Kiira-rajuilman vahingoista satoja ilmoituksia – Näillä vakuutuksilla irtoaa korvaus - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kiira runteli autoja ja rantasaunoja – vakuutus ei aina korvaa myrskyn tuhoja

Autoilijan kannattaa muistaa, että laajatkaan kaskovakuutukset eivät korvaa esimerkiksi moottorivauriota, joka syntyy kun autolla ajetaan veden peittämällä tiellä ja moottoriin pääsee vettä.

Kiira-myrsky kaatoi puita autojen päälle Oulunkylän urheilupuiston parkkipaikalla Helsingissä.­

14.8.2017 19:27

Ifin ja LähiTapiolan mukaan viikonloppuna riehunut Kiira-rajuilma on poikinut useita satoja vahinkoilmoituksia molempiin vakuutusyhtiöihin. Tyypillisimpiä vahinkoja ovat olleet kastuneet kellarit, tuulen runtelemat trampoliinit sekä rakennusten, autojen, irtaimiston tai toistensa päälle konkeloon kaatuneet puut.

Myös metsää on kaatunut. Harvinaisemmasta päästä ovat olleet Keski-Suomessa salamaniskun vaurioittamat rantasaunat, LähiTapiolasta kerrotaan.

Vakuutusyhtiö Ifistä uskotaan, että Kiiraan liittyviä vahinkoilmoituksia saadaan vielä useiden päivien päästä, kun ihmiset pääsevät kesämökeilleen tutkimaan vahinkoja.

Molempien yhtiöiden mukaan rajuilman aiheuttamia euromääräisiä vahinkoja pystytään arvioimaan yhtiöissä vasta myöhemmin, kun yhteydenottojen määrät ja vahingot alkavat selvitä.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen mukaan vakuutusyhtiöt määrittelevät vakuutusehdoissaan eri tavoin, mitkä vahingot korvataan myrskyvahinkoina.

– Eri yhtiöiden vakuutusehdoissa on eroja ja pienilläkin eroavaisuuksilla saattaa olla merkitystä vahinkotapahtuman korvattavuuteen, Finestä muistutetaan.

Tuulennopeudella saattaa olla väliä

Myrskytuulesta, suorasta salamaniskusta, äkillisestä rankkasateesta tai raekuurosta aiheutuneet vahingot ovat yleisiä korvattavia vahinkoja. Korvauksen saanti saattaa edellyttää myrskyksi mitattua tuulennopeutta tai tiettyä sademäärää.

Mikäli vakuutusehdoissa ei ole tarkemmin määritelty sitä, minkälaisen myrskyn aiheuttamat vahingot ovat korvattavia, voidaan vakuutuksesta korvata Finen mukaan muidenkin kuin myrskyn meteorologisen määritelmän täyttävien sääilmiöiden aiheuttamia vahinkoja.

Myrskynä voidaan pitää tällöin Finen mukaan sellaisiakin sääilmiöitä, joista yleisessä kielenkäytössä puhutaan myrskynä tai joita esimerkiksi lehdistössä laajasti nimitetään myrskyksi.

LähiTapiolan korvausjohtaja Miska Ahonen kertoo yhtiön käytännön olevan, että myrskyn aiheuttamissa vahingoissa käytetään tapauskohtaista harkintaa.

– Tässä kohden olemme poikenneet asiakkaan eduksi, jos tuulen voimakkuudesta ei ole ollut riittävää näyttöä esimerkiksi etäisyyden ollessa pitkä mittauspaikkaan.

Hänen mukaansa lähtökohtaisesti vahinkoja lähdetään korvaamaan niistä esinevakuutuksista, mitä kullakin esineellä on.

– Rakennukset on joko kiinteistö- tai kotivakuutuksella vakuutettuja. Veneillä on omat vakuutuksensa. Autovakuutuksessa kaskovakuutus on ensi sijainen vakuutus, mistä vahinkoja kannattaa hakea.

Kaskon pitää olla laajempaa mallia, suppeat kaskovakuutukset, jotka sisältävät vain hirvi-, palo- ja varkausvakuutuksen, eivät korvaa myrskyvahinkoja.

Kaskossa oltava luonnonilmiöosa

LähiTapiolan kuten Finen mukaan useiden muidenkin yhtiöiden asiakkaat voivat saada korvauksia myrskyn autolle aiheuttamista vahingoista, mikäli kaskossa on luonnonilmiöosa.

Tuulen kaataman puun aiheuttamia vahinkoja on korvattu LähiTapiolassa myös ajoneuvon kolarointi- tai törmäysvakuutuksesta.

– Mikäli asiakkaalla ei olisi kaskovakuutuksessa törmäysvakuutusta tai luonnonilmiövakuutusta, kaatuneen puun aiheuttamat vahingot jäävät vakuutuksen korvattavuuden ulkopuolelle. Esimerkkinä tällaisesta vakuutuksesta voisin mainita osakaskon, Ahonen kertoo.

Finestä muistutetaan, että laajatkaan kaskovakuutukset eivät korvaa esimerkiksi moottorivauriota, joka syntyy, kun autolla ajetaan veden peittämällä tiellä ja moottoriin pääsee vettä.

– Tämä aina säännöllisesti toistuu, että on ajettu tiellä, joka on kokonaan veden peitossa, Finen vakuutusasiantuntija Hanna Salo kertoo.

Finen mukaan myrskyn omaisuudelle aiheuttamia vahinkoja voivat korvata ainakin kiinteistö-, auto-, vene-, metsä-, maatila-, ja yritysvakuutukset sekä vastuuvakuutukset. Henkilövakuutukset kuten tapaturmavakuutus voivat korvata myrskyn henkilövahinkoja.

Isot myrskyt yleistymässä

Ahosen kokemuksen mukaan pääkaupunkiseudulle osuu voimakkuudeltaan Kiiran kaltainen myrsky tai rajuilma kerran 10 vuodessa.

– Tällaiset myrskyt ovat lisääntymään päin ilmastonmuutoksen myötä, Ahonen otaksuu.

Ahosen mukaan vakuutuksesta korvataan yleensä raivaus- ja korjauskustannuksia.

– Autojen kohdalla pahimmassa tapauksessa auto menee lunastukseen.

Ifin vakuutusjohtaja Juha Virtanen kertoo, että vahinkojen määrää todennäköisesti pienentää se, että ihmiset osasivat varautua rajuilman saapumiseen.

– Venevahinkoja tuskin on, koska kukaan ei varmaankaan ole ollut veneilemässä ja köysien kiinnitykset on osattu tarkistaa ennalta. Myös irtaimistoa on ehditty kantaa suojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?