Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

Rakennusalan pitkään jatkunut pula työnjohtajista ja muista osaajista hilaa palkkatasoa ylöspäin.

Pasilan asematyömaata ja kauppakeskus Triplaa.

20.8.2017 14:13

Rakennusalan yritykset kilpailevat erityisesti viisikymppisistä kokeneista työnjohtajista, ja yritykset etsivät työvoimaa jopa vinkkipalkkioiden avulla.

Ylen mukaan rakennusyhtiö YIT otti ”löytöpalkkion” käyttöön viime syksynä.

– Työntekijät tuntevat verkostojensa kautta kavereita ja muita ihmisiä. Totuuden nimessä täytyy sanoa, että kilpailijoidenkin ihmisiä. Kymmenen prosenttia meidän rekrytoinneista tulee tätä kautta, YIT:n resurssi- ja rekrytointipäällikkö Timo Piili kertoi Ylelle.

Ammattiliitto Pron sopimusalavastaava Jyrki Suihkonen on puhunut pitempään rakennustyömailla tarvittavien kokeneiden työnjohtajien pulasta. Työnjohtajien lisäksi laskentapuolella ja muissa toimistotöissäkin on alueellisesti pulaa.

– Pääkaupunkiseudulla on huhupuheissa liikkunut jopa 7 000–8 000 euron summia ja autoetu päälle, hän arvioi Taloussanomille marraskuussa.

– Tämä on ala, jossa ikärasismia ei ole. Tiedän useampia tapauksia, joissa on houkuteltu kohtalaisen isollakin rahalla eläkkeeltä takaisin töihin, Suihkonen sanoi tänään.

Kahdeksan tonnin palkka liittynee yksittäiseen profiilinnostatukseen, mutta 7 000 euroa ei ole enää ihan poikkeus, hän tarkentaa.

Suihkosen mukaan tilanne on yhä pahentunut loppuvuodesta. Jos rakentamisen kasvuvauhti hieman hiipuu ennusteiden mukaisesti ensi vuonna, se rauhoittaa hieman tilannetta. Toisaalta Suihkonen ei näe miltään suunnalta riittävää paikkausta rakennustyömaiden vanhan kaartin osaajille, sillä eläköitymisvauhti on sen verran kova.

Pitkäkestoinen ongelma, joka menee ehkä vielä vähän huonompaan suuntaan.

Suihkosen mukaan jotain helpotusta toisi se, että ne jotka homman hallitsevat, irrotetaan tekemään juuri sitä. Nyt työnjohto tekee hirvittävät määrät raportointia ja muuta paperityötä, joka sinänsä on tärkeää sekin, eikä keskity itse rakentamisen työnjohtoon

– Työmaa on aika rankka ympäristö, paljon vastuuta, ulkotyötä, yllättävyyttä. Pitää olla seitsemältä jo työmaalla. Se on vähän oma rotunsa joka siellä viihtyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?