HS: ”Piilotettu asuntovelka” hämmentää – voi kaatua muiden osakkaiden kontolle - Oma raha - Ilta-Sanomat

HS: ”Piilotettu asuntovelka” hämmentää – voi kaatua muiden osakkaiden kontolle

Asiantuntijat ovat olleet huolissaan piilotetusta asuntolainasta jo pidempään.

4.9.2017 10:26

Asunnon ostamisen yhteydessä tarjottu vaihtoehto rahoittaa ostaminen osittain yhtiölainalla on vaarassa hämärtää asunnon todellisen hinnan, kirjoittaa maanantain Helsingin Sanomat.

Käytännössä kyse on siitä, että asunnonostaja maksaa asunnosta esimerkiksi 170 000 euroa. Asunnon kokonaishinta voi kuitenkin olla 400 000 euroa, jonka loppuosan kattaa asunto-osakeyhtiön myöntämä yhtiölaina. Todelliset kuukausittaiset kustannukset voivat nousta yli 1 400 euroon.

Usein yhtiölainaa ei tarvitse alkaa maksaa takaisin ensimmäisenä kahtena vuonna. Asunnon myynti-ilmoituksessa maksettava rahoitusvastike puolestaan ilmoitetaan usein neliötä kohden. Näiden syiden takia todelliset lainakustannukset voivat jäädä asiantuntijoiden mukaan piiloon.

Myös Taloussanomat on kirjoittanut asiasta aiemmin. Viime vuoden maaliskuussa asuntomarkkinoita tutkiva akatemiatutkija Elias Oikarinen arvioi Taloussanomille, että taloyhtiöiden lainojen kasvussa on riskinsä sekä yksittäiselle asuntovelalliselle että kansantaloudelle.

Yhtiölainojen määrä on kasvanut voimakkaasti vuodesta 2011 alkaen.

Yksi syy yhtiölainojen suosion lisääntymiseen on se, että asunto-osakeyhtiöt saavat lainaa paremmilla ehdoilla. Asuntomarkkinoihin erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus on muistuttanut, että valtiolla ei ole tällä hetkellä käytössä keinoja hillitä asuntoyhtiölainojen kasvua.

Helsingin Sanomat kertoo, että erityisesti pienempien alueiden keskuskaupungeissa rakentaminen on lisääntynyt voimakkaasti, mikä on lisännyt pelkoa yhtiölainojen riskistä kansantaloudelle.

Jos asunnonostaja ei pysty maksamaan yhtiölainaansa, siitä vastaavat muut asunto-osakeyhtiön osakkaat. Käytännössä taloyhtiö pyrkii myymään asunnon pois. Jos asunnoista on liikatarjontaa, asunto ei välttämättä menekään kaupaksi, jolloin laina kaatuu muiden osakkaiden kontolle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?