Varoitus taloyhtiöille: Velkoja kannattaisi maksaa pois nyt - Oma raha - Ilta-Sanomat

Varoitus taloyhtiöille: Velkoja kannattaisi maksaa pois nyt

Myös taloyhtiöiden kannattaa lyhentää velkaa matalien korkojen aikana, Kiinteistöliitto patistaa.

2.8.2017 18:16

Taloyhtiöiden lainat ovat useamman vuoden ajan kasvaneet nopeammin kuin asuntolainat. Asuntolainat kasvoivat viime vuoden alusta tämän vuoden alkuun pari prosenttia ja taloyhtiöiden lainat 13 prosenttia, kertoo Finanssiryhmä OP.

Syitä taloyhtiöiden velkaantumiseen on useita: kiivas uusien talojen rakentaminen, vanhojen talojen korjaaminen ja verohelpotuksien heikentäminen.

Uudisrakentaminen on lisääntynyt kaupungistumisen myötä. Uusia asunto-osakeyhtiöitä rakentuu tuhannen kappaleen vuosivauhtia.

– Uudella asunto-osakeyhtiöllä jopa kaksi kolmasosaa voi olla yhtiölainaa, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Meneillään on myös korjausbuumi, kun esimerkiksi 1970-luvulla talot tulevat peruskorjausvaiheeseen.

– Taloissa tehdään isoja remontteja, kuten linjastosaneerauksia, kertoo liiketoimintajohtaja Jouko Pölönen OP:sta.

Lisäksi asunnonomistajien asuntolainojen korkovähennysprosenttia on pienennetty. Tänä vuonna verovähennysoikeus asuntolainan koroista on 45 prosenttia, ensi vuonna se laskee 35 prosenttiin. Vielä vuonna 2014 koroista sai vähentää 75 prosenttia.

– Oman lainan edullisuus ei ole suhteessa yhtiölainoihin niin suuri kuin mitä se on takavuosina ollut, Kero sanoo.

Pölösen mukaan taloyhtiölainoissa on nykyään jo hyvin kilpailukykyiset marginaalit verrattuna asuntolainaan.

– Hintanäkökulmasta henkilökohtaisella lainalla ja taloyhtiölainalla ei ole suurta eroa. Mitä isommasta ja uudemmasta kerrostalosta on kyse, sitä paremman marginaalin pankki voi taloyhtiölainaan yleensä antaa.

Asuntolainat muodostavat kuitenkin edelleen selvästi suuremman osuuden kotitalouksien luotoista kuin taloyhtiölainat.

Asuntolainoissa hiipumista

Kiinteistöliitto muistuttaa, että huippumatalien korkojen aikana on syytä lyhentää lainoja myös taloyhtiöissä.

– Taloyhtiöiden on lisäksi luotava katseensa pitkälle tulevaisuuteen korjaus- ja ylläpitotarpeissa. Tämä luo ennustettavuutta sekä yhtiöille että osakkaille, Kero sanoo.

OP:ssa nähtiin tammi–maaliskuussa piristymistä uusien asuntolainojen myöntämisessä, mutta huhti–kesäkuussa lainoja myönnettiin jopa muutamia prosentteja vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Lyhennysvapaiden suosio on tasaantunut murto-osaan siitä, kun niitä OP:ssa kampanjoitiin pari vuotta sitten. Vuonna 2015 niitä myönnettiin muutamassa kuukaudessa lähes 100 000 asuntolainaan. Nyt niitä myönnetään vuosittain kymmeniä tuhansia.

Lyhennysvapaata voi saada enintään vuodeksi.

Alkuvuonna korkosuojat ovat kiinnostaneet OP:n asiakkaita. Niitä on myyty kolminkertainen määrä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Lainan sitominen euribor-korkoon on ollut tähän mennessä hyvä valinta, mutta nyt pitkäaikaisiin lainoihin kannattaisi ottaa korkosuoja, sillä korkojen odotetaan lähtevän talouskasvun myötä nousuun, Pölönen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?