Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

Alle 11 euroa tunti vai neljä kertaa enemmän? Suomalaisten työntekijöiden tuntipalkoista saatiin torstaina uutta tietoa.

22.9.2017 6:01 | Päivitetty 22.9.2017 11:02

Paperialalla on perinteisesti hyvät palkat, kun taas siivoojat ovat palkkahaitarin alapäässä.

Tilastokeskuksen torstaina julkaisemat luvut tuntipalkoista vahvistavat käsitystä. Niiden mukaan esimerkiksi paperinvalmistuksessa mies tienasi viime vuonna 22,22 euroa tunnissa ja nainen 18,99 euroa.

Katso jutun lopusta taulukko 107 ammatin tuntipalkoista.

Kyseessä on kokonaisansioiden mediaani, eli puolet ammatissa olevista tienaa tuota lukua enemmän ja puolet vähemmän. Kokonaisansioihin kuuluvat peruspalkka, ylityöt, palkanlisät ja luontoisedut, mutta ei lomarahoja tai tulospalkkioita.

Siivoojilla mediaanituntipalkka oli viime vuonna hieman yli 11,8 euroa sekä miehillä että naisilla.

Tuntipalkkojen kärkipäässä ovat lääkärit. He ansaitsevat yli 40 euroa tunnissa. Luku ei yllätä, koska lääkärit ovat jo pitkään olleet myös kuukausipalkkaisten listauksen kärjessä.

Tuntipalkkatilastot kertovat luotettavimmin sellaisten ammattien palkoista, jotka maksetaan tuntiperusteisesti. Tyypillisesti sellaisia ammatteja ovat esimerkiksi rakennusalan työt, monet valmistavat työt (vaikkapa painoala, asentajat, paperityöläiset, elintarviketyöläiset ja valimoduunarit), korjaustyöt, kuljetusalan työt, myyntityö, siivous, jätehuolto ja maatalouden avustavat työt.

Tuntipalkat myös vaihtelevat ja suhdanteet heiluttelevat yksityisen sektorin palkkoja. Esimerkiksi rakennusalalla kilpaillaan kokeneista työnjohtajista, joita houkutellaan eläkkeeltä töihin jopa 7 000 euron kuukausipalkoilla, Taloussanomat kertoi elokuussa.

Rakennustyöntekijöiden parhaiten ansaitsevan kymmenyksen tuntipalkka oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 22,44 euroa ja heikoimmin ansaitsevan 13,05 euroa.

Tilastokeskus laskee tuntipalkkoja myös monille muille aloille, kuten esimerkiksi lääkäreille, opettajille ja johtajille. Kuitenkin esimerkiksi opettajista moni saa kuukausipalkkaa ja monella johtajalla voi olla kokonaispalkka, jossa työaikoja ei juuri katsella. Näissä tapauksissa Tilastokeskus on jakanut kuukausipalkan työehtosopimukseen kirjatuilla tunneilla, yliaktuaari Sampo Pehkonen kertoo.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Korjaus: 22.9.2017 klo 7.48: Rakennusalalla kilpaillaan kokeneista työnjohtajista jopa 7000 euron kuukausipalkoilla, ei tuntipalkoilla, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?