parempaa huolta kuin alan isot työnantajat. Tiedän, että monilla on huonompi palkka, kireämpi työtahti ja muutenkin huonommat työolosuhteet.

Anne Bäcklund, tuotevirranohjaaja postinjakaja, Helsinki. Kuukausipalkka bruttona 2 230–2 350 euroa.

Jaan postia Helsingin Kontulassa. Postialalla aloitin vuonna 2000. Työurani aikana olen huomannut, että postityöntekijöiden työtaakka on kasvanut, mutta palkkakehitys ei ole seurannut perässä.

Työpäivä alkaa aamulla kello 6.15 ja päättyy iltapäivällä aikaisintaan kahdelta. Usein päivät kuitenkin jatkuvat jopa neljään tai viiteen asti. Joulun aikaan kotiin lähteminen voi venähtää myöhempäänkin iltaan. Työajan ylitykset ovat vapaaehtoisia, ja niistä maksetaan pientä lisää.

Viihdyn työssäni pääosin hyvin, mutta välillä on huonojakin päiviä. Parasta työssä on se, ettei koko päivää tarvitse istua sisällä, vaan työpäivän aikana pääsee olemaan paljon myös ulkona. Oikein lumiset ja liukkaat pakkaskelit tuovat lisähaastetta. Se on yksi työn huonoista puolista, kun liikumme pyörällä kesät talvet.

Kuukausipalkan määrä hieman vaihtelee, mutta käteen jää useimmiten noin 1 700–1 800 euroa. Tämän lisäksi saan lapsilisää. Rahat eivät aina meinaa riittää elämiseen ja taloudesta on oltava tarkkana. Rahat menevät ihan perusasioihin, eli vuokraan, ruokaan ja lasten harrastuksiin, mitkä maksamme mieheni kanssa yhdessä. Välillä on tosi tiukkaa.

Ota kantaa

Saatko mielestäsi tarpeeksi palkkaa?

Kyllä 24% Ei 76%
Ääniä yhteensä 74457

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

  2. 2

   Hillasato uhkaa jäädä heikoksi jo toista kesää perättäin – ”Vähän tulee olemaan lakkaa, mikä nostaa hintaa”

  3. 3

   Jan Hurrin kommentti: Yhä matalammat korot olisivat kehno talousenne

  4. 4

   Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

  5. 5

   Alma Median oikaistu liiketulos parani – liikevaihto supistui

  6. 6

   36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

  7. 7

   Suomalaista voittajaginiä ei saa mainostaa, koska laista puuttuu yksi sana – yrittäjät vaikenevat ”ettei tulisi sanomista”

  8. 8

   Lukijat paljastivat omat nuukailu­menetelmänsä – Tiskitablettien pilkkomiselle rutkasti vastakaikua

  9. 9

   Gasum laajensi kaasun jakelua alkuvuoden aikana

  10. 10

   USA:ssa muhii uusi teknokupla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

  2. 2

   Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

  3. 3

   Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

  4. 4

   Taksiuudistus lopetti päivystysvelvollisuuden, eteläsavolainen taksiyrittäjä äimistelee kuljettajien reaktiota: ”Menkööt sitten tehtaalle töihin”

  5. 5

   ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

  6. 6

   Lukijat paljastivat omat nuukailu­menetelmänsä – Tiskitablettien pilkkomiselle rutkasti vastakaikua

  7. 7

   EU-komissio hyväksyi matkapuhelinoperaattori DNA:n myynnin norjalaiselle Telenorille

  8. 8

   Halpalentoyhtiö Ryanair sulkee tukikohtiaan 737 Max -koneen ongelmien vuoksi

  9. 9

   Jan Hurrin kommentti: Yhä matalammat korot olisivat kehno talousenne

  10. 10

   Näin asennetaan paskalain vaatima jätevesi­järjestelmä – katso kuvat urakasta vaihe vaiheelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, oletko köyhä – tässä menevät nyt rajat Suomessa

  2. 2

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  3. 3

   36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

  4. 4

   Taksiuudistus lopetti päivystysvelvollisuuden, eteläsavolainen taksiyrittäjä äimistelee kuljettajien reaktiota: ”Menkööt sitten tehtaalle töihin”

  5. 5

   Lukijat paljastivat omat nuukailu­menetelmänsä – Tiskitablettien pilkkomiselle rutkasti vastakaikua

  6. 6

   ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

  7. 7

   Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

  8. 8

   Tiskitabletit puoliksi ja hernekeiton herneet uusiokäyttöön – Miksi säästävää nuukailua pidetään nolona?

  9. 9

   Mies otti parin tonnin pikavipin – joutui lopulta maksamaan 35 000 euroa

  10. 10

   Näin asennetaan paskalain vaatima jätevesi­järjestelmä – katso kuvat urakasta vaihe vaiheelta

  11. Näytä lisää