4000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan - Oma raha - Ilta-Sanomat

4000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

Euron arvoinen kuponki kelpaa maksuvälineeksi vain paikallisissa yrityksissä.

Vielä ei ole päätetty, miltä Sysmän oma raha näyttää, kuka sen suunnittelee ja missä se painatetaan.­

18.8.2017 13:21

Sysmän kunta ottaa käyttöön oman rahan, kuponkieuron, joka kelpaa vain kokeiluun osallistuvissa paikallisissa yrityksissä. Hankkeen tavoitteena on piristää paikallista taloutta ja saada sysmäläiset sekä kesäasukkaat käyttämään enemmän kunnan palveluja.

Sysmän omasta rahasta kertoivat Etelä-Suomen Sanomat ja Itä-Häme.

Hanketta vetävä konsultti, asikkalalainen Juri Nieminen kertoo Taloussanomille, että kunta sai kokeilulleen juuri myönteisen hankerahapäätöksen maakuntahallitukselta.

– Seuraavaksi tehdään rekrytoinnit ja ostopalveluhankinnat ja lähiviikkojen aikana hanke lähtee liikkeelle.

Hankkeelle on myönnetty rahaa yhteensä 55 000 euroa, josta kunnan rahaa on 16 500 euroa.

– Tähän pitää palkata henkilöstöä, tarvitaan tekijät, asiantuntemus ja ihan konkreettisesti tarvitaan rahan painatus.

Niemisen mukaan vielä ei ole päätetty, miltä Sysmän oma raha näyttää, kuka sen suunnittelee ja missä se painatetaan.

– Meidän täytyy varmistaa väärentämisen estämiseksi, että voidaanko sitä painattaa paikallisesti, vai pitääkö käyttää virallista Suomen Rahapajaa, Nieminen sanoo.

Hankkeen ydin kuitenkin on, että sekä sysmäläiset että pitäjän kesäasukkaat käyttäisivät aiempaa enemmän paikallisia palveluita.

– Yritykset itse päättävät, kelpaako kuponki heillä. Kunta takaa rahan arvon. Jos järjestelmä joskus lakkautetaan, kupongit voi lunastaa kunnalta 1:1 vaihtosuhteella.

Nieminen arvelee, että suunnilleen vuodenvaihteessa kuntalaisten lompakoissa voi alkaa liikkua sysmäläisiä kuponkieuroja.

Hän sanoo, että on pitkälti paikallisista itsestään kiinni, alkaako kuponkieuroa toimia kuten on tarkoitus.

– Kansainvälisistä esimerkeistä tiedetään, että joissain paikoissa vastaavanlaiset hankkeet ovat saaneet hyvin tuulta alleen, toisissa taas huonommin. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa on useitakin paikkakuntia, joissa on ollut merkittävääkin tilastollisesti havaittavaa paikallisen kysynnän lisääntymistä.

Niemisen mukaan kunnan alkuperäinen idea oli kehittää Sysmä-kortti, jota vinguttamalla olisi saanut esimerkiksi alennusta paikallisista yrityksistä.

– Sitten kävi ilmi, että se on liian tavanomainen, eikä se olisi saanut myönteistä hankerahapäätöstä. Siksi piti vaihtaa pykälän verran rohkeampaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?