Lainakisa kovenee: 5 pankkia alensi marginaaliaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Lainakisa kovenee: 5 pankkia alensi marginaaliaan

Suomen Rahatiedon katsauksen mukaan uusien asuntolainojen keskimarginaali painui syyskuussa alle prosentin.

10.9.2017 8:45

Kaikki euriborit ovat olleet jo pitempään pakkasella, ja uuden asuntolainan lainakorko on muodostunut käytännössä pelkästä marginaalista. Uusien asuntolainojen keskimarginaalikin on laskenut jo jonkin aikaa ja painui Suomen Rahatieto SRT:n mukaan alle prosentin. Korkojakson vaihtuessa syyskuun alussa se oli tarkalleen 0,97 prosenttia.

Korkokilpailun kiristyessä uusien asuntolainojen marginaalia päätyi alentamaan nyt viisi pankkia: Hypo, OP Helsinki, Nooa Säästöpankki, Suupohjan OP ja Ålandsbanken.

Keskimarginaalit on laskettu pääkaupunkiseudun pankeilta keräämien tarjousten perusteella.

Jutun lopusta näet taulukot, joissa on eriteltynä pankkikohtaisesti 15 vuoden laina-ajalla myönnetyn 85 000 euron suuruisen asuntolainan todellinen kokonaiskorko, marginaalit ja lainan kokonaismäärä, mikäli muuttujat pysyisivät samoina.

Elokuun alkupuolella eri pankeista kerrottiin Taloussanomille, että melko yhtenäisen kaavan mukaan pankkikohtaiset marginaalit liikkuvat prosentin molemmin puolin. Danske Bankista arvioitiin, että marginaaleissa alkaa olla jo nousupaineita.

Danske Bankin henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Ilkka Lemposen mukaan oikein maksukykyisen, vähäriskisen asuntolainanottajan marginaalissa saatetaan mennä 0,6 prosentin tuntumaan. Vastaavasti haarukan yläpäässä liikutaan selvästi prosentin yläpuolella.

– Kyllä se voi olla puolentoistakin prosentin paikkeilla, haarukka on hyvin lavea ja se katsotaan aina tapauskohtaisesti, Lemponen kertoi.

Asuntolainan marginaaliin vaikuttaa takaisinmaksukyvyn lisäksi muun muassa asunnon sijainti eli sijaitseeko se kasvukeskuksessa vai syrjäseudulla.

Kaikkien uusien asuntolainojen yleinen todellinen hinta oli SRT:n mukaan elokuun lopussa keskimäärin 1,32 prosentin tasolla, kun kaikki viitekorot laskettiin mukaan.

Uusissa asuntolainatarjouksissa pankit suosivat pääsääntöisesti vuoden euriboria viitekorkona. Vuoden euribor on nyt -0,16 prosenttia ja todellinen kokonaiskorko uusissa asuntolainoissa oli syyskuun alussa 1,24 prosenttia. Pelkästään euriborsidonnaisissa asuntolainoissa se oli 1,10 prosenttia.

Jos taulukot eivät näy laitteellasi, voit katsoa ne täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?