Poliisin opas varoittaa vanhuksia huijareista: Viemäritarkastaja suositti 34 000 euron turhaa remonttia

Iäkkäät ovat yksi valepoliiseina, muina viranomaisina tai asiantuntijoina esiintyvien huijareiden kohde. Vanhustyötä tekevät järjestöt ja Poliisi ovat laatineet oppaan väärinkäytösten välttämiseksi.

24.7.2017 21:35

Omakotitalossa asuvien vanhusten kotiovelle tuli miehiä, jotka ilmoittivat tekevänsä alueella viemäritarkastuksia. Asukkaat päästivät heidät sisään.

Vessan kautta tekemänsä tarkastuksen jälkeen he sanoivat, että onneksi tuli nyt tarkastettua, ennen kuin todelliset ongelmat ilmenevät.

– Nyt selvitään hyvin pinnoittamalla viemärit.

Sadan neliön talon pinnoitus maksaisi 34 000 euroa. Sopimus tehtiin saman tien.

Asukkaiden onneksi kauppa alkoi epäilyttää ja toinen tarkastaja pyydettiin tutkimaan talon viemärit: Niistä ei löytynyt mitään vikaa.

Myös työn hinta oli moninkertainen kilpailutettuun hintaan verrattuna, eivätkä kotimyyntiasiakirjat olleet asianmukaiset. Työ saatiin perutuksi.

Tapauksesta kerrotaan vasta julkaistussa Tietoa ikäihmisille kotona asumisen turvaksi -oppaassa, joka on tehty Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry:n ja Vanhustyön keskusliiton Kotiturva-hankkeen osana.

Poliisilta näyttävä ei aina ole viranomainen

Oppaan mukaan vastaavia tilanteita on paljon.

– Alkuvuonna valepoliisit kiusasivat ihmisiä vaatien puhelimessa verkkopankkitunnuksia. Uhreina oli muun muassa iäkkäitä henkilöitä, Finanssialan turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen kertoo liiton verkkosivulla.

Huijarit saattavat hänen mukaansa esiintyä myös muina viranomaisina tai asiantuntijoina.

Tilastojen perusteella iäkkäillä on Finanssialan mukaan kaikesta huolimatta pienempi riski joutua rikoksen uhriksi kuin muilla. Silti vanhukset voivat tuntea olonsa turvattomaksi.

Oppaassa neuvotaan, miten kotona asumisen turvallisuutta voidaan lisätä ja uhkaaviin tilanteisiin varautua. Siihen on koottu yhteystietoja, joista voi kysyä neuvoja tai pyytää apua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?