Oma raha

3 perhettä kiisteli homepommista, keskimmäinen joutui maksajaksi – ”Tuomioiden takana on paljon inhimillistä kärsimystä”

Julkaistu:

Hannele Rämö selvittää työkseen asuntojen terveyshaittoja eikä itse kovin halukkaasti muuttaisi kovinkaan monen eri vuosikymmenen asumukseen.
Ihan tavallinen päivä. Asumisterveysliiton Aste ry:n toiminnanjohtaja ja sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö on vastannut lähes kymmeneen puheluun.

Usein ne alkavat lauseella: ”Lähdin tästä kyselemään, kun olemme paljon sairastaneet ja huomasin tuolla talon rakenteissa vähän tavallisuudesta poikkeavaa...”

Tähän päivään mahtuu myös tuore käräjäoikeuden tuomio. Siinä kohteena on yksi talo ja kolme pariskuntaa. Nykyiset omistajat, edelliset omistajat ja sitä edelliset omistajat.

Talosta on löytynyt hometta, siksi nykyiset omistajat ovat haastaneet edelliset, siis heille talon myyneet, oikeuteen. Nämä taas vaativat vastuuseen heitä edeltäneitä omistajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Itsemurhiltakaan ei ole vältytty, niiden määrä on noususuunnassa.

Nyt oikeudenkäynnissä yhtenä lukuisista todistajista toimineen Rämön käsissä on tuomio: Keskimmäinen perhe, talon edelliset omistajat, joutuvat maksamaan koko kauppasumman takaisin kanteen nostaneille. Yksi perustelu jo kanteessa oli se, että myyjä oli koulutukseltaan rakennusinsinööri. Lisäksi keskimmäiset myyjät joutuvat maksamaan molempien muiden pariskuntien oikeudenkäyntikulut, noin 40 000 euroa.

– Tällaista tämä on. Ja aina tällaisten tuomioiden takana on hyvin paljon inhimillistä kärsimystä. Myös tämä vastuuseen tuomittu pariskunta on perheellinen, ihan tavallisia ihmisiä, Rämö toteaa.

Rämön mielestä asiamiesten tulisi pyrkiä kaikin käytettävissä olevin keinoin sovintoon, ettei tällaisia käräjiä käytäisi.

– Kuitenkin näissä kohteissa on noudatettu voimassa olevaa maankäyttö- ja rakennuslakia sekä velvoittavia määräyksiä. Kuuliaisuudesta huolimatta rakentajat ja asukkaat ovat ikään kuin upoksissa. He ovat epätietoisia siitä, mikä on ollut oikein ja mikä väärin.

Sutta ja sekundaa

Yhdistyksellä oli viime vuonna 5 166 asiakasta. Heistä suurin osa otti yhteyttä asuntonsa terveyshaittojen ja epäonnisten asuntokauppojen vuoksi. Näistä määritellään vuosittain 300–400 homeloukkuperheiksi.

– Homeloukkuperhe on yhdistyksessä luomamme käsite asiakkaille. Heille on koitunut asunnosta yleensä aina vakavia terveyshaittoja ja mittavia taloudellisia vastoinkäymisiä sekä vahinkoja.

– Talous- ja terveysongelmien lisäksi monet kärsivät masennuksesta ja ahdistuksesta. Itsemurhiltakaan ei ole vältytty, niiden määrä on noususuunnassa.

Suurin osa yhdistyksen asiakkaista on pientaloasukkaita. Tosin myös kerrostaloista ja vuokralaista kysellään paljon. Asunto-osakeyhtiöissä on Rämön mukaan paljon epätietoisuutta siitä, kuka vastaa syntyneistä terveyshaitoista ja myttyyn menneistä remonteista.

– Matalaperusteiset, valesokkelilla varustetut talot, rintamiestalot, lättähattutalot, Rämö luettelee asiakaskunnan talokohteita, joissa tuntuu olevan eniten ongelmia.

Kun Rämö miettii tarkemmin, lista on vielä pidempi. Esimerkiksi 1960-, 70- ja 80-lukujen taloissa on usein hajuongelmia.

– 1930-luvulta aina 1990-luvulle rakennusten puutavara kyllästettiin puunsuoja-aineella, jonka kautta kehittyi kemiallinen yhdiste, tetrakloorianisoli. Sen syyksi voi pistää monen rakennuksen niin sanotun mummolan tai vanhan talon hajun.

Rämö jatkaa luetteloaan: kattorakenteiden hengittävyyden ongelmat, maavaraiset lattiat, rintamamiestalojen ongelmalliset laajennukset eli elintasosiivet.

– Tällä viikolla eräs pitkän linjan rakennusalan asiantuntija totesi, että hänen mielestään oikeastaan kaikki ennen vuotta 2010 rakennetut talot ovat enemmän tai vähemmän sutta ja sekundaa. Ja syynä siihen on erityisesti sanktioiden puutteet.


Sanktiot puuttuvat

Asiakkaiden lisäksi Rämön työpäivään on mahtunut muun muassa yhteydenotto diakonilta. Hän pohtii viestissä, mistä löytyisi apua viisihenkiselle perheelle, joka ei voi enää asua kodissaan kun vettä sataa sisään.

– Asuntokauppojen uhrit ovat tavallisia kansalaisia, joiden asioita ei juuri kukaan hoida.

Kuntien säästöbudjetti nielaisi vuoden alusta pois kiinteistöjen opastus- ja neuvontavelvoitteen, kun Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n korvausavustusjärjestelmästä poistettiin terveyshaitta-avustukset. Myöskään minkäänlaisia hätärahastoja taloudellisiin vaikeuksiin löytyneille ihmisille ei ole luotu.

Oikeusjärjestelmään Hannele Rämö silti luottaa.

– Meillä on käsitykseni mukaan toimiva oikeusjärjestelmä, mutta maankäyttö- ja rakennuslaista puuttuvat sanktiot ja se jos mikä pitäisi uudistaa.

Niin kauan kun kunnon sanktioita ei ole määrätty, homepommeja löytyy nykyisellä vauhdilla.

– Nykyään on jopa niin sanottuja musta pekka -taloja, jotka kiertävät omistajalta toiselle. Niiden selvittäminen on hyvin turhauttavaa.

Eikö Hannele Rämön työpäivään asunto-ongelmien kanssa liity koskaan mitään positiivista?

– Kyllä liittyy. Tälläkin viikolla tuli päätös sopimuksesta ostajan ja myyjän välillä, joka tyydytti molempia osapuolia. Niin vältettiin oikeudenkäynti. Ja juuri kävin asunnossa, jossa oli tehty korjausremontteja jo yli 40 000 eurolla. Silti omistajat saivat kodistaan oireita. Kun pääsin perille, paikansin ongelman siporex-levyihin, joiden korjaaminen ei ole suuri vaiva. Edessä ei siis ollutkaan enää isoa remonttia. Se oli iloinen uutinen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yandexin data­keskuksen hukka­lämpö lämmittää Mäntsälää – kauko­lämpö­asiakkaiden lasku pieneni merkittävästi

  2. 2

   Italia ei taivu EU:n tahtoon –  varapääministeri ilmoitti, ettei budjetti muutu

  3. 3

   Näillä paikkakunnilla tinkaaminen kannattaa asuntokaupoilla

  4. 4

   Jamilla Heiskanen, 24, kokoaa laajaa sijoitussalkkua – näihin hän pistää rahansa

  5. 5

   Venäläinen hakukoneyhtiö perusti suuren datakeskuksen Mäntsälään – toimii vain 17 työntekijän voimin

  6. 6

   Budjettikapinaan noussut Italia näytti uhmaavan EU:ta viimeiseen asti

  7. 7

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  8. 8

   Jan Hurrin näkökulma: Pettymyksistä kumpuava protestipolitiikka ei ole syy kansalaisten ongelmiin – se on oire

  9. 9

   Yrittäjä ajoi ravintolansa konkurssiin nostamalla 9 500 euron palkkaa – tuomio lyheni hovioikeudessa

  10. 10

   POP Pankissa väärinkäytösepäily: Pankkiliiton hallituksen puheenjohtajalle potkut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  2. 2

   Yrittäjä ajoi ravintolansa konkurssiin nostamalla 9 500 euron palkkaa – tuomio lyheni hovioikeudessa

  3. 3

   Näillä paikkakunnilla tinkaaminen kannattaa asuntokaupoilla

  4. 4

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  5. 5

   ”Firman piikkiin!” – Kuuluuko alkoholi pikkujouluihin?

  6. 6

   POP Pankissa väärinkäytösepäily: Pankkiliiton hallituksen puheenjohtajalle potkut

  7. 7

   Dieselveron poistamisesta kansalaisaloitteen tehnyt Tuulikki mykistyi ideansa suosiosta: ”Tämä on aivan uskomatonta”

  8. 8

   OP:n yt-neuvottelut ohi – 700 tehtävää katoaa, yli 1000 syntyy

  9. 9

   Jan Hurrin näkökulma: Pettymyksistä kumpuava protestipolitiikka ei ole syy kansalaisten ongelmiin – se on oire

  10. 10

   Diesel­veron poistamisesta tehty kansalais­aloite rikkoi 50 000 alle­kirjoituksen rajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso, mikä on kuntasi keskieläke

  2. 2

   Asukas tuhosi vuokrayksiön teippaamalla ikkunat muovilla

  3. 3

   Juha ei ollut uskoa silmiään kun ajoi huoltoasemalle Kirkkonummella – bensan ja dieselin hinnassa näkyy nyt harvinainen ilmiö

  4. 4

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  5. 5

   Padasjokelaisen omakotitalon hinnalla saisi 13 neliötä Helsingin kalliilta alueelta – ”On mahdotonta hyväksyä, ettei löydy ostajaa”

  6. 6

   Näillä alueilla asuntoja myydään pitkään – ei pelkkiä syrjäseutuja

  7. 7

   Hommia tarjolla heti ilman koulutusta – muuttaisitko 517 kilometrin päähän saadaksesi töitä?

  8. 8

   Halkaisiko räjäytystyö uuden talon rungon? Osakkeenomistajat vaativat rakennuttajalta reiluja korvauksia

  9. 9

   Näin tienasivat eläkeläiset maailmalla – Pekka, 71, Portugalin eläkkeistä: ”Kuva on erilainen, kun vuorineuvosten eläkkeet irrotetaan”

  10. 10

   Dieselveron poistamisesta kansalaisaloitteen tehnyt Tuulikki mykistyi ideansa suosiosta: ”Tämä on aivan uskomatonta”

  11. Näytä lisää