Näin paljon suomalaisilla on rahaa lompakossa – jos sitä ylipäätään on

Kaikkiaan Suomessa tehtävien käteisnostojen määrä on lähes puolittunut vain kymmenessä vuodessa.

6.9.2017 10:55

Paljonko sinä yleensä kannat käteistä rahaa lompakossasi? IS kysyi tätä lukijoiltaan kaksi viikkoa sitten.

Vastauksissa oli paljon vaihtelua, mutta lopputuloksesta käy selväksi, että suomalaiset luottavat yhä kahisevaan ja kilisevään rahaan.

Hieman yli kolme neljäsosaa IS:n kyselyyn vastanneesta kertoi, että lompakosta tai taskusta löytyi vastaushetkellä käteistä enemmän kuin kaksi euroa.

Noin puolet vastanneista kertoi kantavansa mukanaan käteistä yli kahdenkymmenen euron edestä. Yli viisikymmentä euroa löytyi kuitenkin enää vain noin joka kolmannen vastaajan lompakosta.

Yhteensä jopa kuusitoista prosenttia lukijoista kuitenkin myönsi kuljettavansa vastaushetkellä lompakossaan seteleinä jopa yli 150 euroa.

Käteispalveluiden johtaja Harri Pennanen Automatiasta selittää suuria mukana kannettavia käteismääriä tottumuksella.

Vaikka suurin osa maksuista hoituu nykyisin puhelimilla tai maksukorteilla, on etenkin vanhempi väki edelleen tottunut kantamaan mukanaan tiettyä määrää käteistä.

15 prosentilta ei löytynyt kolikkoakaan

Toinen puolikas IS:n kyselyyn vastanneista kertoi kukkarosta löytyvän käteisvaran jäävän alle kahdenkymmenen euron. Heistä noin 38 prosenttia kantoi mukanaan alle kymmentä euroa.

Viisitoista prosenttia lukijoista kertoi, ettei taskuista löytynyt vastaushetkellä pennin hyrrää.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kaikkiaan Suomessa tehtävien käteisnostojen määrä on lähes puolittunut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Pennanen kuitenkin uskoo, että tänäkin vuonna käteisnostot ylittävät edelleen 100 miljoonan noston rajan.

Lukua voi kuitenkin vertailla vaikkapa vuoteen 2007, jolloin nostoja tehtiin vielä 190 miljoonaa kappaletta.

Suomen käteisnostojen keskimääräinen suuruus on runsaat sata euroa. Määrä on Pennasen mukaan noussut tasaisesti pitkin vuosia.

– Joskus voi olla sellaista havaintoa, että joulun tietämillä ja heinäkuussa lomasesongin aikana nostetaan hieman isompia summia, hän sanoo.

Tosin erot eri automaattien välillä voivat olla hyvinkin suuria. Esimerkiksi yliopistojen ja varuskuntien lähettyvillä nostettavat summat ovat tavallisesti keskimääräistä huomattavasti pienempiä.

IS:n kyselyyn vastasi yhteensä 34 727 lukijaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?