Asunnon täystuhon voi välttää – asian­tuntijan 5 vinkkiä vuokran­antajalle - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asunnon täystuhon voi välttää – asian­tuntijan 5 vinkkiä vuokran­antajalle

Julkaistu: 26.9.2017 7:10, Päivitetty 26.9.2017 9:11

Vuokralaisen ottaminen on liiketoimintaa, jossa on omat riskinsä. Vuokranantajan pahin painajainen toteutuu, kun vuokralainen aiheuttaa asunnossa täystuhon. Pahimpaan voi kuitenkin varautua monin eri keinoin.

Jokaisen vuokranantajan pahin kauhuskenaario on tilanne, jossa vuokralainen on aiheuttanut asunnossa katastrofaaliset tuhot, vuokrat ovat jääneet pitemmältä ajalta maksamatta ja vuokralainen kadonnut. Lopulta vuokralainen todetaan oikeudessa varattomaksi ja vuokranantajasta tulee mittavien vahinkojen maksaja.

Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että vuokralaisen ottaminen on bisnes, jossa on riskinsä kuten muussakin liiketoiminnassa. Pahimmat yllätykset voi välttää toimimalla viisaasti.

– Itse voi vaikuttaa monin eri tavoin. Sataprosenttisesti riskeihin tuskin pystyy varautumaan, mutta aika pitkälle kuitenkin, yhdistyksen toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Hänen mukaansa on erittäin harvinaista, että vuokralainen jättää jälkeensä kymmenien tuhansien eurojen vahingot kuten Ilta-Sanomien maanantaina uutisoimassa tapauksessa kävi Vaasassa.

Katso vuokralaisen Vaasassa asuntoon jättämät karut jäljet jutun alussa olevalta videolta.

Koro-Kanerva antaa vuokranantajille muutaman vinkin, jolla ikävät yllätykset voi estää.

1. Kaikki lähtee valinnasta

– Vuokralaisen valintaprosessia ei saisi koskaan yrittää vetää läpi kiireellä, vaan valintaan pitää keskittyä huolella selvittämällä esimerkiksi luottotiedot ja haastattelemalla vuokralainen hyvin. Haastattelussa voi kysyä muutakin kuin sen, miten selviää vuokranmaksusta. Kannattaa yrittää saada selville se, miten vuokralainen on suhtautunut aiempiin asuntoihin, joissa on asunut.

Koro-Kanervan mukaan haastattelussa voi esittää myös avoimia kysymyksiä, joissa tulevaa vuokralaista voi pyytää kertomaan itsestään sellaisia asioita, mitä tämä haluaa kertoa.

– Vastauksia pitää sitten kuunnella korvat höröllä.

2. Älä oitis hylkää luottotietonsa menettänyttä

Koro-Kanervan mukaan asuntoaan vuokraavissa on kahta koulukuntaa. Toiset ovat niitä, jotka eivät koskaan solmi sopimusta luottotietonsa menettäneen kanssa. Toiset taas ovat sitä mieltä, että kunhan kyse ei ole kroonisesta vuokrien ja laskujen maksamatta jättämisestä, vuokrasopimuksen voi solmia.

– Sellaisesta henkilöstä voi tulla paljon sitoutuneempi ja parempi vuokralainen, koska sellainen henkilö tietää, että asuntoa on vaikea saada vuokrattua. Haastattelussa täytyy yrittää selvittää, mistä luottotietojen menetys johtuu.

3. Älä ikinä jätä pyytämättä vakuutta

Koro-Kanerva sanoo, että varsinkin silloin, jos vuokralaisen maksuhistoria vähääkään soittaa hälytyskelloja, vakuutta ei pidä jättää pyytämättä.

– Osan voi pyytää rahavakuutena ja osan voi pyytää henkilötakauksena.

Siinä joku toinen sitoutuu vastaamaan vaaditusta summasta.

– Tällä hetkellä tulkinta on, että kolmen kuukauden vakuus on maksimi, Koro-Kanerva kertoo.

4. Sovi huoneistossa käymisestä etukäteen

Vuokralaisen kanssa kannattaa sopia jo sopimuksentekovaiheessa, että vuokranantaja käy tarkistamassa asunnon kunnon tietyin väliajoin.

– Ajankohta täytyy sopia vuokralaisen kanssa kulloinkin erikseen, ja vuokralaisella on oikeus sanoa, että joku tietty ajankohta ei sovi, Koro-Kanerva muistuttaa.

5. Tee selväksi, että vuokranmaksusta voidaan sopia

– Itsekin yritän aina heti alussa tehdä selväksi, että jos vuokranmaksun suhteen tulee yhtään mitään ongelmia, siitä voidaan sopia. Sanon, että minuun saa aina olla yhteydessä ja asioista voidaan sopia.

Koro-Kanervan mukaan ei ole kyse siitä, että antaisi vuokralaiselle luvan jättää vuokria maksamatta, vaan että ymmärtää yllättäviä tilanteita, joita elämässä voi tulla vastaan.

– Pelkästään sillä, että osoittaa kiinnostusta ja ymmärrystä vuokralaista kohtaan, pääsee jo aika pitkälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?