Sadat kodit vasaran alla ympäri Suomea – Oulussa pariskunta ei lyhennysvapaan jälkeen kyennyt lyhentämään lainaansa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Sadat kodit vasaran alla ympäri Suomea – Oulussa pariskunta ei lyhennysvapaan jälkeen kyennyt lyhentämään lainaansa

Asuntojen pakkomyynnit ovat lisääntyneet Suomessa.

Julkaistu: 9.10.2017 17:17

Satoja koteja päätyy Suomessa ulosottoviraston kaupattavaksi.

Kainuussa ulosottomäärät ovat nousseet koko ajan, kihlakunnanvouti Jouni Ranz kertoo. Hänen tuntumansa mukaan asuntoja on tullut viime aikoina realisoitavaksi todella paljon myös Kanta-Hämeen alueella, mistä hän on juuri siirtynyt johtamaan Kainuun ulosottovirastoa.

Kainuun ja Kanta-Hämeen ulosmitattujen asuntojen ja kiinteistöjen tämän vuoden lukumääristä ei ole ajantasaista tietoa, koska niistä ei tehdä jatkuvaa seurantaa. Alueellisilla ulosottovirastoilla on tapana koota tilastot vasta vuoden päätteeksi.

Kuitenkin Etelä-Karjalassa tämän vuoden lukumääriä on tarkasteltu – ja huolestuneina. Siellä ulosottoviraston käsiin päätyneiden asuntojen määrä kaksinkertaistui tammi-heinäkuussa verrattuna viime vuoteen, Etelä-Saimaa-lehti uutisoi elokuun lopussa. Lehden haastattelema johtava kihlakunnanvouti Nina Wiberg katsoi, että alueella on tapahtunut ”valtava loikka” huonompaan suuntaan.

Taloussanomien haastattelema Kymenlaakson kihlakunnanvouti Kimmo Tuukkanen kertoo myös, että alueella on jouduttu ulosmittaamaan ja pakkomyymään suuria määriä asuntoja.

Kasvavista alueista esimerkiksi Pirkanmaalla tai Oulun seudulla vastaavaa jyrkkää piikkiä ei ole havaittu. Pirkanmaalla tilanteen kehitys on ollut melko lailla tasaista, joskin viime vuoden aikana alueella ulosottovirasto purki ulosottoon kertyneitä ruuhkia, ja siksi realisointien määrät olivat poikkeuksellisen suuria.

– Pidemmällä aikavälillä määrät ovat toki meilläkin kasvaneet selvästi, Pirkanmaan johtava kihlakunnanvouti Jarmo Kivistö kertoo.

Samaa sanoo johtava kihlakunnanvouti Reijo Junkkari Oulun ulosottovirastosta. Senkin alueella asuntoja on mennyt ulosottoon viime vuoden tahtia. Äkillisiä muutoksia ei ole havaittu.

– Meillä muutama vuosi sitten määrät lähtivät kasvuun aika rajusti aikaisemmin kuin muualla Suomessa. Se liittyi alueellamme tapahtuneeseen ict-alan isoon muutokseen. Talouden rakenne muuttui silloin nopeasti. Nyt menemme ehkä jo tavallisella tasollamme.

 Jonkin aikaa selvitään ehkä vain korkoja maksamalla.

Reijo Junkkarin mukaan monien tapausten taustalla ovat taantuma ja sen tuoma pitkittynyt työttömyys.

– Ulosotossa näkyy, että kun talousvaikeudet jatkuvat riittävän pitkään, se johtaa siihen, että asuntojakin joudutaan myymään tai ihmiset alkavat hoitaa tilannettaan asuntoaan realisoimalla. Siihen johtaa yleensä työttömyyden pitkittyminen. Jonkin aikaa selvitään ehkä vain korkoja maksamalla.

Tyyppiesimerkiksi realisoitavan asunnon omistajista Junkkari mainitsee luonaan käyneen velallisen pariskunnan, joilla oli iso asuntolaina ja jotka saivat rahaa kokoon rahoitusta maksaakseen pankille sen verran, että oman kodin realisointi ei käynnistynyt. Kun pariskunta ei ollut pystynyt lyhentämään lainaansa vuoteen lainkaan, pankki halusi realisoida heidän asuntonsa.

Säännöt muuttuivat vuonna 2007

Myös Pirkanmaan ulosottovirastoa johtavan Jarmo Kivistön mukaan pakkomyytyjen asuntojen määrän kasvuun ovat vaikuttaneet Suomen talouden heikot vuodet, mutta hän uskoo, että lisäksi lukuja ovat kasvattaneet vuonna 2007 käyttöön tulleet uudet myyntisäännöt, joiden ansiosta vouti saa ulosmitatuista asunnoista järkevämmän eli paremman hinnan.

– Sitä ennen realisoitavat asunnot myytiin vain huutokaupalla eli ne niin sanotusti pakkohuutokaupattiin. Kun säännöt muuttuivat, myynti on tullut joustavammaksi.

Vuonna 2007 voudit realisoivat koko maassa 120 asunto-osaketta ja 386 kiinteistöä. Viime vuonna pakkomyytiin jo 609 asunto-osaketta ja 1 439 kiinteistöä. Kiinteistöistä suurin osa on omakotitaloja.

Nykyisin realisoitavia asuntoja voi kaupata esimerkiksi netissä ja niiden myyntiajat ovat aiempaa pitempiä. Tämä on vähentänyt rajuinta polkuhinnoilla myymistä.

– Voisi sanoa, että tässä on tavallaan seurattu markkinoita, Kivistö sanoo.

  • Oletko ostamassa asuntoa? Yllä olevalla ISTV:n videolla 10 asiaa, jotka sinun tulisi ottaa huomioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?