Yksi asukas voi aiheuttaa ötökkäpiinan koko taloon – osa kieltäytyy luteiden hävityksestä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Yksi asukas voi aiheuttaa ötökkäpiinan koko taloon – osa kieltäytyy luteiden hävityksestä

Ludeongelma vaatii aina järeitä toimenpiteitä: jos asunto-osakeyhtiön yhdessä asunnossa on luteita, muutkin asunnot kannattaa myrkyttää, sillä luteet jäävät harvoin vain yhden kodin riesaksi.

Luderiesan yleistyessä myös hävityskustannukset ovat jonkin verran edullisempia kuin aiemmin. Hintaan vaikuttavat monet asiat, esimerkiksi tarvittavien myrkytyskertojen määrä.­

11.8.2017 11:44

Kutisevia puremia ihossa. Lakanoilla pieniä verijälkiä, kuin mustekynällä piirrettyjä pisteitä.

Niistä tunnistaa asunnossa majailevan luteen. Lude pysyy päivällä visusti piilossa, eivätkä luteen puremat aiheuta välttämättä kutisevaa ihottumaa kaikille.

Haittaa niistä silti on, ja tuholaissota vaatii aina kovia vastatoimia.

Joskus taloyhtiöiden ludeongelma voi kestää vuosia. Sitä voi olla vaikea saada hallintaan, jos luteet ovat päässeet talon rakenteisiin ja sitä kautta liikkumaan asunnosta toiseen.

Ongelmia jo koko maassa

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen on huomannut, että ludeongelmista on tullut arkea viimeisten vuosien aikana.

Ongelma on koko maan laajuinen, eikä siis koske vain suurimpia kaupunkeja.

Koska ongelma on yleistynyt, Pynnönen ei ole huomannut, että luteisiin liittyisi häpeää.

Siitä huolimatta kaikki eivät halua osallistua järeisiin häätötoimenpiteisiin. Aina välillä löytyy joku, joka ei omalta osaltaan suostu tai hoida luteiden häätöä.

– On asunto-osakeyhtiöitä, joissa on ludeongelma, ja torjuntaa tehdään, mutta joku asukas laiminlyö oman irtaimistonsa kuntoon hoitamisen. Se on muiden asukkaiden kannalta hyvin ikävää. Eihän ongelma poistu, jos kaikki eivät noudata tuholaistorjujien ohjeita, Pynnönen sanoo.

Jos ongelma on yhdessä asunnossa, vastuu on osakkaalla

Lain mukaan asunnon sisäosien kunnossapitovastuu on lähtökohtaisesti osakkaalla.

– Jos luteita on vain yhdessä asunnossa, eivätkä ne ole kulkeutuneet asuntoon muista asunnoista, osakas vastaa ja maksaa tuholaistorjunnan itse.

Luteiden alkuperää on kuitenkin usein mahdotonta selvittää.

Jos luteet leviävät asunnon ulkopuolelle muihin huoneistoihin ja kiinteistön rakenteisiin, maksu- ja kunnossapitovastuu siirtyvät taloyhtiölle.

– Ludehavainnoista kannattaa aina ilmoittaa isännöitsijälle, ja vuokralaisen vuokranantajalle, jotta ongelmaa päästään hoitamaan heti Pynnönen neuvoo.

Koska luteet ovat liikkeissään nopeita, ongelman kimppuun pitäisi päästä nopeasti.

– Taloyhtiön kannattaa aloittaa luteidentorjunta heti, kun ilmenee, että yhdessäkin yhtiön huoneistossa on ongelma. Ripeä toiminta on se, mikä toimii, ei se, että pysähdytään miettimään, kuka on lain perusteella vastuussa mistäkin. Mitä laajemmasta ongelmasta on kyse, sen korkeammaksi torjuntakustannuksetkin voivat nousta, Pynnönen sanoo.

Vahingonkorvauksiakin voi vaatia

Miten toimitaan edellä kuvatun kaltaisissa tilanteissa, joissa joku asukas ei suostu omalta osaltaan hoitamaan tuholaishäätöä?

– Silloin voidaan katsoa, että asukas aiheuttaa huolimattomuudellaan yhtiölle vahinkoa, ja hänet voidaan määrätä korvaamaan aiheutuneet vahingot, sanoo Pynnönen.

Luderiesan yleistyessä myös hävityskustannukset ovat jonkin verran edullisempia kuin aiemmin. Hintaan vaikuttavat monet asiat, esimerkiksi tarvittavien myrkytyskertojen määrä.

Luteiden varalta on vaikea vakuuttaa

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine selvitti syksyllä 2015, mitä kaikkea matka- ja kotivakuutukset ludeongelman ilmetessä oikeastaan korvaavat. Tulos oli laiha.

Jotkut matkavakuutukset korvaavat matkatavaravakuutuksesta matkalaukun ja sen sisällön puhdistamisesta aiheutuneita kuluja. Jos matkatavarat on jouduttu hävittämään kokonaan, korvataan vahingot matkatavaravakuutuksesta.

Vain pieni osa vakuutusyhtiöiden tarjoamista kotivakuutuksista kattaa tuholaisten aiheuttamat vahingot – ja vain murto-osa suomalaiskodeista päätyy lopulta ottamaan kattavan kotivakuutuksen.

Eräät laajat kotivakuutukset kuitenkin korvaavat tuhoeläimien aiheuttamat haitat, jolloin vakuutukset voivat sisältää neuvontaa, torjunta-aineet sekä tarvittaessa ammattilaisen tekemän tuholaisten hävityksen.

Omakotitaloasujille myytävät vakuutukset eivät tietenkään rivi-, luhti- tai kerrostalossa asujaa lohduta – luteilla kun on edellä mainittu ikävä tapa siirtyä asunnosta toiseen.

Toimi näin:

Tärkeintä on toimia nopeasti, jos huomaa kotonaan merkkejä luteista. Yksi lude tuskin jää ainoaksi.

Ota yhteyttä isännöitsijään ja taloyhtiön hallitukseen, jotka ovat vastuussa asian ilmoittamisesta eteenpäin.

Älä poista omin päin huoneistostasi mitään.

Rakenteissa pesivistä ötököistä ilmoitetaan huoltoyhtiöön tai hallitukselle, jolloin isännöinti harkitsee ja hallitus päättää ötököiden hävittämisestä.

Vuokrataloissa vuokranantaja hävittää tuholaiset tarvittaessa.

Jos olet aiheuttanut ongelman omalla huolimattomuudellasi, vastaat ötököiden hävittämisestä jopa koko talosta.

Tarvittaessa voi saunottaa tavaroita tai laittaa pesukoneeseen. Esineet ja tekstiilit, jotka kestävät lämpökäsittelyä, voi viedä saunaan pariksi tunniksi (löylyvettä ei saa käyttää). Lämpöä pitäisi olla +70-80 astetta. Lude kuolee myös tunnissa -18 asteessa ja kahdessa tunnissa -17 asteessa.

Vuodevaatteet tulee pestä 60 asteessa tai käyttää kuivausrummussa.

Tuholaistorjujat käyttävät luteiden tuhoamisessa lämpöä ja myrkkyjä. Listat, kulmat ja seinät, joissa luteita esiintyy, käsitellään yli 55 asteen lämmöllä vähintään kolmen tunnin ajan. Lämpö vetää luteita puoleensa ja samalla tappaa ne.

Koska luteet selviävät pitkiäkin aikoja ilman ravintoa ja voivat piileskellä rakenteissa hävittämisestä huolimatta, luteiden torjunta kannattaa antaa ammattilaisen hoidettavaksi.

Lähde: IS-arkisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?