Oma raha

Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

Julkaistu:

Ystävänsä kanssa asuntosijoittamisesta kirjankin kirjoittanut Olli Turunen on laskenut, että pystyisi elämään pelkillä sijoitusasunnoista saamillaan vuokratuloilla noin nelikymppisenä, mutta tuskin aikoo tehdä niin. Tavoitteena ei ole oloneuvoksen elämä.
Olli Turunen, 33, osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa 22-vuotiaana ja nyt hänellä on niitä ystävänsä kanssa yhteensä jo yli 30. Ensimmäisen asunnon kodikseen hän osti vasta vuosi sitten, kun perheeseen syntyi vauva.

Turusen ja hänen ystävänsä Joonas Oravan asuntosijoittamisesta kertoi aiemmin Aamulehti.

Taloussanomille Turunen kertoo, ettei hän touhua asuntojen parissa pelkästään rahan vuoksi, vaan koska tykkää siitä. Hänen tavoitteenaan on hankkia ystävänsä kanssa vielä parikymmentä sijoitusasuntoa lisää.

Kun Turunen alkoi sijoittaa asuntoihin noin kymmenen vuotta sitten, hän oli työssä käyvä opiskelija, jolle oli kertynyt mukavasti säästöjä. Hänen elämäntilanteensa oli tuolloin sellainen, ettei omistusasunnon hankkiminen kodiksi tuntunut järkevältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turunen kertoo, että tykkäsi tehdä paljon töitä ja tuohon aikaan hän havahtui siihen, että palkasta osa kannattaa säästää. Hän kuitenkin tiesi, että haluaa asua jonkin aikaa ulkomailla.

– Yksi asia johti toiseen. Ensin laitoin rahojani korkorahastoon, sitten yhdistelmärahastoon, sitten osakerahastoon ja sitten suoraan (pörssiin) osakkeisiin. Kun tuli mahdollisuus ostaa asunto sukulaiskaupan kautta Jyväskylästä, ajattelin, että laitetaan siihen rahaa poikimaan.

Katso alla olevalta videolta 7 vinkkiä asuntosijoittajalle.


Turunen oli ollut jo pitempään kiinnostunut asuntoihin sijoittamisesta ja oli paitsi hankkinut siitä paljon tietoa, myös käynyt asuntonäytöillä. Hän käytti asunnon ostamiseen säästöjään ja pankin myöntämää lainaa. Tuohon aikaan Turunen myös valmistui ja muutti Saksaan.

– Siellä kurinalaisella elämäntyylillä sain vähän enemmän säästöjä kerrytettyä, hän kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavat sijoitusasuntonsa Turunen ostikin yhdessä ystävänsä Joonas Oravan kanssa Saksassa asuessaan. Asunnot olivat 50 000 euroa maksavia yksiöitä Jyväskylästä. Tämän jälkeen asuntosijoittaminen pyörähti todenteolla käyntiin.

– Kun tulin takaisin Suomeen Helsinkiin, ajattelin että minulla on kaksi vaihtoehtoa, joko ostaa oma asunto kodiksi tai enemmän sijoitusasuntoja. Matematiikka oli siinä vaiheessa sellainen, että tajusin, että on järkevämpää ostaa sijoitusasuntoja kuin omistusasunto, koska elämäntilanne oli edelleen sellainen, etten tiennyt, minne jään jatkossa. Siihen aikaan vuonna 2012 silloinen tyttöystäväni ja nykyinen vaimoni asui Turussa. Se ja taloudellinen puoli asiassa ratkaisivat.

”Velkaa on otettu paljon”

Turunen huomauttaa, että jos haluaa 30 sijoitusasuntoa, se ei onnistu ilman riskinottoa.

– Ei se onnistunut ilman niitä meilläkään. Velkaa on otettu paljon. Välillä on käytetty velkavipua ja aiempia asuntoja vakuuksina. Matkan varrella on hyödynnetty asuntojen arvonnoususta syntynyttä vakuusarvoa lisävakuuksina.

Turusella on henkilökohtaista velkaa pankille ja taloyhtiöille sekä yhtiökumppani Oravan kanssa osakeyhtiön nimiin otettua velkaa yhteensä yli miljoona euroa.

Vakuutena Turunen on käyttänyt myös sukulaisensa sijoitusasuntoa. Turunen sanookin, ettei alkuun pääsemiseen välttämättä tarvita kymmenien tuhansien eurojen säästöjä, vaan ostamisessa voi käyttää muita vakuuksia kuten jotain sukulaisen sellaiseksi kelpaavaa omaisuutta.

Turunen neuvoo, että jos on ostamassa esimerkiksi 100 000 euron asuntoa lainarahalla, asunnosta 70–80 prosenttia toimii pankista riippuen lainan ensisijaisena vakuutena. Jos loppua summaa eli 20 000–30 000 euroa ei ole antaa rahana, lisävakuutena voi käyttää esimerkiksi sukulaisen osittain velatonta sijoitusasuntoa.

– Jos ottaa 70–100 prosenttia velkaa sijoitusasuntoon, pitää tietää, mitä riskejä ottaa. Sen takia aina sanon, että oma talous pitää olla positiivinen ja alaan pitää perehtyä. Asuntosijoittamisen pariin on tullut paljon uusia ihmisiä eivätkä kaikki ole perehtyneet siihen riittävästi.

Aina sijoitusasunnon ostaminen kokonaan lainalla ei ole mahdollista, vaan esimerkiksi 10 prosenttia on maksettava riihikuivalla rahalla. Tämä on asiakaskohtaista.

Tule tietoiseksi riskeistä

Turunen kehottaakin ottamaan oppia vähintään toisesta niistä kirjoista, joita Suomessa on asuntosijoittamisesta kirjoitettu. Toinen niistä on Marko Kaarton Sijoita asuntoihin ja toinen Turusen itsensä ja Oravan kirjoittama Osta, vuokraa ja vaurastu.

– Niiden avulla voi tulla tietoiseksi riskeistä ja siitä, miten niiltä voi suojautua. Koska jos lähtee hommaan suin päin, todennäköisesti ensimmäinen ostos ei ole mikään maailman paras.

Turusen mukaan sijoitusasuntoja kannattaa hankkia radanvarsi- ja korkeakoulukaupungeista. Turusen ja Oravan sijoitusasunnot ovat alle 35 neliön yksiöitä ja sijaitsevat Jyväskylässä, Hyvinkäällä, Porvoossa ja Keravalla.

Asuntojen vuokrat kaksikon asunnoissa pyörivät keskimäärin noin 500 euron tuntumassa. Asunnon ei tarvitse olla uusi, mutta sen ja taloyhtiön kunnolla on iso merkitys.

– Taloyhtiön kuntoon tulee perehtyä, jos se on vanha. Jos se on uusi, täytyy muistaa, että uudet asunnot tuppaa olemaan aika kalliita. Jos vaikkapa Etelä-Haagaan tulee uusi talo, niin uusi on vuokraltaan korkeampi kuin vanhat jonkun aikaa, mutta ajansaatossa ero kapenee. Vastike on alussa pieni, mutta kun aikaa kuluu, senkin ero suhteessa vanhaan kapenee. Sama käy hinnalle.

Jos asuntoja on enemmän kuten Turusella ja Oravalla, silloin mukana on hyvä olla myös uudiskohteita.

Alku on työläintä

Asuntosijoittamisen aiheuttama käytännön vaiva on Turusen mukaan yllättävänkin pientä. Kodinkoneista eniten vaivaa ovat aiheuttaneet jääkaapit. Niitä menee reilussa 30 asunnossa yhteensä 1–2 vuodessa.

– Taas pitäisi uusia yksi jääkaappi, mutta sekin hoituu netissä alle tunnissa.

Kotiinkuljetuspalvelut auttavat ja vievät vanhatkin mennessään, Turunen toteaa.

Hänen mukaansa työläintä koko hommassa on alkuun pääseminen.

– Pitää ensinnäkin muistaa, ettei tämä sovi kaikille, pitää tykätä asuntojen kanssa touhuamisesta. Sitten pitää tutustua markkinaan ja käydä katsomassa asuntoja. Siihen saa kulumaan vaikka kuinka paljon aikaa. Mutta sitten kun asuntoja jo on ja ne on vuokrattu, siinä vaiheessa tämä ei vaadi enää paljon aikaa.

Turusen mukaan 60 prosenttia heidän asunnoistaan on sellaisia, että niihin on mennyt kuluneen vuoden aikana aikaa ja vaivaa korkeintaan yhden puhelinsoiton tai kirjeen lähettämisen verran.

Vuokran säätäminen oikealle tasolla aiheuttaa myös hieman päänvaivaa.

– Yhden Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yksiön vuokraksi laitoimme 535 euroa kuussa. Asunto tuli yhtiöön, jossa vuokrataso oli 540–570 euroa. Ajattelin, että meneepähän ainakin 535 eurolla. Se oli liian alhainen suhteessa markkinatilanteeseen, kyselyjä tuli ihan hirveästi ja jouduimme ottamaan ilmoituksen pian pois. Asunnosta meinasi tulla näytöllä taistelu, niin kovasti sitä haluttiin.

Vuokralaisten valinnan kanssa Turunen ei kauan tuskaile.

– Valitsen yhteydenotoista pari kolme mielestäni sopivaa ja sovin näytön. Pyrin hoitamaan asian loppuun saakka yhdellä ja samalla kerralla eli niin, että palaan sen mielestäni sopivimman kanssa asiaan jo samana iltana. Luottotiedot tarkistamme aina ja sopimus tehdään joko heti paikan päällä tai lähetetään jälkikäteen postissa. Koko kuvio on muutamassa tunnissa hoidettu.

3 k-kirjaimella alkavaa sanaa tärkeitä

Turusen muistisääntö onnistuneeseen asuntosijoittamiseen kuuluu kiteytetysti näin: Kaupunki + sijainti kaupungissa, asunnon koko ja kunto, myös taloyhtiön kunto.

– Kun ne ovat kohdillaan, niin homma pelittää.

Riskeistä suurin on Turusen mukaan korkojen nousu.

– Siltä olemme suojautuneet osittain pitkällä kiinteällä korolla. Jos kävisi niin, että joku vuokralaisista pistäisi asunnon palasiksi, niin kokonaisuuden kannalta sillä ei olisi niin suurta merkitystä, kun asuntoja on jo reilu 30. Se toisi hetkellisen rypyn rakkauteen, mutta ei se koko kuviota kääntäisi päälaelleen. Toki vuokralaisen valinta on oleellinen tekijä.

Turunen on laskenut, että pystyisi noin 10 vuoden päästä elämään pelkillä asunnoistaan saamilla vuokratuloilla mutta:

– Se voisi ollakin mahdollista. Olen 12-vuotiaasta asti tehnyt töitä, vähintäänkin kesätöitä, ja jatkossakin uskon tekeväni töitä muodossa tai toisessa, hän miettii.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tavalliset suomalaiset kertoivat, mihin veronpalautusrahat uppoavat – espoolaiselle Markukselle kilahtaa kunnon potti

 2. 2

  HS: Ruotsin pankkivalvoja lyttää suomalaisten lainanmaksun: ”Taloudellisesta näkökulmasta se ei ehkä ole järkevää”

 3. 3

  Brexit-äänestyksen lykkäys heijastui markkinoihin – pörssikurssit ja punta sukelsivat

 4. 4

  Toistuuko Kiina-pakettien kaaos tänä vuonna? ”Iso kysymysmerkki, paljonko kirjelähetyksiä on Euroopan kentillä jumissa”

 5. 5

  Oletko käynyt omituisessa työhaastattelussa? Kysymyksiä lapsista, perheen perustamisesta tai puolisosta…

 6. 6

  Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

 7. 7

  Nuorten työttömyyden katkaisua yritetään yhä nopeammin – ”Syrjäytyminen on mittaamaton katastrofi ”

 8. 8

  Joulu voi iskeä pahan loven suomalaisten saldoon – huonoimmat ratkaisut saatetaan tehdä vasta pyhien jälkeen

 9. 9

  Kommentti: En tiedä, onko minulla varaa tulla vanhaksi

 10. 10

  Suomalaiset tarjoushaukat antavat ohjeet: Näin säästät joululahja­ostoksilla selvää rahaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS: Ruotsin pankkivalvoja lyttää suomalaisten lainanmaksun: ”Taloudellisesta näkökulmasta se ei ehkä ole järkevää”

 2. 2

  Tavalliset suomalaiset kertoivat, mihin veronpalautusrahat uppoavat – espoolaiselle Markukselle kilahtaa kunnon potti

 3. 3

  Ruotsalainen ÅF haluaa ostaa suomalaisen Pöyryn – yli 600 miljoonan euron kauppa

 4. 4

  Kommentti: En tiedä, onko minulla varaa tulla vanhaksi

 5. 5

  Oletko käynyt omituisessa työhaastattelussa? Kysymyksiä lapsista, perheen perustamisesta tai puolisosta…

 6. 6

  Joulu voi iskeä pahan loven suomalaisten saldoon – huonoimmat ratkaisut saatetaan tehdä vasta pyhien jälkeen

 7. 7

  Brexit-äänestyksen lykkäys heijastui markkinoihin – pörssikurssit ja punta sukelsivat

 8. 8

  Nissan-johtaja sai syytteet talousrikoksista: väitetään pimittäneen 70 miljoonaa euroa

 9. 9

  Toistuuko Kiina-pakettien kaaos tänä vuonna? ”Iso kysymysmerkki, paljonko kirjelähetyksiä on Euroopan kentillä jumissa”

 10. 10

  Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alle 3 euron kulutuksesta 95 euron lasku – multialaiselta Matilta paloi käämi, kun sähkö­yhtiö muisti kirjeellä

 2. 2

  Kuntotarkastaja vaikeni omakotitalon mittavista tuhoista – pariskunta luuli selviävänsä pelkällä pintaremontilla

 3. 3

  5 vuotta Caruna-kohuja – Näin vastaavat poliitikot: ”Vuosituhannen munaus”

 4. 4

  Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

 5. 5

  Legendaarinen venekeisari myy koko elämäntyönsä – sodankäynyt isä vähätteli poikaansa: ”Pitäisi tehdä kunnon töitä”

 6. 6

  Tonttivuokran korotus 11-kertaiseksi koettelee tamperelaisen kerrostalon asukkaita – ”Joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen syömättä?”

 7. 7

  HS: Ruotsin pankkivalvoja lyttää suomalaisten lainanmaksun: ”Taloudellisesta näkökulmasta se ei ehkä ole järkevää”

 8. 8

  Tilasto: Näin paljon sähkön siirtohinta on kallistunut sinun alueellasi – jopa 183 prosentin hinnannousu

 9. 9

  Vesterbackan suunnitelma: Tallinnan tunnelijunaan 50 euron liput – liikenteen määrä alkaa jo 2024

 10. 10

  Trumpin hallinto aikoo lopettaa kaiken tuen uusiutuvalle energialle ja sähköautoille

 11. Näytä lisää