Vertaa omiin tuloihisi: Tämän summan keskimääräinen suomalainen saa käteen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Vertaa omiin tuloihisi: Tämän summan keskimääräinen suomalainen saa käteen

Taloussanomien kokoamista luvuista voit katsoa, saatko joka kuukausi käteesi enemmän vain vähemmän rahaa kuin enemmistö suomalaisista.

29.7.2017 6:03 | Päivitetty 29.7.2017 8:23

Suomalaisten tulotasoa kuvataan usein noin 3 000 euron mediaaniansiolla, mutta mittari on puutteellinen.

Luku muodostuu vain kokopäiväistä työtä tekevien palkoista, eikä se kerro mitään yhteensä yli 2,5 miljoonan eläkeläisen, työttömän, osa-aikatyöläisen tai opiskelijan tulotasosta.

Kaikkien suomalaisten tuloja kuvaa parhaiten Tilastokeskuksen ylläpitämä tulonjaon kokonaistilasto, josta käyvät ilmi koko väestön käytettävissä olevat rahatulot.

Luku kuvaa rahamäärää, joka suomalaisten palkoista, etuuksista ja muista tuloista jää käteen verojen jälkeen.

Vuonna 2015 käytettävissä olevien rahatulojen mediaani oli reilut 22 000 euroa vuodessa eli 1 860 euroa kuukaudessa.

Puolella kuukausittaiset nettotulot olivat sitä pienemmät ja puolella suuremmat.

(Taulukko eri ikäisten ja eri suuruisten kotitalouksien mediaanituloista jutun lopussa.)

Keskituloihin vaikuttaa perheenjäsenten määrä

Mediaaniluvun tulkitseminen ei ole aivan yksinkertaista, koska se on laskettu yhtä niin sanottua kulutusyksikköä kohden.

Yhden aikuisen taloudessa on tasan yksi kulutusyksikkö, joten yksinasuva yltää keskituloihin tasan 1 860 euron käteen jäävällä summalla.

Kahden aikuisen taloudessa taas lasketaan olevan kahden kulutusyksikön sijaan 1,5 kulutusyksikköä.

Niinpä kahdestaan asuva pariskunta on keskituloinen, jos heidän nettotulonsa ovat yhteensä vajaat 2 800 euroa eli 1 400 euroa henkeä kohden.

Kulutusyksiköillä on tarkoitus tehdä erilaiset kotitaloudet vertailukelpoisiksi: kahdestaan asuvien lasketaan tarvitsevan yksin asuvaa vähemmän rahaa menoihin, koska he vastaavat esimerkiksi vuokrasta yhdessä.

Jokainen kotitaloudessa asuva alle 14-vuotias lapsi taas lasketaan 0,3 kulutusyksiköksi, sillä lasten tarpeisiin kuluu rahaa.

Esimerkiksi kahden aikuisen ja kahden lapsen taloudessa on 2,1 kulutusyksikköä, joten vanhemmat yltävät keskituloihin yhteensä 3 900 euron eli keskimäärin 1 950 euron käteen jäävillä tuloilla.

Laskutapa saa aikaan sen, että yksinhuoltajan pitää tienata muita enemmän yltääkseen tilastossa keskituloiseksi.

Eläkeläisten tulot jopa suuremmat kuin nuorten

Tulonjakotilastosta selviää, että tulot ovat korkeimmillaan 45–54-vuotiailla. Kyseisessä ikäryhmässä mediaanitulot kulutusyksikköä kohden olivat vuonna 2015 noin 2 150 euroa.

Tulot pienevät eläkkeelle jäädessä, ja yli 75-vuotiaiden käteen jäävä keskimmäinen tulo on reilut 1 450 euroa.

Huomionarvoista kuitenkin on, että kaikkien eläkeläisten tulot eivät enää juuri eroa etenkään nuorten työikäisten vastaavista.

Kun 65–74-vuotiaiden käytettävissä olevat rahatulot olivat toissa vuonna noin 1 750 euroa kuukaudessa, 25–34-vuotiailla lukema oli vain sata euroa korkeampi.

Jos mukaan lasketaan myös asumistulot eli tarkastellaan kaikkia käytettävissä olevia tuloja, 65–74-vuotiaiden tulot ovat 2010-luvulla nousseet jopa 25–34-vuotiaiden tuloja korkeammiksi.

Historiallisesti tarkasteltuna poikkeuksellinen tilanne johtuu sekä uusien eläkkeiden tason noususta että pitkästä heikon talouskasvun kaudesta, joka on heikentänyt nuorten asemaa työmarkkinoilla.

Jos taulukko ei näy laitteellasi, voit katsoa sen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?