Vanhan talon remontointi: 5 asiaa, joissa voit säästää – ja 5, joissa et missään nimessä

Mistä vanhan talon korjauksessa kannattaa säästää ja missä taas ei missään nimessä kannata?

11.10.2017 7:25

Taloussanomat kertoi tiistaina Margitista, joka osti 30 000 eurolla remonttikunnossa olevan mökin. Viiden lapsen äidin tarkoituksena on kunnostaa talo minimibudjetilla. Kysyimme ammattilaiselta, missä asioissa remontoinnissa voi säästää ja mistä ei saa tinkiä.

 • Yllä olevalla ISTV:n videolla esitellään 10 asiaa, joista olisi hyvä ottaa selvää ennen asunnon ostoa.

Näissä voit säästää:

 1. Vanha sääntö: Asu ensin vuosi pari vanhassa talossa ja päätä vasta sitten, mitä haluat siinä korjata. Maltti on valttia -säännöllä säästyy usein melkoisesti niin rahaa kuin vaivaa. Monesti ihmiset ihastuvat vanhaan rakennukseen, mutta korjausinnossa hävittävät sen, mihin ovat siihen ihastuneet.

 2. Säilytä vanhan hirsirakennuksen pinkopahvit, jos se vain on mahdollista. Hirsiä on viime vuosina revitty innokkaasti esiin, mutta pinkopahvit ovat hyvä ja halpa eristystapa.

 3. Ikkunat ovat talon silmät. Kannattaa tarkoin miettiä, onko niiden vaihto esteettisesti ja taloudellisesti kannattavaa. Vaikka vanhojen ikkunoiden kunnostaminen on vaivalloista ja kallista, myös uudet maksavat ja usein ikkuna-aukkoja joudutaan muuttamaan. Sekin maksaa.

 4. Ylä- ja alapohjan hyvä eristys näkyy nopeasti lämmityskustannuksissa. Etenkin yläpohjan eristäminen on helppoa.

 5. Suihkukoppi. Erityisesti vanhoihin hirsitaloihin vesieristeiden teko on riski. Siksi pesutiloihin kannattaa hankkia vesieristämisen sijaan suihkukoppi. Se on sekä edullinen että turvallinen ratkaisu.

Älä säästä näissä:

 1. Katto pitää olla kunnossa, muuten kaikki muut ponnistelut ovat turhia.

 2. Jos vanhan talon tuuletus ei pelaa, se tulee nopeasti kalliiksi. Ilmastointiin eli tuuletukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja kysyä ammattiapua.

 3. Ulkomaalaus. Maaleissa ei ole järkevää pihistellä, vaan kohteeseen on syytä valita sellainen maali, joka juuri siihen sopii.

 4. Maanmuokkaus on todella tärkeää. Pintavesien on kulkeuduttava poispäin talosta. Myös talon vesiränneissä ja -kouruissa ei voi pihistellä.

 5. Asiantuntijat maksavat, mutta lopulta heidän käyttönsä voi tehdä selvää säästöä. Aika usein ihmiset joko purkavat liikaa tai liian vähän. Näiden töiden korjaaminen on jälkikäteen työlästä ja kallista.

Asiantuntijana työnohjaaja Pertti Pulkki, Pirkanmaan Rakennus­kulttuuri­yhdistyksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?