Erikoinen nuukailu vihannestiskeillä ihmetyttää kauppiaita – ”Eihän banaaneistakaan kukaan syö kuoria” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Erikoinen nuukailu vihannestiskeillä ihmetyttää kauppiaita – ”Eihän banaaneistakaan kukaan syö kuoria”

Yleisintä on kukkakaalien riipiminen, mutta on kaupoissa nähty esimerkiksi parsakaalien varsien katkojiakin.

Julkaistu: 31.7.2017 17:13

Marketien hedelmä- ja vihannesosastojen biojäteastiat ovat kaupoille käytännön sanelema pakko. Ilman niitä asiakkaat jättävät kasvijätteet tiskeihin myytävän tavaran sekaan.

Rips, rips. Niin irtoavat repimällä vihreät suojalehdet kukkakaalin päältä ennen punnitusta marketin vaa’alla. Määrätietoinen asiakas on sitä mieltä, ettei aio maksaa turhasta eikä kantaa kotiinsa turhaa biojätettä.

Ylimääräisiksi katsotut palat jäävät kauppaan.

Monissa marketeissa on tuotu hedelmä- ja vihannesosastoille laatikoita tai astioita, joihin asiakkaat voivat heittää hylkäämänsä kasvinosat. Onko myytävien kasvisten riipiminen siis hyväksyttävää?

Muun muassa Hämeenlinnan Prisman hedelmä- ja vihannesosastolla on jo pitkään pidetty astioita esimerkiksi asiakkaiden irti repimiä kaalinlehtiä varten.

– Meidän on pakko laittaa niitä, koska muuten asiakkaat laittavat ylimääräiset osat myyntitavaran joukkoon. Se vaikeuttaa työtämme, kertoo päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Tanja Eliander Hämeenlinnan Prismasta.

Tavallisesti keräysastiana toimii tyhjä pahvilaatikko, joka jätetään myyntitiskien viereen. Sen henkilökunta tyhjentää biojätteeseen.

Elianderin mukaan kauppa ei missään tapauksessa halua kannustaa asiakkaita repimään kasviksia kaupassa.

– Tälle asialle emme kuitenkaan voi mitään.

Hankala asia kauppiaalle

Myös Helsinkiläisen K-supermarket Mustanpekan kauppiaan Jouni Ekholmin mukaan biojätteen kerääminen on käytännön sanelema pakko. Hänestä olisi suotavaa, ettei kilohinnalla myytäviä tuotteita revittäisi.

– Eihän banaaneistakaan kukaan syö kuoria, mutta ei niitä voi kaupassa alkaa kuorimaan, Ekholm sanoo.

Ekholmin mukaan kasvisten perkaaminen on yksi harvoista hankalista asioista, joita kaupassa on.

– Sen laillisuus tai tarkoituksenmukaisuus on kuin veteen piirretty viiva. Hyvin paljon selkeämpää on, jos joku haluaa jättää porkkananipusta naatit kauppaan.

Ekholm ei ole halunnut ryhtyä kiinnittelemään myyntiesittelyjen yhteyteen ikäviä kieltoja. Hänen mukaansa kyseessä on vanha tapa, joka kauppiaan täytyy hyväksyä ja ottaa huomioon.

Ekholmin myymälässä on ajoittain kaupattu muun muassa kannattomaksi puhdistettua kukkakaalia – mutta silloin kilohinta on ollut toinen. Yleensä hän pyrkii hankkimaan tukusta sellaista tuotetta, joka on puhdistettu mahdollisimman hyvin jo leikkaus- ja pakkausvaiheessa.

Perkaus voi heikentää säilyvyyttä

Elianderin mukaan asiakkaat perkaavat irti eniten juuri kukkakaalien ja keräkaalien päällimmäisiä lehtiä. Jotkut taas taittavat ananaksen päällä olevan lehtihatun irti tai katkaisevat parsakaalin varren lyhyemmäksi.

Eliander muistuttaa, että kasvisten osien ja suojaavien lehtien repiminen vaikuttaa niiden säilyvyyteen.

– Esimerkiksi ananas lähtee pilaantumaan heti, kun sen hattuosan taittaa irti. Samoin kukkakaalin lehdet suojaavat sitä, ja sen käyttöaika lyhenee, jos kaikki lehdet nykkii pois.

Myös Ekholm muistuttaa, että kukkakaalin kaltaiset kasvikset säilyvät parempana, jos suojalehdet jätetään paikoilleen, sillä repimäpinnoista haihtuu paljon kosteutta.

Ilmiö koskee tiettyjä tuotteita

SOK:n tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksan mukaan tapa perata kasviksia kaupassa nousee esiin aina tiettyyn aikaan vuodesta ja koskee tiettyjä yksittäisiä tuotteita – erityisesti kotimaista pakkaamatonta kukkakaalia, jossa voi olla isot päällyslehdet.

– Lähtökohtaisesti on kaupan tehtävä tehdä tuotteille riittävä kauppa- tai myyntikunnostus niin, että ne olisivat sellaisenaan ostettavissa, Oksa korostaa.

Oksan mukaan S-ryhmä suhtautuu kuitenkin ymmärtäväisesti kasviksia puhdistaviin asiakkaisiin.

– Jos asiakas tulkitsee, että esimerkiksi kaalissa on sellainen päällisosa, joka on syötäväksi kelpaamaton, ja hän haluaa ottaa sen pois, emme ala moittia ketään tai kieltää mitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?