Yksi kikka: Näin voit välttyä asumistuen pienenemiseltä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Yksi kikka: Näin voit välttyä asumistuen pienenemiseltä

Useat kimppakämpissä asuvat opiskelijat ovat havahtuneet siihen, että kaverin tulot pienentävät jatkossa omaa asumistukea. Tilanteelta voi välttyä vuokrasopimuksia säätämällä.

25.7.2017 6:03

Opiskelijat siirtyvät elokuun alussa yleisen asumistuen piiriin. Monille muutoksesta on iloa, sillä Kela arvioi noin 110 000 opiskelijan saavan muutoksen jälkeen aiempaa enemmän tukea asumiseen.

Kymmenillä tuhansilla opiskelijoilla tuet kuitenkin pienenevät. Leikkuri osuu etenkin avio- tai avopuolison kanssa asuviin: opiskelijan asumistuki oli henkilökohtainen, mutta yleisen asumistuen määrään pienentävät puolison tulot.

Samaan tilanteeseen ovat hämmästyksekseen joutuneet myös useat kimppakämpässä asuvat opiskelijat. Jos kimppa-asujilla on yhteinen vuokrasopimus, Kela katsoo heidän myös vastaavan vuokramenoista yhdessä.

Kaverinsa kanssa asuva opiskelija Pekka Lammi kirjoitti viime viikolla Helsingin Sanomien mielipidepalstalla menettävänsä satojen eurojen kuukausittaiset asumistuet, koska hänen kaverinsa päätti mennä syksyksi töihin.

Vastaavanlaisen tilanteen voi välttää yksinkertaisella muutoksella.

Ratkaisu: erilliset vuokrasopimukset tai alivuokraus

Kämppiksen tulot vaikuttavat asumistukeen vain, jos kimppa-asujilla on yhteinen vuokrasopimus, kertoo lakimies Petri Hassel Kelasta.

Kun vuokralaisilla – kahdella tai useammalla – on erilliset vuokrasopimukset, toisten tulot eivät vaikuta heidän asumistukiinsa. Poikkeuksen muodostavat tilanteet, joissa vuokrasopimuksiin tai niiden liitteisiin on kirjattu vuokralaisten olevan yhdessä vastuussa vuokrasta.

Jos vuokranantaja ei esimerkiksi hallinnollisista syistä halua tehdä useita vuokrasopimuksia, vaihtoehto on alivuokraus. Yksi kämppäkavereista voi ryhtyä päävuokralaiseksi ja vuokrata sitten osan asunnosta muille.

Esimerkiksi 1000 euroa kuussa maksavassa kahden huoneen asunnossa päävuokralainen voi maksaa koko vuokran itse ja alivuokrata toisen huoneista vaikkapa 500 eurolla kämppäkaverille. Tällöin Kela katsoo molempien vastaavan itse omista asuinkustannuksistaan.

Helsingin Sanomiin kirjoittaneet Pekka Lammin mukaan hänen vuokranantajansa kieltää alivuokrauksen. Lain mukaan oikeus alivuokraukseen on kuitenkin laaja.

Vuokralainen saa luovuttaa enintään puolet huoneistosta edelleen alivuokralaiselle ilman vuokranantajan lupaa, jos tälle ei aiheudu siitä ”huomattavaa haittaa”.

Alivuokrausta ei voida myöskään pätevästi kieltää vuokrasopimuksessa, kertoo Suomen vuokranantajat sivuillaan.

Kela voi vaatia todisteita siitä, ettei suhdetta ole

Avio- tai avopuolison tulot vaikuttavat yleiseen asumistukeen, vaikka puolisoilla olisikin erilliset vuokrasopimukset.

Kämppäkavereiden pitääkin Kelan pyytäessä todistaa, etteivät he ole avoliitossa keskenään. Aina erityisiä todisteluita ei Kelan Petri Hasselin mukaan vaadita.

– Samaa sukupuolta olevat opiskelijat katsomme kimppa-asujiksi ilman avoliitto-olettamaa, jos heillä on erilliset vuokrasopimukset. Lisäselvitystä voimme pyytää esimerkiksi silloin, jos henkilöillä on yhteistä asumishistoriaa.

Jos asuinkumppanit ovat eri sukupuolta, tilanne voi olla mutkikkaampi. Julkisuuteen on noussut aika ajoin tapauksia, joissa esimerkiksi kuvatodisteet erillistä sängyistä tai astiastoista eivät ole riittäneet vakuuttamaan Kelaa siitä, että kämppikset eivät todellisuudessa ole suhteessa keskenään.

Petri Hassel ei halua nimetä keinoja, joilla avoliiton olemattomuuden todistaminen parhaiten onnistuu.

– Kyse on kokonaisarviosta, eikä mitään yksittäistä seikkaa ole. Ymmärrän, että tämä voi olla tuenhakijoiden kannalta haastava asia, Hassel sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?