Näin suomalaiset haluaisivat rikastua – ”Sen varaan ei kannata talousasioita jättää” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin suomalaiset haluaisivat rikastua – ”Sen varaan ei kannata talousasioita jättää”

Noin kolmannes suomalaisista rikastuisi mieluummin lottoamalla työnteon sijaan, kertoo Investiumin tuore kyselytutkimus. Poikkeuksena ovat nuoret.

18.7.2017 9:44

Ajattelitko tavoitella lauantaina lottopottia, jotta maanantaina – tai kesäloman jälkeen – ei ehkä enää tarvitsisi mennä töihin?

Niin moni muukin suomalainen.

Suomalaiset ovat itse asiassa niin kovia lottoamaan, että keskivertosuomalainen rikastuisi mieluummin lottoamalla kuin työnteolla.

Finanssipalveluihin erikoistuneen Investiumin teettämään tutkimukseen vastanneista 30 prosenttia kertoi, että lotossa voittaminen olisi kaikkein mieluisin tapa rikastua.

Lottoamisen taakse jäävät muun muassa säästäminen (sen avulla mieluiten rikastuisi 22 prosenttia vastanneista), sijoittaminen (21 prosenttia) ja kova työnteko (11 prosenttia).

– Lotossa pääpotin voittamisen todennäköisyys on erittäin pieni, ja itse asiassa paljon todennäköisemmin menetät kuin voitat lototessa. Onhan se toki hauskaa, ja moni on varmasti haaveillut siitä, mitä tekisi loton päävoiton voittaessaan, mutta sen varaan ei kannata talousasioita jättää, Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen sanoo tiedotteessa.

Nuoret luottavat työntekoon lottoamisen sijaan

Kaikkein ahkerimmin lottovoitosta haaveilevat 35–44-vuotiaat suomalaiset. Heistä 35 prosenttia haluaisi rikastua mieluiten lottoamalla.

Sen sijaan 18–25-vuotiaista vain 14 prosenttia haaveilee lottovoitosta ja sen tuomasta äkkirikastumisesta. Lisäksi nuoret haluavat selkeästi muita enemmän rikastua työnteolla.

Laitisen mukaan nuoret ovat oikeilla jäljillä.

– Kyllä perinteiset tavat eli työn tekeminen ja siitä saatavan rahan säästäminen tai sijoittaminen ovat yhä varmempia tapoja saada ylimääräistä rahaa kasaan.

Säästöt ohjataan pankkitilille

Tutkimuksen mukaan suomalainen säästää kovasta lottoamisestaan huolimatta melko ahkerasti omalle pankkitililleen. Pankkitilille säästää noin 62 prosenttia suomalaisista.

Omistusasunto on toiseksi suosituin säästö- tai sijoituskohde, kolmanneksi tulevat korkorahastot ja osakesijoitukset.

Tutkimus tehtiin viime huhtikuussa markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internet-paneelissa. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset.

Tutkimukseen vastasi kaikkiaan 1 000 suomalaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?