Miksi mökistä yritetään kiskoa ylihintaa? ”Monet joutuvat luopumaan itselleen rakkaasta mökistä” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Miksi mökistä yritetään kiskoa ylihintaa? ”Monet joutuvat luopumaan itselleen rakkaasta mökistä”

Jos luopuu rakkaasta mökistä, voi tulla houkutus yrittää kiskoa kunnon kipurahat.

Eino ja Raija Kalimo onnistuivat mökkien hintojen arvioinnissa.­

26.8.2017 8:19

Kesäasuntojen hinnoissa voi olla reilusti ilmaa, Taloussanomien selvityksestä ilmenee. Erityisesti rantaan sijoittuvissa mökeissä pyyntihintojen ja toteutuneiden hintojen välillä on iso ero.

Kokeneet kiinteistönvälittäjät eivät lämpene ylikoville mökkien pyyntihinnoille.

– Jos on 200 000:n mökki, niin hankala siitä on 400 000:a saada, Aitoasunnot Oy:n Jari Palhomaa sanoo.

– Jos hinta on pitkä, ei se kauppa lähde käymään, Palhomaa kertoo.

Etelästä Lappiin saakka mökkejä välittänyt Seppo Rantamaula RE/MAX Casa Alto Oy:stä on törmännyt samaan asiaan.

– Kyllähän omistaja tahtoo joskus, että juuri siitä hänen tontistaan saisi selvästi markkinoiden todellisuutta korkeamman hinnan. Mutta reilu ylihinnoittelu johtaa siihen, että ei ole kysyntää, ja se makaa kuukausikausia tyhjänpanttina koko homma, Rantamaula sanoo.

– Ainahan sitä voi kokeilla. Siellä on yksittäisiä kauppoja, jotka on erittäin suurilla hinnoilla tehty. Niitä on sitten ihmetelty jälkikäteen, Rantamaula kertoo.

 Monet, jotka joutuvat luopumaan itselleen rakkaasta mökistä, arvioivat mökin arvon kokemattomuuttaan liian korkeaksi.

Palhomaan mukaan mökeissä on suurempi hintavaihtelu kuin asunto-osakkeissa.

– Jos laitetaan reilu ylihinta asunto-osakkeelle, se jää todennäköisemmin myymättä kuin mökki, jossa on suhteessa yhtä iso ylihinta. Se on varma, Palhomaa uskoo.

Hinta voi myös osua kohdilleen

Joskus kesäasunnon hinnan arviointi osuu lähelle. Vuonna 2009 espoolaisille Raija ja Esko Kalimolle kävi näin peräti kahdesti: vanhaa myydessä Keski-Suomessa ja uutta hankkiessa Etelä-Savossa.

– Saatiin melko tarkkaan se, mitä pyydettiin, Kalimo, 80, muistelee Saarijärven-mökin kauppaa, jossa myyntihinta oli 100 000 euroa.

Pariskunta halusi tilalle samanarvoisen hieman lähempää kotia, mutta etsiminen kesti kauan. Hintapyynnöt olivat mökkien kuntoon nähden selvästi liian korkeita.

– Olisi pitänyt maksaa 200 000 euroa, että olisi saanut siistin mökin. Omistajat eivät näytä ymmärtävän, että mökit tarvitsevat jatkuvaa huolenpitoa.

Kilometrejä kertyi mittariin, mutta oikein hinnoiteltu kesäasunto löytyi lopulta Saimaan ylävesiltä, Mikkelin Ristiinasta. Kalimoiden 70-neliöinen mökki sijaitsee pienen ja kirkasvetisen Kernuun rannalla, erittäin rauhallisessa paikassa.

– Maksoimme sen, mitä pyydettiin. Täällä riittää mustikkaa ja puolukkaa. Ja maisema on hieno, Kalimo kehuu.

Kiinteistöä Kalimot ovat kunnostaneet noin 50 000 eurolla. Pintaremontin lisäksi tontille on tullut muun muassa puisia patioita, portaita ja aitta.

Ikääntyvä pariskunta tietää, että jossain vaiheessa nykyinenkin mökki on myytävä. Hinnan arvioiminen on sitten taas oma lukunsa.

– Ihmiset, jotka eivät käytä välittäjää, eivät tiedä hintatasoa. Monet, jotka joutuvat luopumaan itselleen rakkaasta mökistä, arvioivat mökin arvon kokemattomuuttaan liian korkeaksi.

Mikkeli oli Suomen suurin mökkikunta ennen Kuopion kuntaliitosta. Kalimo arvioi Etelä-Savon suosion kasvavan jatkossakin.

– Mukavuuksia haluavat nuoret haluavat, että julkisilla pääsee lähelle mökkiä. Mikkeliin pääsee junalla joka suunnasta, joten voisi kuvitella hintojen täälläpäin nousevan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?