Uusi laki tulee voimaan – kerrostalojen postiluukut voivat vaihtua yhteiseen lokerikkoon

Jakelija saa vastaisuudessa jättää postit kerrostalon rapussa sijaitsevaan lokerikkoon. Taloyhtiöt voivat itse päättää, mihin asukkaille tulevat lähetykset jaetaan.

Postilokerikot ovat jo arkipäivää monessa maassa. Kuva Nottinghamista Englannista.

2.8.2017 6:01

Kerrostalojen asuinhuoneistoihin jaettavat lähetykset voidaan uuden postilain voimaantulon jälkeen jättää vaikkapa ala-aulassa sijaitseviin osakkaiden lokerikkoihin.

Näillä näkymin alkusyksystä voimaan tuleva laki ei kuitenkaan kiellä huoneistokohtaista jakelua.

– Mikään ei velvoita taloyhtiöitä vaihtamaan postiluukkuja lokeroihin, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo.

Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kai Kulp arvioi, että lokerikkoihin siirtyminen jäänee ensisijassa taloyhtiöiden osakkaiden päätettäväksi. Postissa kuitenkin toivotaan, että taloyhtiöt siirtyisivät uuteen malliin.

Kulp pitää eriskummallisena suomalaista tapaa, jossa posti jaetaan kynnysmatolle asti.

– Käytännössä kuta kuinkin kaikissa muissa Euroopan maissa porraskäytävän ala-aulassa on lokerikot.

Kulp sanoo, että on nykyinen käytäntö hankaloittaa postin jakamista olennaisesti ja on kallis. Etenkin hissittömissä taloissa rappujen juokseminen ylös alas on hänen mukaansa myös työturvallisuusriski.

Voitaisiinko paketit jakaa lokeroihin?

Postin jakaminen perille asti on kerrostalossa asuville eräänlainen saavutettu etu. Miksi osakkaat ja taloyhtiöt luopuisivat siitä vapaaehtoisesti?

Kulp arvioi, että osakkaat voisivat hyötyä lokerikoista. Postin jakaminen niihin vähentäisi kulkemista ja melua rapussa.

Toisaalta näistä aiheutunee silti aika vähän haittaa. Ainakaan Pynnönen ei ole kuullut postiljooneja koskevia valituksia.

Käytäntö mahdollistaisi Kulpin mukaan myös verkkokauppalähetysten tuomisen tilaajille silloinkin, kun asukkaat ovat töissä. Pakettien tai vaikkapa ruokakassien toimittaminen vaatisi kuitenkin aika isot lokerot. Pynnösellä ei ole vastauksia siihen, miten asia pitäisi ratkaista.

Yksi mahdollisuus olisi jonkinlainen suurehko yhteissäilytyslaatikko, josta jokainen asukas voisi ottaa pakettinsa. Tällainen järjestely kuitenkin vaatii, että naapurit luottavat toisiinsa.

– Uusi laki ei velvoita asentamaan lukkoja lokeroihin, Pynnönen kertoo.

Paketteja ei voida jättää rappuun lojumaan. Paitsi, että joku muu kuin niiden saaja saattaa viedä tavarat, laatikot voivat myös vaarantaa paloturvallisuuden.

Lokerikot yleistynevät uusissa taloissa

Koko postilain uudistustarvetta on perusteltu digitaalisuudella. Tämä on myös lokerikkojakelun sallimisen taustalla.

– Jos taloyhtiössä suuri osa asukkaista lukee lehtensä tabletilta tai koneelta, muutos ei välttämättä ole kovin suuri, Pynnönen sanoo.

Silti Kulp ennakoi, että lokerikot yleistyvät hitaasti. Pynnönen on samaa mieltä. Hän huomauttaa, että kaikkiin vanhoihin taloihin niiden asentaminen ei olisi edes rakennusteknisesti mahdollista.

Pynnönen arvioi, että lokerikot yleistyvät ensin uusissa taloissa. Muissa niihin saatetaan päätyä laajemman perusparannuksen yhteydessä. Tällainen voisi olla esimerkiksi rappukäytävän remontti, jossa asennettaisiin uudet, postiluukuttomat ovet.

Lakiesityksessä arvioitiin, että lokerikot nopeuttaisivat jakelua ja alentaisivat kustannuksia. Taloyhtiöiden innokkuutta muutoksiin vähentää se, että hinnanalennukset eivät koskisi niitä, sillä ne eivät nytkään maksa postista.

– Varmasti hinnalla olisi vaikutusta, Pynnönen sanoo.

Osakkaita kannattaa kuunnella

Pelkkien lokerikkojen asentaminen ei välttämättä ole kovin kallista. Kustannusten perusteella taloyhtiön hallituksen toimivalta voisi riittää asiasta päättämiseen. Pynnönen uskoo, että muutos nostaa tunteita ja herättää keskustelua samoin kuin vaikkapa puiden kaatamiset.

– Voisi olla hyvä, että yhtiökokous tekisi lopullisen päätöksen, hän pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?